Prosty przepis na chleb bez pszenicy. Ma dużo białka i sekretny składnik
Nie ma to jak samodzielnie upieczony, domowy chleb. Mimo pysznego smaku wiele osób i tak decyduje się na zrezygnowanie z jedzenia tego rodzaju pieczywa. Powodów jest wiele, a jednym z nich jest fakt, że chleb to głównie puste kalorie. Wypróbuj ten przepis na chleb białkowy. O wiele lepiej nasyci i wesprze odchudzanie. Do tego nie zawiera pszenicy.
Tradycyjny chleb jest bogaty przede wszystkim w węglowodany. Wybierając białe pieczywo, nie dostarcza ono nam też duże ilości witamin czy minerałów. W efekcie jedząc go, spożywamy tzw. "puste kalorie", które mogą u niektórych hamować odchudzanie. W zupełnie odmienny sposób wpłynie na organizm chleb białkowy.
Chleb białkowy to świetne rozwiązanie, które warto włączyć do swojego żywienia, będąc na diecie odchudzającej. Duża zawartość białka dostarczana wraz z pieczywem do organizmu pozytywnie wpłynie na utratę wagi.
Wynika to z faktu, że składnik odpowiada za uczucie sytości. Dzięki temu o wiele szybciej i na dłużej się nim najemy. Zapobiegnie to podjadaniu między posiłkami i zmniejszy ilość spożywanych kalorii.
Dodatkowo chleb białkowy może pomóc ze względu na to, że ma on o wiele mniej węglowodanów niż tradycyjne pieczywo. Z tego powodu ma jeszcze mniej kalorii. W tym sposób znacznie łatwiej będzie utrzymać ustaloną granicę przyjmowanych kalorii.
Wykonanie chleba białkowego jest wyjątkowo proste. Do jego przygotowania nie potrzebujesz specjalnego zaczynu, nie musisz czekać na jego wyrastanie, a co więcej nie użyjesz ani grama mąki. Jest nie tylko odżywczy, ale też obłędnie smaczny. Nie będziesz już musiała rezygnować z ukochanego pieczywa.
Wszystko, czego użyjesz do chleba białkowego to:
- 3 jajka,
- 500 g chudego twarogu,
- 500 g płatków owsianych,
- 2 torebki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli.
Do miski wbij jajka i dodaj twaróg. Składniki połącz ze sobą tak, aby utworzyły jednolitą masę. Gdy tak się stanie, dosyp do niej płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól. Początkowo wszystko mieszaj za pomocą łyżki. Po chwili przejdź do wyrabiania ciasta dłońmi lub użyj robota kuchennego z hakiem.
Formę do pieczenia wyłóż papierem. Na niego za to wyłóż wyrobione ciasto na chleb. Jego górę wygładź i jeśli chcesz, obsyp ulubionymi ziarnami lub orzechami. Chleb białkowy piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. Celsjusza.
Po tym czasie chleb powinien być zarumieniony. Wyjmij go i pozostaw do wystygnięcia. Po odczekaniu podawaj go w formie kanapek, dodatku do sałatek, zup czy jako podstawa tostów.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Jajka w "szlachetnym" towarzystwie. Śniadanie tylko dla smakoszy
Dwukolorowe ciasto kawa z mlekiem. Prosty smakołyk idealny na weekend
Przepis na danie z dyni ma prawie 100 lat. W takiej formie jeszcze nie jadłam