Smakuje pysznie nie tylko z bułką tartą. Fasolka szparagowa do obiadu
Sierpień to miesiąc, w którym fasolka szparagowa pojawia się już na niemal wszystkich bazarkach, w warzywniakach czy sklepach. Warto skorzystać z sezonu na to pyszne i zdrowe warzywo, w którym znajduje się porządna porcja błonnika i białka. Może być smakowitym dodatkiem do mięsa lub ryby, sprawdź, jak przygotować fasolkę szparagową do obiadu.
Fasolka szparagowa do obiadu niekoniecznie musi zostać okraszona zasmażką z masła i bułki tartej - jest równie smaczna w wersji light, na przykład z oliwą i czosnkiem. Jeśli wolisz pożywniejszy wariant, sięgnij po zdrowsze dodatki niż zasmażka, np. orzechy włoskie i lekki ser. Tak przygotowana fasolka jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych albo do sadzonego jajka.
Sprawdź także: Tę sałatkę będziesz robić co tydzień. Jest zdrowa i bardzo sycąca
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g zielonej fasolki szparagowej,
- 75 g orzechów włoskich,
- 100 g sera typu feta,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku),
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru.
Opłucz fasolkę (w durszlaku, pod bieżącą wodą) i odetnij obie końcówki ze strączków. Uważaj, by nie odsłonić ich wnętrza.
Zagotuj około 1,5 l wody z cukrem i solą. Włóż do wrzątku fasolkę. Gotuj przez około 10-15 minut - do miękkości (młoda fasolka gotuje się krócej niż starsza).
Przeciśnij przez praskę czosnek i połącz go z oliwą. Obierz orzechy, podziel na ćwiartki (lub posiekaj na mniejsze kawałki) i podpraż na suchej patelni.
Odcedź ugotowaną fasolkę, przełóż na talerze i polej oliwą z czosnkiem. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem i solą, a także orzechami i pokruszonym serem (ogrzanym wcześniej do temperatury pokojowej).
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Puszyste ciasto, ciągnący się środek. Gruzińsko-włoskie danie pokocha cała rodzina
Były hitem w mlecznych barach, dziś rzadko jadamy. Dla Włochów i Francuzów to rarytas