Reklama
Reklama

Ruskie idą w odstawkę. W maju zawsze robię pierogi z tym farszem, to prawdziwa petarda

Pierogi to idealny obiad na każdą porę roku. W trakcie wiosny trzeba korzystać z tego, co właśnie daje nam natura. Wypróbuj farsz przygotowany na bazie wiosennych warzyw, obiecujemy wyjdzie pysznie. Takie pierogi to spora konkurencja dla klasycznych ruskich, czy tych z mięsem. Danie znika z talerzy w kilka minut, zachwycone są nim nawet największe niejadki.

Pierogi to wyjątkowe danie, które kojarzy nam się głównie z kuchnią polską. W ich uniwersalne w smaku ciasto można zawinąć farsz o przeróżnym smaku. Z tego powodu mamy wersje z mięsem, kapustą i grzybami, serem, owocami czy warzywami. Każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś pokażę ci farsz z wykorzystaniem wiosennych warzyw. To idealny majowy obiad.

To ciasto na pierogi rozpływa się w ustach. Ma istotny składnik

Ogromne znaczenie w przygotowaniu pierogów ma nie tylko wybrany farsz. Dużą rolę odgrywa ciasto. Nie może być ono za twarde, zbyt gumowe. Idealne będzie miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Taki wymarzony efekt osiągniemy, dodając do masy jogurt naturalny.

Do przygotowania najlepszego ciasta na pierogi potrzebujesz:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • szklankę mąki
  • szczyptę soli.

Do garnka wlej wodę, doprowadź ją do wrzenia i posól. Do wrzątku dolej olej i jogurt naturalny. Wszystkie składniki jeszcze gotuj przez 7 minut. Po tym czasie dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto przełóż na stolnicę i poczekaj, aż przestygnie. Wystudzone ciasto wyrabiaj w dłoniach, aż osiągnie jednolitą i elastyczną konsystencję. Teraz wystarczy je rozwałkować, powycinać szklanką i naładować farszem.

Ten farsz zawsze robię w maju. Korzystam z wiosennych darów

Ten farsz do pierogów robię zawsze, gdy przychodzi wiosna. Korzystam z warzyw, które są teraz młode i tanie. W efekcie niskim kosztem przygotowuje zdrowy i pożywny obiad, który smakuje całej rodzinie. Zrobisz go raz, a zakochasz się w tym smaku na zawsze.

Do zrobienia pierogów wykorzystaj wyżej podany przepis na ciasto. Do farszu za to będziesz potrzebować:

  • 250 g ugotowany ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 białą cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków bazylii
  • pieprz i sól do smaku.

Liście szpinaku dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj. Cebulę i czosnek obierz i je również posiekaj. Patelnię rozgrzej z odrobiną oliwy lub masła. Na ciepły tłuszcz wrzuć czosnek z cebulką. Po około 3 minutach dodaj do nich szpinak. Całość smaż do momentu aż liście zwiędną. Wtedy odstaw składniki do przestygnięcia.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij z serem do miski. Do masy dodaj wcześniej podsmażony szpinak. Umyte listki bazylii posiekaj i dosyp do farszu. Składniki dopraw jeszcze solą oraz pieprzem tak, jak lubisz. Całość dokładnie wymieszaj.

Teraz farszem napełnij wcześniej przygotowane ciasto. Pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj do momentu wypłynięcia. Podawaj je na ciepło polane roztopionym masłem z dodatkiem czosnku.

Źródło: smaker.pl

Zobacz też:

Koleżanka z Ukrainy dała mi tradycyjny przepis na kotlety po lwowsku. W domu już nie chcą innych

Żywieckie prażuchy podbiły serca domowników. Podaję je ze skwarkami z boczku

Rolada bankietowa na specjalne okazje. To połączenie smaków sprawdzi się zawsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kuchnia polska | pierogi