Ulubiona octowa przekąska na wszystkie imprezy. Przepis na pieczarki marynowane
Pieczarki marynowane to świetny dodatek do kanapek, sałatek czy też deski serów i wędlin. Będą świetną propozycją jako przekąska na wszelkiego rodzaju imprezach czy wydarzeniach. Są proste w przygotowaniu, a można się nimi cieszyć już po 3 dniach. Są bardzo wyraziste w smaku, mocno kwaśne i lekko pikantne.
Do marynowania możemy wykorzystać wiele warzyw takich jak papryka, ogórki, cebula, czy buraki. Jednak grzyby w octowej zalewie to rarytas, który wiele osób uwielbia. Jeśli również do nich należysz, przygotuj pieczarki marynowane. Oprócz niewielkich grzybków będziesz potrzebować także marchewki, oleju, octu jabłkowego i przypraw. Słoiczek takich domowych smakołyków warto mieć pod ręką podczas przygotowania imprezowych dań, na przykład sałatek lub koreczków.
Do przygotowania tego przepisu będziesz potrzebować:
- 1,5 kg małych pieczarek,
- 1 marchewka,
- 70 ml oleju rzepakowego,
- 70 ml octu jabłkowego,
- 70 ml octu winnego,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 ziaren białego pieprzu,
- 1 łyżka siekanego koperku,
- 1 łyżka soli,
- 2 liście laurowe.
Pieczarki bardzo dobrze oczyść. Odetnij nóżki, pozostawiając tylko ich niewielką część pod kapeluszem.
Cebulę pokrój w cienkie piórka, a marchewkę w słupki.
Do wysterylizowanych, czystych słoików włóż najpierw ziarna pieprzu i kawałki liści laurowych, a następnie porozkładaj równomiernie pieczarki i marchewkę. Na wierzchu połóż odrobinę koperku.
W garnku wymieszaj oliwę, ocet, sól i pokrojoną cebulę. Zagotuj całość i mieszaj do rozpuszczenia soli. Zdejmij z ognia i ostudź.
Najpierw przenieś cebulę na wierzch słoików, a następnie zalej grzyby płynem z garnka. Zostaw na wierzchu ok. 5 mm wolnej przestrzeni.
Słoiki dobrze zakręć i pozostaw do ostudzenia. Przechowuj w lodówce.
Jeśli chcesz przechowywać przetwory w spiżarce, musisz je zapasteryzować. Włóż słoiki do garnka ze ściereczką na dnie. Zalej je wodą do wysokości ok. ¾ i gotuj przez ok. 20 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź.
Pieczarki marynowane są gotowe do spożycia po 3 dniach. Zużyj je w ciągu 6 miesięcy od pasteryzacji.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przysmak na zimę, który zawsze się sprawdza. Sekret polskich spiżarni
Upiekłam jesienne ciasto. Wyszło wilgotne, słodkie i tak dobre, że zniknęło w jeden wieczór