-->
Reklama
Reklama

Ulubiona octowa przekąska na wszystkie imprezy. Przepis na pieczarki marynowane

Pieczarki marynowane to świetny dodatek do kanapek, sałatek czy też deski serów i wędlin. Będą świetną propozycją jako przekąska na wszelkiego rodzaju imprezach czy wydarzeniach. Są proste w przygotowaniu, a można się nimi cieszyć już po 3 dniach. Są bardzo wyraziste w smaku, mocno kwaśne i lekko pikantne.

Do marynowania możemy wykorzystać wiele warzyw takich jak papryka, ogórki, cebula, czy buraki. Jednak grzyby w octowej zalewie to rarytas, który wiele osób uwielbia. Jeśli również do nich należysz, przygotuj pieczarki marynowane. Oprócz niewielkich grzybków będziesz potrzebować także marchewki, oleju, octu jabłkowego i przypraw. Słoiczek takich domowych smakołyków warto mieć pod ręką podczas przygotowania imprezowych dań, na przykład sałatek lub koreczków. 

Sprawdź także: Wygląda i nazywa się śmiesznie, ale smakuje wybitnie. Warto jeść w sezonie, bo wzmacnia odporność, obniża ciśnienie i cukier

Reklama

Przepis na pieczarki marynowane

Do przygotowania tego przepisu będziesz potrzebować: 

  • 1,5 kg małych pieczarek, 
  • 1 marchewka, 
  • 70 ml oleju rzepakowego, 
  • 70 ml octu jabłkowego, 
  • 70 ml octu winnego,
  • 1 duża cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 5 ziaren białego pieprzu, 
  • 1 łyżka siekanego koperku, 
  • 1 łyżka soli, 
  • 2 liście laurowe. 

Jak zrobić pieczarki marynowane?

Pieczarki bardzo dobrze oczyść. Odetnij nóżki, pozostawiając tylko ich niewielką część pod kapeluszem. 

Cebulę pokrój w cienkie piórka, a marchewkę w słupki. 

Do wysterylizowanych, czystych słoików włóż najpierw ziarna pieprzu i kawałki liści laurowych, a następnie porozkładaj równomiernie pieczarki i marchewkę. Na wierzchu połóż odrobinę koperku. 

W garnku wymieszaj oliwę, ocet, sól i pokrojoną cebulę. Zagotuj całość i mieszaj do rozpuszczenia soli. Zdejmij z ognia i ostudź. 

Najpierw przenieś cebulę na wierzch słoików, a następnie zalej grzyby płynem z garnka. Zostaw na wierzchu ok. 5 mm wolnej przestrzeni. 

Słoiki dobrze zakręć i pozostaw do ostudzenia. Przechowuj w lodówce. 

Jeśli chcesz przechowywać przetwory w spiżarce, musisz je zapasteryzować. Włóż słoiki do garnka ze ściereczką na dnie. Zalej je wodą do wysokości ok. ¾ i gotuj przez ok. 20 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź. 

Pieczarki marynowane są gotowe do spożycia po 3 dniach. Zużyj je w ciągu 6 miesięcy od pasteryzacji. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Na podwieczorek zaserwuję dziś bułeczki budyniowe. Od razu robię podwójną porcję, bo rodzina je uwielbia

Przysmak na zimę, który zawsze się sprawdza. Sekret polskich spiżarni

Upiekłam jesienne ciasto. Wyszło wilgotne, słodkie i tak dobre, że zniknęło w jeden wieczór

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | grzyby