Ruskie idą w odstawkę. W maju zawsze robię pierogi z tym farszem, to prawdziwa petarda
Pierogi to idealny obiad na każdą porę roku. W trakcie wiosny trzeba korzystać z tego, co właśnie daje nam natura. Wypróbuj farsz przygotowany na bazie wiosennych warzyw, obiecujemy wyjdzie pysznie. Takie pierogi to spora konkurencja dla klasycznych ruskich, czy tych z mięsem. Danie znika z talerzy w kilka minut, zachwycone są nim nawet największe niejadki.
Pierogi to wyjątkowe danie, które kojarzy nam się głównie z kuchnią polską. W ich uniwersalne w smaku ciasto można zawinąć farsz o przeróżnym smaku. Z tego powodu mamy wersje z mięsem, kapustą i grzybami, serem, owocami czy warzywami. Każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś pokażę ci farsz z wykorzystaniem wiosennych warzyw. To idealny majowy obiad.
Ogromne znaczenie w przygotowaniu pierogów ma nie tylko wybrany farsz. Dużą rolę odgrywa ciasto. Nie może być ono za twarde, zbyt gumowe. Idealne będzie miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Taki wymarzony efekt osiągniemy, dodając do masy jogurt naturalny.
Do przygotowania najlepszego ciasta na pierogi potrzebujesz:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- szklankę mąki
- szczyptę soli.
Do garnka wlej wodę, doprowadź ją do wrzenia i posól. Do wrzątku dolej olej i jogurt naturalny. Wszystkie składniki jeszcze gotuj przez 7 minut. Po tym czasie dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż na stolnicę i poczekaj, aż przestygnie. Wystudzone ciasto wyrabiaj w dłoniach, aż osiągnie jednolitą i elastyczną konsystencję. Teraz wystarczy je rozwałkować, powycinać szklanką i naładować farszem.
Ten farsz do pierogów robię zawsze, gdy przychodzi wiosna. Korzystam z warzyw, które są teraz młode i tanie. W efekcie niskim kosztem przygotowuje zdrowy i pożywny obiad, który smakuje całej rodzinie. Zrobisz go raz, a zakochasz się w tym smaku na zawsze.
Do zrobienia pierogów wykorzystaj wyżej podany przepis na ciasto. Do farszu za to będziesz potrzebować:
- 250 g ugotowany ziemniaków
- 250 g twarogu
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 białą cebulę
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków bazylii
- pieprz i sól do smaku.
Liście szpinaku dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj. Cebulę i czosnek obierz i je również posiekaj. Patelnię rozgrzej z odrobiną oliwy lub masła. Na ciepły tłuszcz wrzuć czosnek z cebulką. Po około 3 minutach dodaj do nich szpinak. Całość smaż do momentu aż liście zwiędną. Wtedy odstaw składniki do przestygnięcia.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij z serem do miski. Do masy dodaj wcześniej podsmażony szpinak. Umyte listki bazylii posiekaj i dosyp do farszu. Składniki dopraw jeszcze solą oraz pieprzem tak, jak lubisz. Całość dokładnie wymieszaj.
Teraz farszem napełnij wcześniej przygotowane ciasto. Pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj do momentu wypłynięcia. Podawaj je na ciepło polane roztopionym masłem z dodatkiem czosnku.
Źródło: smaker.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut