Reklama
Reklama

Sałatka z buraczków do mielonych. Taka jak u babci

Tradycyjne kotlety mielone najlepiej smakują w towarzystwie lekko chrupiących, ale wciąż soczystych buraków. Pasują nie tylko swoją teksturą, ale również aromatem. Choć tradycyjny dodatek jest pyszny, to od czasu do czasu nachodzi ochota na nowości. Spróbuj pysznej sałatki z buraczków z kilkoma dodatkami. Zrobisz ją w zaledwie 15 minut.

Buraczki to jeden z najpopularniejszych dodatków do dania głównego. Choć w wersji z chrzanem lub jabłkiem są najbardziej znane, to wciąż można je wzbogacać o kolejne składniki, tworząc zdrową i przepyszną sałatkę. W tym wydaniu jest dodatkowo prosta do zrobienia.

Staropolska sałatka z buraczków

Taką sałatkę z buraczków robiono dawniej. Była szybka, łatwa do zrobienia i zawierała dużo wartości odżywczych - głównie witamin i minerałów. Właśnie dlatego pasowała jako element zdrowego, zbilansowanego obiadu - obok źródeł węglowodanów i białka - czyli ziemniaków z mięsem. Staropolska sałatka z buraczków to połączenie buraków, ogórków kiszonych, jabłka, cebuli i różnych dodatków, które podkreślają smak i aromat warzyw. 

Wszystkie wymienione składniki trze się lub kroi i łączy w misce. Przekąska wychodzi soczysta, chrupiąca i pełna smaku. Kryje w sobie ogrom witamin, m.in. A,  C, E, K i te z grupy B oraz liczne minerały, w tym potas, żelazo, mangan, kwas foliowy. To także skarbnica antyoksydantów o przeciwzapalnym działaniu oraz błonnika, usprawniającego funkcjonowanie układu trawienia. Sałatka z buraczków dobrze działa więc na układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy.

Sałatka z buraczków do mielonych - przepis

Składniki:

  • 3 średnie buraki (obrane i ugotowane; ewentualnie upieczone),
  • 4 ogórki kiszone, 
  • większe jabłko (najlepiej kwaśne),
  • 3 niewielkie szalotki albo średnia cebula,
  • 1,5 łyżki miodu,
  • łyżka octu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • garść poszatkowanej natki koperku.

Sposób wykonania:

Przygotuj głęboką miskę. Ugotowane i ostudzone buraki zetrzyj na tarce na dużych oczkach (najlepiej załóż jednorazowe rękawiczki, żeby nie zabarwić dłoni) do naczynia. Następnie na tych samych oczkach zetrzyj ogórki kiszone, a potem jabłko. Odstaw miskę. 

Szalotki lub cebulę poszatkuj w drobną kostkę, dorzuć do pozostałych składników. Z wierzchu polej po całej sałatce miodem, octem i oliwą, dopraw solą i pieprzem, dorzuć koperek. Teraz wszystko dobrze ze sobą wymieszaj, żeby składniki się połączyły. 

Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Zobacz też:

Najlepsze ciasto na świecie. Karpatka, której nie sposób się oprzeć

Staropolska zupa o wyjątkowym smaku. Szkoda, że zapomniana, bo jest bardzo zdrowa

Przepyszne zakręcone pączki. Przepis jest bardzo prosty, rodzina zje do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | dodatki | buraki | kuchnia polska