Reklama
Reklama

Sałatka ziemniaczana na grilla. Przyjemnie chrupie i ma jeszcze więcej smaku

Jaka sałatka ziemniaczana na grilla skomponuje się najlepiej z soczystą karkówką? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Z całą pewnością warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu naszych zachodnich sąsiadów i przygotować sałatkę zainspirowaną klasyczną Kartoffelsalat. Polskim akcentem będą chrupiące liście czerwonej sałaty.

Sałatka na grilla - jaką zrobić?

Podczas sezonu grillowego testuje się wiele nowych przepisów na marynowane mięso, dobrze przyprawione ryby, grillowane sery i warzywa z rusztu. Brakuje jednak chwili, żeby do tych pyszności dobrać nową, sycącą sałatkę. Wtedy na ratunek przychodzi sprawdzona ziemniaczana przekąska. Tradycyjna bawarska sałatka to świetny pomysł na grilla - pasuje do większości dań głównych, jest treściwa, ale nie obciążająca. 

Jeśli sałatkę na grilla przyrządzasz na ostatnią chwilę, świetnie sprawdzi się szybka sałatka ziemniaczana. Ugotowane ziemniaki łączy się z kremowym sosem na bazie śmietany i musztardy francuskiej. Doprawione są jedynie świeżym koperkiem i ziołowym pieprzem.

Reklama

Sałatka ziemniaczana na grilla z poniższego przepisu to najbardziej aromatyczne i ciekawe wydanie. Aby miała więcej smaku, dodaje się do niej boczek i musztardę. Za pyszną i nieco chrupiącą teksturę odpowiada z kolei sałata radicchio. Całość może być samodzielną przystawką albo wspaniałym dodatkiem do przygotowanych na ruszcie mięs, ryb, serów i warzyw.

Sałatka ziemniaczana na grilla - przepis

Składniki:

  • 800 g ziemniaków, 
  • 150 g boczku wędzonego, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,  
  • cebula, 
  • 100 ml bulionu warzywnego, 
  • 3 łyżki octu jabłkowego, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • łyżeczka musztardy dijon, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • kilka liści sałaty radicchio. 

Sposób wykonania:

Ugotuj ziemniaki w łupinach w osolonej wodzie. Ostudź je, obierz i pokrój w drobną kostkę.  

Pokrój boczek w kostkę i wysmaż na suchej patelni. Przestudź. Posiekaj natkę pietruszki. Wymieszaj boczek i pietruszkę z ziemniakami. 

Pokrój w kosteczkę cebulę. Podgrzej bulion. Dodaj do niego cebulę. Gotuj go przez chwilę na wolnym ogniu. 

Przełóż ziemniaki do miski wyłożonej umytymi liśćmi sałaty. Zalej bulionem. 

W osobnym naczyniu wymieszaj ocet, olej, musztardę, a także sól i pieprz. Polej sosem ziemniaki. Lekko przemieszaj. 

Włóż sałatkę na kilka godzin do lodówki, by przegryzły się smaki.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pierwszy jadłam u znajomych w Wiedniu. Teraz często robię na niedzielny obiad, rodzina jest zachwycona

Pierwsza pomoc w walce z jesiennym katarem. Zrób i pij codziennie, zbudujesz żelazną tarczę odporności

Śniadanie dwa w jednym. Syci na długo, stawia na nogi jak podwójne espresso

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | ziemniaki | grill