-->
Reklama
Reklama

Smakowite danie z cukinią w roli głównej. Warzywne kotleciki z ciągnącym się serem

Znudziły ci się klasyczne placki z cukinii? Jeśli tak postaw na proste, ale zaskakujące smakiem danie, czyi kotleciki z cukinią. Wyglądem przypominają nieco mini burgery lub kanapki, świetnie sprawdzą się nie tylko na obiad lub kolację, ale i jako propozycja na imprezowy stół. Smak kotlecików świetnie urozmaica ciągnąca się mozzarella oraz wyrazisty parmezan.

Cukinia to niskokaloryczne, lekkostrawne i sycące warzywo. Dodatkowo jest bardzo uniwersalna, sprawdza się do wielu dań na ciepło, na przykład zapiekanek, zup, czy też placków. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić pyszne kotleciki z cukinią to mini wieżyczki z warzyw, które robią wrażenie jako przystawka na ciepło. Możesz nimi też zaskoczyć swoich bliskich, serwując je na lekką kolację. Taka propozycja przypadnie do gustu zwłaszcza osobom na diecie wegetariańskiej. 

Sprawdź także: Coraz więcej osób piecze taki pasztet. Nie uwierzysz, z czego powstaje

Reklama

Przepis na kotleciki z cukinią 

Do przygotowania kotlecików z cukinią, będziesz potrzebować: 

  • 1 średnia cukinia, 
  • 1 cebula,
  • 2 jajka, 
  • 150 g mozzarelli,
  • 70 g parmezanu,
  • 40 g mąki pszennej, 
  • olej do smażenia, 
  • odrobina papryki ostrej, 
  • odrobina kurkumy, 
  • odrobina curry, 
  • sól i pieprz. 

Dodatki: 

  • 2-3 pomidory,  
  • 1 średnia cukinia, 
  • kilka gałązek koperku, 
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól i pieprz.

Gotowe kotleciki możesz podawać z sosem, na przykład ziołowo-jogurtowym lub pomidorowym. 

Jak zrobić kotleciki z cukinią?

Pomidory pokrój w plastry. Jedną cukinię umyj, osusz, podziel na plasterki. Posmaruj ją delikatnie oliwą z każdej strony, oprósz solą i pieprzem. Zgrilluj z dwóch stron aż zrobi się miękka. Koperek porwij w ręku. 

Teraz zrób placki. Mozzarellę zetrzyj na tarce. Z parmezanem zrób tak samo. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko i dobrze odciśnij z nadmiaru wody. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. 

Do miski wbij jajka i chwilę ubij. Dodaj przyprawy: paprykę ostrą, kurkumę i curry. Do masy wsyp posiekaną cebulę, odciśniętą cukinię, startą mozzarellę, parmezan i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę więcej mąki. 

Na rozgrzanym oleju smaż małe placuszki, formując je za pomocą łyżek. Połowę placków usmaż grubszych (na spód), a połowę cieńszych (na wierzch). Smaż na złoty kolor z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Na talerzu połóż grubszy placek z cukinii. Ułóż na nim plasterek pomidora, zgrillowaną cukinię, gałązkę koperku i przykryj drugim cieńszym plackiem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Pistacjowa rozkosz w najlepszym wydaniu. Rewanż Teściowej jest tak pyszny, że nie uwierzysz

Harcerski sposób na zupę. Rozgrzeje, nasyci i doda energii na długo

Sam zapach tego obiadu zwołuje rodzinę do kuchni. Zrobię na niedzielę, to mój ulubiony przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | cukinia