Pomysł na jednogarnkowy obiad. Sycący gulasz węgierski z łopatki wieprzowej
Masz ochotę na rozgrzewające, sycące danie jednogarnkowe? Na obiad zrób węgierski gulasz wieprzowy. Idealnie sprawdzi się w chłodne, zimowe dni, kiedy pogoda nas nie rozpieszcza. Warto od razu przygotować większą ilość, aby mieć pod ręką pyszny obiad na kilka dni.
Podstawą gulaszu jest oczywiście dobrej jakości mięso, przyda się także spora porcja warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, oraz oczywiście cebula - znany kucharz Robert Makłowicz podkreśla, że to właśnie ona sprawia, że potrawa ta wychodzi gęsta i aromatyczna. Nie można zapominać również o odpowiedniej kompozycji przypraw, przede wszystkim papryce, tej słodkiej, ostrej, jak i wędzonej, kminku, majeranku i liściach laurowych. Dobrze zrobiony węgierski gulasz wieprzowy to prawdziwa poezja smaku.
Sprawdź także: Wariacja na temat włoskiego dania. Zapiekanka lasagne to idealny obiad dla głodomora
Zanim zabierzesz się za gotowanie gulaszu, zaopatrz się w następujące składniki:
- 400 ml bulionu mięsno-warzywnego,
- 500 g łopatki wieprzowej,
- 2 marchewki,
- 1 mała pietruszka,
- ½ małego korzenia selera,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- ½ łyżeczki mielonego kminku,
- 1½ łyżeczki majeranku,
- 1 listek laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól, pieprz (do smaku),
- olej rzepakowy (do smażenia).
Gotowy gulasz węgierski możesz podać z pieczywem. Świetnie smakować będzie również z ziemniakami lub kaszą, np. gryczaną, jęczmienną lub pęczak.
Opłucz mięso, osusz i pokrój w dużą kostkę. Obierz warzywa korzeniowe i także pokrój w kostkę. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek na plasterki. Rozgrzej na patelni 2-3 łyżki oleju. Obsmaż na nim kawałki mięsa. Gdy zarumienią się z każdej ze stron, zdejmij je z patelni i przełóż do garnka z grubym dnem.
Dodaj na patelnię trochę oleju i zeszklij na nim cebulę. Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek, a po chwili warzywa korzeniowe. Obsmaż je przez kilka minut i przełóż całą zawartość patelni do garnka z mięsem.
Zalej zawartość garnka bulionem. Dodaj wszystkie papryki, kminek, listek laurowy i ziele angielskie. Doprowadź gulasz do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut - aż mięso zmięknie.
Zdejmij przykrywkę z garnka i gotuj gulasz jeszcze przez 20-30 minut, co pewien czas mieszając. Gdy sos nieco się zredukuje, dodaj do niego koncentrat pomidorowy i majeranek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Źródłaz: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak zrobić włoskie pączki z kremem? Ten przepis to gwarancja dobrego smaku
Nasyci na długo, idealny na śniadanie. Szybki przepis na omlet z warzywami
Wariacja na temat włoskiego dania. Zapiekanka lasagne to idealny obiad dla głodomora