Reklama
Reklama

Przypomną ci się smaki dzieciństwa. Dziś w restauracji nie dostaniesz tego przysmaku

Soczysty rumsztyk z dodatkiem cebulki to specjał, który wielu osobom przywodzi na myśl czasy PRL-u. Odpowiednio przyrządzony kotlet potrafi wprost rozpływać się w ustach. Rumsztyk to doskonała propozycja na sycący obiad. Jak go zrobić i z czym można go podawać? Sprawdź przepis na hitowego kotleta rodem z PRL-u.

Rumsztyk - hitowy kotlet z PRL-u

Rumsztyk to kotlet przygotowywany z siekanego lub grubo mielonego mięsa wołowego (przeważnie z górnej części zadu). W tradycyjnym wariancie przysmak może być przyrządzany także z mięsa wołowo-wieprzowego. Kotlet niegdyś był serwowany w wielu jadłodajniach, z kolei w dzisiejszych czasach coraz trudniej znaleźć go w restauracyjnych menu. 

Rumsztyk smaży się bez żadnej panierki - między innymi to właśnie ta cecha odróżnia go od zwykłego kotleta mielonego. Trzeba jednak pamiętać o pewnym nieodzownym dodatku, który do rumsztyka podaje się niemal zawsze. Mowa o cebuli - po uprzednim podsmażeniu okrasza się nią gotowego kotleta. Co ciekawe, istnieją receptury uwzględniające także dodanie pieczarek.

Reklama

Przeczytaj też: Pomysł na sobotni obiad lub grilla. Wyśmienite burgery bez bułki

Jak zrobić rumsztyk?

Poszukując pomysłów na sycący obiad, rumsztyk wydaje się idealną propozycją. Warto przy tym kierować się sprawdzonym i bardzo prostym przepisem. Do wykonania kotleta rodem z PRL-u potrzebne będą następujące składniki

  • 500 g wołowiny - najlepiej nada się krzyżowa lub łopatka, 
  • 300 g cebuli, 
  • jajko, 
  • 60 g masła klarowanego lub 60 ml oleju rzepakowego do smażenia, 
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wołowinę należy dobrze posiekać. Możemy także zaopatrzyć się w grubo zmielone mięso. Umieszczamy je w misce, dodajemy jajko, sól i pieprz (około 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu, aczkolwiek tutaj ilość jest uzależniona od osobistych upodobań). 
  2. Całość mieszamy bardzo dokładnie za pomocą rąk. Następnie formujemy dokładnie 5 kotletów. Odkładamy je na bok. 
  3. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy kotlety przez kilka minut z obu stron. Powinny się ładnie przyrumienić. Gdy będą gotowe, wyciągamy je i na ten sam tłuszcz wrzucamy wcześniej poszatkowaną w piórka cebulę. 
  4. Podsmażamy cebulę przez około 10-15 minut, aż nie zrobi się rumiana. Potem zmniejszamy ogień i ponownie wrzucamy kotlety na patelnię. Lekko mieszamy je z cebulą, dodajemy niewielką ilość wody, a następnie przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Po tym czasie rumsztyk będzie gotowy do serwowania. 

Z czym najlepiej podawać rumsztyk? Potrawa idealnie współgra z klasycznymi ziemniakami. Kotlet doskonale smakuje w towarzystwie purée z niewielkim dodatkiem koperku. Można go serwować także z ziemniakami pieczonymi. Podając to danie, nie należy zapominać o zieleninie. Rumsztyk smakuje wybornie z sałatką ze świeżych warzyw, kapustą kiszoną lub zwykłą surówką z białej kapusty i marchewki.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Lekkie jak chmurka, pełne smaku. Ciasto, które znika w kilka minut

Zjadłam kiedyś u koleżanki na imprezie, od razu chciałam przepis. Teraz sama często robię ciasto mięsne

Imprezowa przekąska lub pomysł na kolację. Tarta z cukinią i orzechami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | mięso | dania główne | kuchnia polska