Reklama
Reklama

Popisowe danie na wielkanocny stół. Nawet teściowa będzie chciała przepis

To moje popisowe danie, gdy przygotowuję święta wielkanocne. Stawiam na stole, nie mija chwila i już muszę iść po drugą porcję. Przysmak jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu, ale nieco czasochłonny. Zachwyt gości jest jednak warty tej pracy. Nawet teściowa będzie pytać o przepis.

Na wielkanocnym stole musi pojawić się galareta. Nie do każdego przemawia jednak tradycyjna forma podania zimnych nóżek, w szczególności do młodszych. Przygotowuję więc roladki z szynki w galarecie, co będzie połączeniem klasyki z bardziej przystępnymi smakami. Robią szał.

Roladki z szynki w galarecie - danie na wielkanocny stół

Roladki z szynki w galarecie to proste danie, które zachwyci rodzinę w czasie Wielkanocy. Z powodzeniem zastąpi dobrze znaną galaretę z mięsem, która wielu osobom nie przypada do gustu. Tutaj zamiast gotowanego mięsa użyjemy delikatnej szynki konserwowej, którą chętnie zjedzą nawet dzieci. 

Środek roladek z szynki będzie wypełniony za to pastą z jajek i chrzanu, która idealnie wpasowuje się w klimat Świąt Wielkanocnych. To nadzienie bardzo dobrze dopełnia i odświeża dodatek świeżej papryki i groszku, które będą zatopione w galarecie. To kombinacja idealna. 

Sprawdź także: To nie jest zwykła zupa. Na święta wielkanocne zrobię żurek benedyktyński

Roladki z szynki w galarecie - przepis

Roladki z szynki w galarecie z tego przepisu zawsze wychodzą idealne. W kilku prostych, choć nieco czasochłonnych krokach można przygotować prawdziwy rarytas. Wszyscy po niego chętnie sięgają i jest tak pyszny, że o przepis będzie pytać nawet teściowa. Nie możesz stracić takiej okazji. Na stole Wielkanocnym koniecznie postaw tę wersję galarety.

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego, 
  • 15 g żelatyny, 
  • 12 plastrów szynki konserwowej, 
  • 3 duże jajka, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 30 g majonezu, 
  • 5 g tartego chrzanu, 
  • szczypta soli, 
  • szczypta pieprzu, 
  • liście świeżej bazylii, 
  • pomidorki koktajlowe. 

Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź je i obierz ze skorupek. Jaja zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj je z majonezem, chrzanem, solą oraz pieprzem. Składniki powinny utworzyć jednolitą masę. 

Każdy plaster szynki konserwowej posmaruj pastą z jajek. Wędlinę zawiń w rulon, tak, aby pasta została w środku i ułóż je na półmisku. Paprykę pokrój w słupki i poukładaj je między rolkami. Dookoła rozłóż groszek konserwowy i symetrycznie po obu stronach półmiska ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodatkowo wierzch roladek udekoruj listkami świeżej bazylii. Możesz je również zastąpić natką pietruszki. 

Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na bok na kilka minut. Bulion zagotuj, dodaj do niego napęczniałą żelatynę i wymieszaj. Mieszankę pozostaw do przestudzenia. Gdy galaretka wystygnie i zacznie tężeć, zalej nią roladki. Półmisek wstaw do lodówki na kilka godzin, aż galaretka całkowicie stężeje. 

Gotowe roladki z szynki w galarecie podawaj zaraz po wyciągnięciu z lodówki. Świetnie smakują z dodatkiem świeżego pieczywa.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szybki i zdrowy obiad, zrobisz go w kilka chwil. Pyszna domowa zapiekanka z kurczakiem

Kolorowa, orzeźwiająca, wyjątkowa. Sałatka wielkanocna inna niż wszystkie

Owocowy deser idealny na weekend. Proste ciasto ananasowe znika do ostatniego kawałka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | przekąski | kuchnia polska