Przepis na Surówkę Młodości. Hamuje powstawanie zmarszczek i tycie
Jedzenie Surówki Młodości dodaje witalności i poprawia ogólne samopoczucie. Wszystko dzięki składnikom odżywczym, głównie antyoksydantom, witaminom i minerałom, które uelastyczniają skórę, wzmacniają włosy oraz hamują procesy starzenia się organizmu. Surówka jest niskokaloryczna, więc pomoże utrzymać zgrabną i zdrową sylwetkę.
Surówka Młodości to potrawa przygotowana wyłącznie ze świeżych warzyw pełnych witamin i minerałów, które wspierają organizm w codziennej pracy. Pomidory i ogórek świetnie nawadniają, a także są bogatym źródłem antyoksydantów, które hamują procesy starzenia. Dlatego warto przygotowywać tę surówkę często i traktować ją jako idealny dodatek do każdego obiadu czy kolacji. Dressing z oliwy jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią swoiste paliwo dla mózgu i serca. Całość jest tak szybka w przygotowaniu, że sprawdzi się nawet w diecie osób zabieganych i zapracowanych.
Składniki:
- 100 g mieszanki ulubionych sałat,
- 2 średnie pomidory,
- ogórek,
- 2 małe marchewki,
- mała czerwona cebula,
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dressing:
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 50 ml soku z cytryny,
- łyżeczka soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Sposób wykonania:
1) Pomidory umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę.
2) Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3) Ogórka obierz i pokrój w szerokie słupki.
4) Czerwoną cebulę drobno poszatkuj.
5) Wszystkie warzywa i sałatę przenieś do miski sałatkowej. Posyp je czosnkiem i pieprzem, a następnie delikatnie przemieszaj.
6) Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki sosu w osobnej miseczce. Możesz też włożyć wszystko do słoika lub shakera i wstrząsać do momentu aż uzyskasz jednolitą mieszaninę. Przygotowanym sosem zalej surówkę. Całość dobrze wymieszaj.
7) Surówkę Młodości podawaj od razu po przygotowaniu lub schłodzeniu w lodówce. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach
Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka
Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża