Reklama
Reklama

Seniorzy powinni jeść często. Sałatka poprawi trawienie, odporność i zadba o serce

Sałatka Seniora to prosty przepis z czerwonej kapusty i pomidorów połączonych kremowym sosem majonezowo-jogurtowym. Całość jest jednak podana w efektowny sposób, z dodatkiem ziemi jadalnej z bułki tartej i czosnku. Dzięki temu danie sprawdzi się nie tylko jako dodatek obiadowy, ale także jako przekąska czy przystawka na wszystkich wydarzeniach rodzinnych.

Sałatka Seniora dostarcza niezbędnych składników

Bazą Sałatki Seniora jest czerwona kapusta, pomidory, cebula i koperek, czyli wartościowe produkty w diecie seniora. Czerwona kapusta dostarcza błonnika, witaminy C i przeciwutleniaczy, które wspierają odporność i uelastyczniają naczynia krwionośne. Pomidory to z kolei źródło - chroniącego serce i działającego przeciwnowotworo - likopenu. Cebula działa przeciwzapalnie, a koperek - wspomaga trawienie i łagodzi wzdęcia. Oliwa z oliwek - zdrowy tłuszcz roślinny - wspiera układ krążenia.

Reklama

Sałatka Seniora zawiera co prawda bułkę tartą i majonez, które poprawiają konsystencję i smak. Nie są jednak uznawane za zdrowe, jednak tylko, gdy przyjmuje się je w nadmiarze (wówczas podnoszą cholesterol i wagę). Całościowo przekąska to smaczna i odżywcza propozycja, w której dominują wartościowe składniki odżywcze. Seniorzy powinni od czasu do czasu po nią sięgać, żeby urozmaicić swoją dietę.

Sałatka Seniora - przepis

Składniki:

Jadalna ziemia: 

  • 4 łyżki bułki tartej, 
  • ząbek czosnku, 
  • łyżeczka cebulki granulowanej, 
  • łyżka oliwy z oliwek, 
  • szczypta soli, 
  • szczypta czarnego pieprzu. 

Sałatka: 

  • mała czerwona kapusta, 
  • 300 g pomidorów, 
  • cebula, 
  • garść koperku. 

Dressing: 

  • 100 g majonezu, 
  • 100 g jogurtu greckiego, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • pomidorki koktajlowe do dekoracji, 
  • natka pietruszki do dekoracji. 

Sposób wykonania:

Przygotuj jadalną ziemię. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulkę i smaż przez kilka minut, aż lekko zmięknie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą. Smaż całość przez ok. 2 minuty, często mieszając. Wyłącz ogień, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całkowicie ostudź. 

Przygotuj sałatkę. Kapustę bardzo drobno poszatkuj. Pomidory pokrój w niewielką kostkę i odciśnij z nadmiaru soku. Cebulę pokrój w niewielką kostkę. Wszystkie składniki przełóż do miski. 

Przygotuj dressing, mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Przygotowanym sosem zalej sałatkę i wszystko dobrze wymieszaj. 

Na talerzu rozsyp odrobinę ziemi jadalnej i połóż na niej obręcz do formowania sałatek i deserów. Do wewnątrz włóż sałatkę z kapusty i całość dobrze ubij. Delikatnie zdejmij obręcz. 

Sałatkę Seniora podawaj po udekorowaniu pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ryba po tajsku na piątkowy obiad. Delikatne filety w wyrazistej panierce

Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs

Genialne kotlety bez grama mięsa. Dzieci uwielbiają, seniorzy powinni na stałe wpisać do menu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | warzywa | zdrowie | przekąski | kapusta