Reklama
Reklama

Pokroiłam jak frytki i zakisiłam ulubione warzywo. Wyszły przepyszne, można jeść same lub jako dodatek

Ziemniaki raczej nie kojarzą nam się z kiszonkami. Okazuje się jednak, że można zrobić smakowity przetwór z wykorzystaniem tych popularnych bulw. Z pewnością frytki wykonane z kiszonych ziemniaków zaskoczą niejedną poczęstowaną osobę. Receptura nie jest skomplikowana, a efekt? Znakomity! Sprawdź przepis i spróbuj sam.

Dlaczego warto jeść kiszonki? Jakie warzywa oprócz ogórków i kapusty nadają się do kiszenia? Podpowiemy ci, jak zrobić obłędne ziemniaki do słoików, które zaskoczą twoich domowników.

Kiszona kapusta, ogórki a teraz ziemniaki

Fermentowane wyroby, czyli kiszonki, to nieodłączna część tradycyjnej, polskiej kuchni. Prawdopodobnie mało osób wyobraża sobie życie bez kiszonych ogórków czy kiszonej kapusty. Rzeczone produkty są cenione nie tylko ze względu na swój smak, ale również cenne właściwości prozdrowotne. W składzie kiszonek znajdują się probiotyki, które korzystnie wpływają na trawienie oraz układ odpornościowy. Co więcej, zawierają ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy i minerały

Reklama

Kisić można wiele rzeczy. Okazuje się, że oprócz kapusty, ogórków, papryki czy buraków, tego rodzaju przetwory można zrobić z wykorzystaniem... ziemniaków, które później posłużą do przyrządzenia niezwykłych w smaku frytek.

Przeczytaj też: Ta surówka to mój hit do obiadu. Witaminowa bomba, smakuje obłędnie

Kiszone ziemniaki à la frytki

Do przygotowania frytek przygotowanych z kiszonych ziemniaków potrzebne będą następujące składniki

  • 3 ziemniaki; 
  • sól; 
  • woda; 
  • olej rzepakowy do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Najpierw myjemy ziemniaki i wykrawamy z nich brzydsze części. Nie trzeba ich obierać. Następnie szatkujemy je w słupki (o grubości około pół centymetra), takie jak do frytek.  
  2. Zagotowujemy 500 ml wody w garnku i rozpuszczamy w niej 10 g soli. Następnie tak przygotowaną solankę należy wystudzić. 
  3. Bierzemy półlitrowy słoik i umieszczamy w nim wcześniej przygotowane frytki. Zalewamy je solanką w taki sposób, aby płyn całkowicie je przykrył. Zakręcamy słoik i pozostawiamy na około 5 dni. 
  4. Po upływie 5 dni kiszone ziemniaki powinny być gotowe. Należy wyciągnąć je ze słoika i dokładnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Smażymy je na głębokim oleju rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 5 minut. Potem zwiększamy temperaturę do mniej więcej 200 stopni Celsjusza i smażymy przez około 1-2 minuty (aż uzyskają ładny, złocisty kolor). Po tym czasie frytki z kiszonych ziemniaków powinny być gotowe. 

Z czym podawać opisany wyżej specjał? Frytki z kiszonych ziemniaków dobrze komponują się z dipem czosnkowym lub tzatziki. Rewelacyjnie smakują w towarzystwie domowego burgera lub kawałka steka wołowego oraz samodzielnie przygotowanej sałatki Coleslaw.

Źródło: terazgotuje.pl, veganhigh.pl

Zobacz też:

Ciasto, które zrobisz z zamkniętymi oczami. Letni klasyk na słodko

Nie ma lepszego ciasta na długi weekend. Gdy tylko o nim pomyślę, już czuję ten smak

Pomysł na dietetyczną przekąskę. Na imprezę zrób kąski cukiniowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kiszonki | ziemniaki