Reklama
Reklama

Ruskie idą w odstawkę. W maju zawsze robię pierogi z tym farszem, to prawdziwa petarda

Pierogi to idealny obiad na każdą porę roku. W trakcie wiosny trzeba korzystać z tego, co właśnie daje nam natura. Wypróbuj farsz przygotowany na bazie wiosennych warzyw, obiecujemy wyjdzie pysznie. Takie pierogi to spora konkurencja dla klasycznych ruskich, czy tych z mięsem. Danie znika z talerzy w kilka minut, zachwycone są nim nawet największe niejadki.

Pierogi to wyjątkowe danie, które kojarzy nam się głównie z kuchnią polską. W ich uniwersalne w smaku ciasto można zawinąć farsz o przeróżnym smaku. Z tego powodu mamy wersje z mięsem, kapustą i grzybami, serem, owocami czy warzywami. Każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś pokażę ci farsz z wykorzystaniem wiosennych warzyw. To idealny majowy obiad.

To ciasto na pierogi rozpływa się w ustach. Ma istotny składnik

Ogromne znaczenie w przygotowaniu pierogów ma nie tylko wybrany farsz. Dużą rolę odgrywa ciasto. Nie może być ono za twarde, zbyt gumowe. Idealne będzie miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Taki wymarzony efekt osiągniemy, dodając do masy jogurt naturalny.

Do przygotowania najlepszego ciasta na pierogi potrzebujesz:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • szklankę mąki
  • szczyptę soli.

Do garnka wlej wodę, doprowadź ją do wrzenia i posól. Do wrzątku dolej olej i jogurt naturalny. Wszystkie składniki jeszcze gotuj przez 7 minut. Po tym czasie dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto przełóż na stolnicę i poczekaj, aż przestygnie. Wystudzone ciasto wyrabiaj w dłoniach, aż osiągnie jednolitą i elastyczną konsystencję. Teraz wystarczy je rozwałkować, powycinać szklanką i naładować farszem.

Ten farsz zawsze robię w maju. Korzystam z wiosennych darów

Ten farsz do pierogów robię zawsze, gdy przychodzi wiosna. Korzystam z warzyw, które są teraz młode i tanie. W efekcie niskim kosztem przygotowuje zdrowy i pożywny obiad, który smakuje całej rodzinie. Zrobisz go raz, a zakochasz się w tym smaku na zawsze.

Do zrobienia pierogów wykorzystaj wyżej podany przepis na ciasto. Do farszu za to będziesz potrzebować:

  • 250 g ugotowany ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 białą cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków bazylii
  • pieprz i sól do smaku.

Liście szpinaku dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj. Cebulę i czosnek obierz i je również posiekaj. Patelnię rozgrzej z odrobiną oliwy lub masła. Na ciepły tłuszcz wrzuć czosnek z cebulką. Po około 3 minutach dodaj do nich szpinak. Całość smaż do momentu aż liście zwiędną. Wtedy odstaw składniki do przestygnięcia.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij z serem do miski. Do masy dodaj wcześniej podsmażony szpinak. Umyte listki bazylii posiekaj i dosyp do farszu. Składniki dopraw jeszcze solą oraz pieprzem tak, jak lubisz. Całość dokładnie wymieszaj.

Teraz farszem napełnij wcześniej przygotowane ciasto. Pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj do momentu wypłynięcia. Podawaj je na ciepło polane roztopionym masłem z dodatkiem czosnku.

Źródło: smaker.pl

Zobacz też:

5 nalewek, które warto zrobić na koniec lata

Dodaję do marynowania zamiast tradycyjnego octu. Papryka na zimę wychodzi najlepsza

Genialna szarlotka bez spodu. Nieoczywisty dodatek dodaje jej wyjątkowości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kuchnia polska | pierogi