Reklama
Reklama

Prosty przepis na chleb bez pszenicy. Ma dużo białka i sekretny składnik

Nie ma to jak samodzielnie upieczony, domowy chleb. Mimo pysznego smaku wiele osób i tak decyduje się na zrezygnowanie z jedzenia tego rodzaju pieczywa. Powodów jest wiele, a jednym z nich jest fakt, że chleb to głównie puste kalorie. Wypróbuj ten przepis na chleb białkowy. O wiele lepiej nasyci i wesprze odchudzanie. Do tego nie zawiera pszenicy.

Tradycyjny chleb jest bogaty przede wszystkim w węglowodany. Wybierając białe pieczywo, nie dostarcza ono nam też duże ilości witamin czy minerałów. W efekcie jedząc go, spożywamy tzw. "puste kalorie", które mogą u niektórych hamować odchudzanie. W zupełnie odmienny sposób wpłynie na organizm chleb białkowy.

Chleb białkowy na odchudzanie. Zajadaj się, a zrzucisz boczki

Chleb białkowy to świetne rozwiązanie, które warto włączyć do swojego żywienia, będąc na diecie odchudzającej. Duża zawartość białka dostarczana wraz z pieczywem do organizmu pozytywnie wpłynie na utratę wagi.

Wynika to z faktu, że składnik odpowiada za uczucie sytości. Dzięki temu o wiele szybciej i na dłużej się nim najemy. Zapobiegnie to podjadaniu między posiłkami i zmniejszy ilość spożywanych kalorii.

Dodatkowo chleb białkowy może pomóc ze względu na to, że ma on o wiele mniej węglowodanów niż tradycyjne pieczywo. Z tego powodu ma jeszcze mniej kalorii. W tym sposób znacznie łatwiej będzie utrzymać ustaloną granicę przyjmowanych kalorii.

Tak zrobisz chleb białkowy. Nie potrzebujesz mąki

Wykonanie chleba białkowego jest wyjątkowo proste. Do jego przygotowania nie potrzebujesz specjalnego zaczynu, nie musisz czekać na jego wyrastanie, a co więcej nie użyjesz ani grama mąki. Jest nie tylko odżywczy, ale też obłędnie smaczny. Nie będziesz już musiała rezygnować z ukochanego pieczywa.

Wszystko, czego użyjesz do chleba białkowego to:

  • 3 jajka,
  • 500 g chudego twarogu,
  • 500 g płatków owsianych,
  • 2 torebki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli.

Do miski wbij jajka i dodaj twaróg. Składniki połącz ze sobą tak, aby utworzyły jednolitą masę. Gdy tak się stanie, dosyp do niej płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól. Początkowo wszystko mieszaj za pomocą łyżki. Po chwili przejdź do wyrabiania ciasta dłońmi lub użyj robota kuchennego z hakiem.

Formę do pieczenia wyłóż papierem. Na niego za to wyłóż wyrobione ciasto na chleb. Jego górę wygładź i jeśli chcesz, obsyp ulubionymi ziarnami lub orzechami. Chleb białkowy piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. Celsjusza.

Po tym czasie chleb powinien być zarumieniony. Wyjmij go i pozostaw do wystygnięcia. Po odczekaniu podawaj go w formie kanapek, dodatku do sałatek, zup czy jako podstawa tostów.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika

Czy bób można jeść ze skórką? Nigdy jej nie wyrzucam, robię chrupiące chipsy

Sycący omlet chłopski na śniadanie. Zastrzyk energii na cały dzień

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieczywo | dietetyczne gotowanie