Reklama
Reklama

Przypomną ci się smaki dzieciństwa. Dziś w restauracji nie dostaniesz tego przysmaku

Soczysty rumsztyk z dodatkiem cebulki to specjał, który wielu osobom przywodzi na myśl czasy PRL-u. Odpowiednio przyrządzony kotlet potrafi wprost rozpływać się w ustach. Rumsztyk to doskonała propozycja na sycący obiad. Jak go zrobić i z czym można go podawać? Sprawdź przepis na hitowego kotleta rodem z PRL-u.

Rumsztyk - hitowy kotlet z PRL-u

Rumsztyk to kotlet przygotowywany z siekanego lub grubo mielonego mięsa wołowego (przeważnie z górnej części zadu). W tradycyjnym wariancie przysmak może być przyrządzany także z mięsa wołowo-wieprzowego. Kotlet niegdyś był serwowany w wielu jadłodajniach, z kolei w dzisiejszych czasach coraz trudniej znaleźć go w restauracyjnych menu. 

Rumsztyk smaży się bez żadnej panierki - między innymi to właśnie ta cecha odróżnia go od zwykłego kotleta mielonego. Trzeba jednak pamiętać o pewnym nieodzownym dodatku, który do rumsztyka podaje się niemal zawsze. Mowa o cebuli - po uprzednim podsmażeniu okrasza się nią gotowego kotleta. Co ciekawe, istnieją receptury uwzględniające także dodanie pieczarek.

Reklama

Przeczytaj też: Pomysł na sobotni obiad lub grilla. Wyśmienite burgery bez bułki

Jak zrobić rumsztyk?

Poszukując pomysłów na sycący obiad, rumsztyk wydaje się idealną propozycją. Warto przy tym kierować się sprawdzonym i bardzo prostym przepisem. Do wykonania kotleta rodem z PRL-u potrzebne będą następujące składniki

  • 500 g wołowiny - najlepiej nada się krzyżowa lub łopatka, 
  • 300 g cebuli, 
  • jajko, 
  • 60 g masła klarowanego lub 60 ml oleju rzepakowego do smażenia, 
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wołowinę należy dobrze posiekać. Możemy także zaopatrzyć się w grubo zmielone mięso. Umieszczamy je w misce, dodajemy jajko, sól i pieprz (około 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu, aczkolwiek tutaj ilość jest uzależniona od osobistych upodobań). 
  2. Całość mieszamy bardzo dokładnie za pomocą rąk. Następnie formujemy dokładnie 5 kotletów. Odkładamy je na bok. 
  3. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy kotlety przez kilka minut z obu stron. Powinny się ładnie przyrumienić. Gdy będą gotowe, wyciągamy je i na ten sam tłuszcz wrzucamy wcześniej poszatkowaną w piórka cebulę. 
  4. Podsmażamy cebulę przez około 10-15 minut, aż nie zrobi się rumiana. Potem zmniejszamy ogień i ponownie wrzucamy kotlety na patelnię. Lekko mieszamy je z cebulą, dodajemy niewielką ilość wody, a następnie przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Po tym czasie rumsztyk będzie gotowy do serwowania. 

Z czym najlepiej podawać rumsztyk? Potrawa idealnie współgra z klasycznymi ziemniakami. Kotlet doskonale smakuje w towarzystwie purée z niewielkim dodatkiem koperku. Można go serwować także z ziemniakami pieczonymi. Podając to danie, nie należy zapominać o zieleninie. Rumsztyk smakuje wybornie z sałatką ze świeżych warzyw, kapustą kiszoną lub zwykłą surówką z białej kapusty i marchewki.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | mięso | dania główne | kuchnia polska