Reklama
Reklama

Smakuje pysznie nie tylko z bułką tartą. Fasolka szparagowa do obiadu

Sierpień to miesiąc, w którym fasolka szparagowa pojawia się już na niemal wszystkich bazarkach, w warzywniakach czy sklepach. Warto skorzystać z sezonu na to pyszne i zdrowe warzywo, w którym znajduje się porządna porcja błonnika i białka. Może być smakowitym dodatkiem do mięsa lub ryby, sprawdź, jak przygotować fasolkę szparagową do obiadu.

Fasolka szparagowa do obiadu niekoniecznie musi zostać okraszona zasmażką z masła i bułki tartej - jest równie smaczna w wersji light, na przykład z oliwą i czosnkiem. Jeśli wolisz pożywniejszy wariant, sięgnij po zdrowsze dodatki niż zasmażka, np. orzechy włoskie i lekki ser. Tak przygotowana fasolka jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych albo do sadzonego jajka. 

Sprawdź także: Tę sałatkę będziesz robić co tydzień. Jest zdrowa i bardzo sycąca 

Reklama

Przepis na fasolkę szparagową do obiadu

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 500 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 75 g orzechów włoskich, 
  • 100 g sera typu feta, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 4 łyżki oliwy, 
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku), 
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru.

Jak zrobić fasolkę szparagową do obiadu?

Opłucz fasolkę (w durszlaku, pod bieżącą wodą) i odetnij obie końcówki ze strączków. Uważaj, by nie odsłonić ich wnętrza.  

Zagotuj około 1,5 l wody z cukrem i solą. Włóż do wrzątku fasolkę. Gotuj przez około 10-15 minut - do miękkości (młoda fasolka gotuje się krócej niż starsza). 

Przeciśnij przez praskę czosnek i połącz go z oliwą. Obierz orzechy, podziel na ćwiartki (lub posiekaj na mniejsze kawałki) i podpraż na suchej patelni. 

Odcedź ugotowaną fasolkę, przełóż na talerze i polej oliwą z czosnkiem. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem i solą, a także orzechami i pokruszonym serem (ogrzanym wcześniej do temperatury pokojowej). 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Puszyste ciasto, ciągnący się środek. Gruzińsko-włoskie danie pokocha cała rodzina

Daje energetycznego kopa, zapomnisz, co to zmęczenie i osłabienie. Prosty, aromatyczny koktajl pij codziennie

Były hitem w mlecznych barach, dziś rzadko jadamy. Dla Włochów i Francuzów to rarytas

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | dodatki