Reklama
Reklama

Przepis na Surówkę Młodości. Hamuje powstawanie zmarszczek i tycie

Jedzenie Surówki Młodości dodaje witalności i poprawia ogólne samopoczucie. Wszystko dzięki składnikom odżywczym, głównie antyoksydantom, witaminom i minerałom, które uelastyczniają skórę, wzmacniają włosy oraz hamują procesy starzenia się organizmu. Surówka jest niskokaloryczna, więc pomoże utrzymać zgrabną i zdrową sylwetkę.

Surówka Młodości

Surówka Młodości to potrawa przygotowana wyłącznie ze świeżych warzyw pełnych witamin i minerałów, które wspierają organizm w codziennej pracy. Pomidory i ogórek świetnie nawadniają, a także są bogatym źródłem antyoksydantów, które hamują procesy starzenia. Dlatego warto przygotowywać tę surówkę często i traktować ją jako idealny dodatek do każdego obiadu czy kolacji. Dressing z oliwy jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią swoiste paliwo dla mózgu i serca. Całość jest tak szybka w przygotowaniu, że sprawdzi się nawet w diecie osób zabieganych i zapracowanych

Przepis na Surówkę Młodości

Składniki:

  • 100 g mieszanki ulubionych sałat, 
  • 2 średnie pomidory, 
  • ogórek, 
  • 2 małe marchewki, 
  • mała czerwona cebula, 
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dressing: 

  • 100 ml oliwy z oliwek, 
  • 50 ml soku z cytryny, 
  • łyżeczka soli, 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu. 

Sposób wykonania:

1) Pomidory umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. 

2) Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

3) Ogórka obierz i pokrój w szerokie słupki. 

4) Czerwoną cebulę drobno poszatkuj. 

5) Wszystkie warzywa i sałatę przenieś do miski sałatkowej. Posyp je czosnkiem i pieprzem, a następnie delikatnie przemieszaj. 

6) Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki sosu w osobnej miseczce. Możesz też włożyć wszystko do słoika lub shakera i wstrząsać do momentu aż uzyskasz jednolitą mieszaninę. Przygotowanym sosem zalej surówkę. Całość dobrze wymieszaj. 

7) Surówkę Młodości podawaj od razu po przygotowaniu lub schłodzeniu w lodówce. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach

Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka

Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | dodatki | zdrowie | warzywa | przekąski