Smakowite danie z cukinią w roli głównej. Warzywne kotleciki z ciągnącym się serem
Znudziły ci się klasyczne placki z cukinii? Jeśli tak postaw na proste, ale zaskakujące smakiem danie, czyi kotleciki z cukinią. Wyglądem przypominają nieco mini burgery lub kanapki, świetnie sprawdzą się nie tylko na obiad lub kolację, ale i jako propozycja na imprezowy stół. Smak kotlecików świetnie urozmaica ciągnąca się mozzarella oraz wyrazisty parmezan.
Cukinia to niskokaloryczne, lekkostrawne i sycące warzywo. Dodatkowo jest bardzo uniwersalna, sprawdza się do wielu dań na ciepło, na przykład zapiekanek, zup, czy też placków. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić pyszne kotleciki z cukinią to mini wieżyczki z warzyw, które robią wrażenie jako przystawka na ciepło. Możesz nimi też zaskoczyć swoich bliskich, serwując je na lekką kolację. Taka propozycja przypadnie do gustu zwłaszcza osobom na diecie wegetariańskiej.
Sprawdź także: Coraz więcej osób piecze taki pasztet. Nie uwierzysz, z czego powstaje
Do przygotowania kotlecików z cukinią, będziesz potrzebować:
- 1 średnia cukinia,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 150 g mozzarelli,
- 70 g parmezanu,
- 40 g mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- odrobina papryki ostrej,
- odrobina kurkumy,
- odrobina curry,
- sól i pieprz.
Dodatki:
- 2-3 pomidory,
- 1 średnia cukinia,
- kilka gałązek koperku,
- 1 łyżka oliwy,
- sól i pieprz.
Gotowe kotleciki możesz podawać z sosem, na przykład ziołowo-jogurtowym lub pomidorowym.
Pomidory pokrój w plastry. Jedną cukinię umyj, osusz, podziel na plasterki. Posmaruj ją delikatnie oliwą z każdej strony, oprósz solą i pieprzem. Zgrilluj z dwóch stron aż zrobi się miękka. Koperek porwij w ręku.
Teraz zrób placki. Mozzarellę zetrzyj na tarce. Z parmezanem zrób tak samo. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko i dobrze odciśnij z nadmiaru wody. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Do miski wbij jajka i chwilę ubij. Dodaj przyprawy: paprykę ostrą, kurkumę i curry. Do masy wsyp posiekaną cebulę, odciśniętą cukinię, startą mozzarellę, parmezan i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę więcej mąki.
Na rozgrzanym oleju smaż małe placuszki, formując je za pomocą łyżek. Połowę placków usmaż grubszych (na spód), a połowę cieńszych (na wierzch). Smaż na złoty kolor z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na talerzu połóż grubszy placek z cukinii. Ułóż na nim plasterek pomidora, zgrillowaną cukinię, gałązkę koperku i przykryj drugim cieńszym plackiem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pistacjowa rozkosz w najlepszym wydaniu. Rewanż Teściowej jest tak pyszny, że nie uwierzysz
Harcerski sposób na zupę. Rozgrzeje, nasyci i doda energii na długo
Sam zapach tego obiadu zwołuje rodzinę do kuchni. Zrobię na niedzielę, to mój ulubiony przepis