Reklama
Reklama

Prosta zupa dyniowa na bulionie. Przed gotowaniem, koniecznie wykonaj ten krok

Zastanawiasz się, czy zupa to dobry pomysł na obiad? Jak najbardziej, dietetycy zachęcają, aby zupy jak najczęściej gościły w naszym menu. Takie danie jest lekkostrawne, rozgrzewające, oraz pełne warzyw, które dostarczą ci witamin, minerałów i błonnika. W sezonie jesiennym króluje oczywiście zupa z dyni, ta w wersji pieczonej na bulionie to prawdziwa poezja smaku.

Zupa z pieczonej dyni hokkaido to łatwe danie wegetariańskie. Jest zdrowa, odżywcza i pyszna - idealna dla całej rodziny. Pieczone warzywa i dodatek wędzonej papryki nadaje niesamowitego, rozgrzewającego aromatu. Kleks jogurtu naturalnego będzie tu zwieńczeniem, które rozpieszcza podniebienie.

Sprawdź także: My mamy rosół, Meksykanie pozole. Ta zupa to uczta smaków

Przepis na zupę z pieczonej dyni hokkaido 

Do przygotowania zupy, możesz wykorzystać różne rodzaje dyń. Jednak odmiana hokkaido nie tylko jest smaczna, ale i nie wymaga obierania ze skóry. Gotową potrawę podaj z grzankami, będzie smakować jeszcze lepiej. 

Składniki:

  • 1,5 kg dyni hokkaido, 
  • 750 ml bulionu warzywnego, 
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 cebula, 
  • 2 duże marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego, 
  • 1 łyżka wędzonej papryki, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka oleju z awokado, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • jogurt naturalny do podania.

Jak zrobić zupę z pieczonej dyni hokkaido? 

Dynię pokrój na kawałki o długości 5 cm. Hokkaido nie trzeba obierać. Umieść ją na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Dołóż także obrane ząbki czosnku. Posyp całość połową soli i pieprzu, a następnie spryskaj lekko olejem z awokado. Wstaw warzywa do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza, na środkową półkę. Piecz je przez ok. 30 minut, aż dynia będzie miękka po nakłuciu widelcem. 

Cebulę i marchewki obierz, a potem pokrój w kostkę. Selera posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, marchewkę i seler. Smaż do miękkości przez 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Do garnka dołóż wędzoną paprykę, pieczoną dynię i czosnek. Wlej bulion i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj przez kilka minut. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj ją blenderem zanurzeniowym na gładki krem. Alternatywnie możesz przelać ją do malaksera wolnostojącego i zmiksować. 

Zupę z pieczonej dyni hokkaido dopraw do smaku pozostałą solą i pieprzem. Wlej ją do misek, a na środku połóż po łyżce jogurtu naturalnego. Podawaj od razu, na ciepło. Świetnie pasować będą do niej grzanki. 

Grzybowa po hrabiowsku. Zupa najlepiej smakuje jesienią
 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

Jesienny frykas pełen witamin. Robię zapas na zimę, bo jest niezastąpiona do naleśników i herbaty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa