Reklama
Reklama

Pomysł na jesienny obiad z grzybami w roli głównej. Sycąca zapiekanka krok po kroku

Zapiekanki to świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Smakują o każdej porze roku, jednak jesienią, warto przygotować je w przepysznej wersji grzybowej. Najlepiej do tego przepisu wykorzystać grzyby leśne, jeśli jednak nie masz takich pod ręką, sięgnij po pieczarki. Rodzina z pewnością poprosi o dokładkę. Sprawdź, jak zrobić zapiekankę grzybową.

Jesień to pora roku, która stoi pod znakiem grzybów. Jeśli podczas spaceru po lesie udało ci się przynieść do domu kosz prawdziwków czy podgrzybków, koniecznie wykorzystaj je do przygotowania obłędnej zapiekanki grzybowej. W potrawie tej znajdziesz również filet z kurczaka oraz ziemniaki, dzięki czemu danie nasyci cię na długie godziny. Sprawdź, jak zrobić to pachnące tymiankiem i leśnymi grzybami smakowite danie. 

Sprawdź także: Ulubiona octowa przekąska na wszystkie imprezy. Przepis na pieczarki marynowane

Reklama

Przepis na zapiekankę grzybową

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 6 ziemniaków, 
  • 400 g filetu z kurczaka, 
  • 300 g grzybów leśnych,  
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 150 g żółtego sera, 
  • 125 ml bulionu, 
  • 2 jajka, 
  • 150 ml słodkiej śmietany 18 proc., 
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, 
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku, 
  • szczypta chili, 
  • sól, pieprz (do smaku),
  • masło klarowane (do smażenia).

Jak zrobić zapiekankę grzybową?  

Obierz ziemniaki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. 

Umyj filet z kurczaka, oczyść z błonek itp. i pokrój na niewielkie kawałki. Dopraw przyprawą do kurczaka. Podsmaż na złoty kolor na niewielkiej ilości masła. 

Oczyść grzyby i pokrój na plasterki. Pokrój cebulę w kostkę. Posiekaj czosnek.  

Zeszklij cebulę na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia dołóż na patelnię czosnek, a po chwili grzyby. Wysmaż grzyby. Dopraw solą i pieprzem.  

Wlej na patelnię bulion. Dodaj tymianek (możesz zastąpić świeży 1 łyżeczką suszonego). Duś grzyby na wolnym ogniu, aż bulion wyparuje. 

Natłuść lekko naczynie żaroodporne. Na dno wyłóż pokrojone na plasterki ziemniaki, a na ziemniaki kurczaka. Na wierzchu rozłóż warstwę grzybów z cebulą. 

Wymieszaj żółtka jaj ze śmietaną. Dopraw solą, pieprzem i chili. W osobnym naczyniu ubij białka na pianę. Delikatnie wmieszaj ją do śmietany z żółtkami. Rozprowadź sos na zapiekance.  

Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30 minut. W połowie pieczenia posyp zapiekankę startym na dużych oczkach tarki serem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Wszyscy mówią, że jest kaloryczna, ale zapominają, że świetnie wpływa na serce. W domu zrobisz najlepszą

Gdy nie mam czasu, sięgam po ten przepis. Rewelacyjny szybki obiad z cukinią

Ciasto Delicjusz to deser marzeń. Temu połączeniu smaków mało kto się oprze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | zapiekanki | grzyby