Prosta zupa dyniowa na bulionie. Przed gotowaniem, koniecznie wykonaj ten krok
Zastanawiasz się, czy zupa to dobry pomysł na obiad? Jak najbardziej, dietetycy zachęcają, aby zupy jak najczęściej gościły w naszym menu. Takie danie jest lekkostrawne, rozgrzewające, oraz pełne warzyw, które dostarczą ci witamin, minerałów i błonnika. W sezonie jesiennym króluje oczywiście zupa z dyni, ta w wersji pieczonej na bulionie to prawdziwa poezja smaku.
Zupa z pieczonej dyni hokkaido to łatwe danie wegetariańskie. Jest zdrowa, odżywcza i pyszna - idealna dla całej rodziny. Pieczone warzywa i dodatek wędzonej papryki nadaje niesamowitego, rozgrzewającego aromatu. Kleks jogurtu naturalnego będzie tu zwieńczeniem, które rozpieszcza podniebienie.
Sprawdź także: My mamy rosół, Meksykanie pozole. Ta zupa to uczta smaków
Do przygotowania zupy, możesz wykorzystać różne rodzaje dyń. Jednak odmiana hokkaido nie tylko jest smaczna, ale i nie wymaga obierania ze skóry. Gotową potrawę podaj z grzankami, będzie smakować jeszcze lepiej.
Składniki:
- 1,5 kg dyni hokkaido,
- 750 ml bulionu warzywnego,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 cebula,
- 2 duże marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 łyżka wędzonej papryki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka oleju z awokado,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- jogurt naturalny do podania.
Dynię pokrój na kawałki o długości 5 cm. Hokkaido nie trzeba obierać. Umieść ją na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Dołóż także obrane ząbki czosnku. Posyp całość połową soli i pieprzu, a następnie spryskaj lekko olejem z awokado. Wstaw warzywa do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza, na środkową półkę. Piecz je przez ok. 30 minut, aż dynia będzie miękka po nakłuciu widelcem.
Cebulę i marchewki obierz, a potem pokrój w kostkę. Selera posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, marchewkę i seler. Smaż do miękkości przez 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Do garnka dołóż wędzoną paprykę, pieczoną dynię i czosnek. Wlej bulion i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj przez kilka minut. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj ją blenderem zanurzeniowym na gładki krem. Alternatywnie możesz przelać ją do malaksera wolnostojącego i zmiksować.
Zupę z pieczonej dyni hokkaido dopraw do smaku pozostałą solą i pieprzem. Wlej ją do misek, a na środku połóż po łyżce jogurtu naturalnego. Podawaj od razu, na ciepło. Świetnie pasować będą do niej grzanki.
Grzybowa po hrabiowsku. Zupa najlepiej smakuje jesienią
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie