Reklama
Reklama

Popisowe danie na wielkanocny stół. Nawet teściowa będzie chciała przepis

To moje popisowe danie, gdy przygotowuję święta wielkanocne. Stawiam na stole, nie mija chwila i już muszę iść po drugą porcję. Przysmak jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu, ale nieco czasochłonny. Zachwyt gości jest jednak warty tej pracy. Nawet teściowa będzie pytać o przepis.

Na wielkanocnym stole musi pojawić się galareta. Nie do każdego przemawia jednak tradycyjna forma podania zimnych nóżek, w szczególności do młodszych. Przygotowuję więc roladki z szynki w galarecie, co będzie połączeniem klasyki z bardziej przystępnymi smakami. Robią szał.

Roladki z szynki w galarecie - danie na wielkanocny stół

Roladki z szynki w galarecie to proste danie, które zachwyci rodzinę w czasie Wielkanocy. Z powodzeniem zastąpi dobrze znaną galaretę z mięsem, która wielu osobom nie przypada do gustu. Tutaj zamiast gotowanego mięsa użyjemy delikatnej szynki konserwowej, którą chętnie zjedzą nawet dzieci. 

Reklama

Środek roladek z szynki będzie wypełniony za to pastą z jajek i chrzanu, która idealnie wpasowuje się w klimat Świąt Wielkanocnych. To nadzienie bardzo dobrze dopełnia i odświeża dodatek świeżej papryki i groszku, które będą zatopione w galarecie. To kombinacja idealna. 

Sprawdź także: To nie jest zwykła zupa. Na święta wielkanocne zrobię żurek benedyktyński

Roladki z szynki w galarecie - przepis

Roladki z szynki w galarecie z tego przepisu zawsze wychodzą idealne. W kilku prostych, choć nieco czasochłonnych krokach można przygotować prawdziwy rarytas. Wszyscy po niego chętnie sięgają i jest tak pyszny, że o przepis będzie pytać nawet teściowa. Nie możesz stracić takiej okazji. Na stole Wielkanocnym koniecznie postaw tę wersję galarety.

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego, 
  • 15 g żelatyny, 
  • 12 plastrów szynki konserwowej, 
  • 3 duże jajka, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 30 g majonezu, 
  • 5 g tartego chrzanu, 
  • szczypta soli, 
  • szczypta pieprzu, 
  • liście świeżej bazylii, 
  • pomidorki koktajlowe. 

Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź je i obierz ze skorupek. Jaja zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj je z majonezem, chrzanem, solą oraz pieprzem. Składniki powinny utworzyć jednolitą masę. 

Każdy plaster szynki konserwowej posmaruj pastą z jajek. Wędlinę zawiń w rulon, tak, aby pasta została w środku i ułóż je na półmisku. Paprykę pokrój w słupki i poukładaj je między rolkami. Dookoła rozłóż groszek konserwowy i symetrycznie po obu stronach półmiska ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodatkowo wierzch roladek udekoruj listkami świeżej bazylii. Możesz je również zastąpić natką pietruszki. 

Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na bok na kilka minut. Bulion zagotuj, dodaj do niego napęczniałą żelatynę i wymieszaj. Mieszankę pozostaw do przestudzenia. Gdy galaretka wystygnie i zacznie tężeć, zalej nią roladki. Półmisek wstaw do lodówki na kilka godzin, aż galaretka całkowicie stężeje. 

Gotowe roladki z szynki w galarecie podawaj zaraz po wyciągnięciu z lodówki. Świetnie smakują z dodatkiem świeżego pieczywa.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | przekąski | kuchnia polska