Seniorzy powinni jeść często. Sałatka poprawi trawienie, odporność i zadba o serce
Sałatka Seniora to prosty przepis z czerwonej kapusty i pomidorów połączonych kremowym sosem majonezowo-jogurtowym. Całość jest jednak podana w efektowny sposób, z dodatkiem ziemi jadalnej z bułki tartej i czosnku. Dzięki temu danie sprawdzi się nie tylko jako dodatek obiadowy, ale także jako przekąska czy przystawka na wszystkich wydarzeniach rodzinnych.
Bazą Sałatki Seniora jest czerwona kapusta, pomidory, cebula i koperek, czyli wartościowe produkty w diecie seniora. Czerwona kapusta dostarcza błonnika, witaminy C i przeciwutleniaczy, które wspierają odporność i uelastyczniają naczynia krwionośne. Pomidory to z kolei źródło - chroniącego serce i działającego przeciwnowotworo - likopenu. Cebula działa przeciwzapalnie, a koperek - wspomaga trawienie i łagodzi wzdęcia. Oliwa z oliwek - zdrowy tłuszcz roślinny - wspiera układ krążenia.
Sałatka Seniora zawiera co prawda bułkę tartą i majonez, które poprawiają konsystencję i smak. Nie są jednak uznawane za zdrowe, jednak tylko, gdy przyjmuje się je w nadmiarze (wówczas podnoszą cholesterol i wagę). Całościowo przekąska to smaczna i odżywcza propozycja, w której dominują wartościowe składniki odżywcze. Seniorzy powinni od czasu do czasu po nią sięgać, żeby urozmaicić swoją dietę.
Składniki:
Jadalna ziemia:
- 4 łyżki bułki tartej,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka cebulki granulowanej,
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- szczypta czarnego pieprzu.
Sałatka:
- mała czerwona kapusta,
- 300 g pomidorów,
- cebula,
- garść koperku.
Dressing:
- 100 g majonezu,
- 100 g jogurtu greckiego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- pomidorki koktajlowe do dekoracji,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób wykonania:
Przygotuj jadalną ziemię. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulkę i smaż przez kilka minut, aż lekko zmięknie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą. Smaż całość przez ok. 2 minuty, często mieszając. Wyłącz ogień, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całkowicie ostudź.
Przygotuj sałatkę. Kapustę bardzo drobno poszatkuj. Pomidory pokrój w niewielką kostkę i odciśnij z nadmiaru soku. Cebulę pokrój w niewielką kostkę. Wszystkie składniki przełóż do miski.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Przygotowanym sosem zalej sałatkę i wszystko dobrze wymieszaj.
Na talerzu rozsyp odrobinę ziemi jadalnej i połóż na niej obręcz do formowania sałatek i deserów. Do wewnątrz włóż sałatkę z kapusty i całość dobrze ubij. Delikatnie zdejmij obręcz.
Sałatkę Seniora podawaj po udekorowaniu pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ryba po tajsku na piątkowy obiad. Delikatne filety w wyrazistej panierce
Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs
Genialne kotlety bez grama mięsa. Dzieci uwielbiają, seniorzy powinni na stałe wpisać do menu