Sałatka ziemniaczana na grilla. Przyjemnie chrupie i ma jeszcze więcej smaku
Jaka sałatka ziemniaczana na grilla skomponuje się najlepiej z soczystą karkówką? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Z całą pewnością warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu naszych zachodnich sąsiadów i przygotować sałatkę zainspirowaną klasyczną Kartoffelsalat. Polskim akcentem będą chrupiące liście czerwonej sałaty.
Podczas sezonu grillowego testuje się wiele nowych przepisów na marynowane mięso, dobrze przyprawione ryby, grillowane sery i warzywa z rusztu. Brakuje jednak chwili, żeby do tych pyszności dobrać nową, sycącą sałatkę. Wtedy na ratunek przychodzi sprawdzona ziemniaczana przekąska. Tradycyjna bawarska sałatka to świetny pomysł na grilla - pasuje do większości dań głównych, jest treściwa, ale nie obciążająca.
Jeśli sałatkę na grilla przyrządzasz na ostatnią chwilę, świetnie sprawdzi się szybka sałatka ziemniaczana. Ugotowane ziemniaki łączy się z kremowym sosem na bazie śmietany i musztardy francuskiej. Doprawione są jedynie świeżym koperkiem i ziołowym pieprzem.
Sałatka ziemniaczana na grilla z poniższego przepisu to najbardziej aromatyczne i ciekawe wydanie. Aby miała więcej smaku, dodaje się do niej boczek i musztardę. Za pyszną i nieco chrupiącą teksturę odpowiada z kolei sałata radicchio. Całość może być samodzielną przystawką albo wspaniałym dodatkiem do przygotowanych na ruszcie mięs, ryb, serów i warzyw.
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- 150 g boczku wędzonego,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- cebula,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżeczka musztardy dijon,
- sól, pieprz (do smaku),
- kilka liści sałaty radicchio.
Sposób wykonania:
Ugotuj ziemniaki w łupinach w osolonej wodzie. Ostudź je, obierz i pokrój w drobną kostkę.
Pokrój boczek w kostkę i wysmaż na suchej patelni. Przestudź. Posiekaj natkę pietruszki. Wymieszaj boczek i pietruszkę z ziemniakami.
Pokrój w kosteczkę cebulę. Podgrzej bulion. Dodaj do niego cebulę. Gotuj go przez chwilę na wolnym ogniu.
Przełóż ziemniaki do miski wyłożonej umytymi liśćmi sałaty. Zalej bulionem.
W osobnym naczyniu wymieszaj ocet, olej, musztardę, a także sól i pieprz. Polej sosem ziemniaki. Lekko przemieszaj.
Włóż sałatkę na kilka godzin do lodówki, by przegryzły się smaki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Śniadanie dwa w jednym. Syci na długo, stawia na nogi jak podwójne espresso