Soczyste szaszłyki z karkówki z grilla lub piekarnika. Sekretem jest obłędna marynata
Soczyste szaszłyki z karkówki to bardzo treściwe danie z grilla lub piekarnika. Choć jest dość tłuste, to również bardzo smaczne. Jedzone okazjonalnie nie zaszkodzą zdrowiu. Tym bardziej jeśli połączymy je z orzeźwiającą, warzywną sałatką lub czosnkowym dipem. Szaszłyki z tego przepisu są soczyste, miękkie i apetyczne.
Karkówka to mięso polecane na grilla, ponieważ należy do najtłustszych części wieprzowiny. Mimo to można przesuszyć ją podczas obróbki cieplnej, zwłaszcza gdy zostanie podzielona na niewielkie kawałki. Jak przyrządzić prawdziwie aromatyczne i soczyste szaszłyki z karkówki?
Odpowiednio wcześnie zamarynuj mięso. Bazą marynaty powinien być dobrej jakości olej. Karkówkę grilluj w towarzystwie tłustego boczku, aby miała jeszcze więcej smaku. Soczyste szaszłyki z karkówki podawaj w towarzystwie sałatki greckiej na grilla. Doda nieco orzeźwienia i lekkości całemu daniu. Tym bardziej że kryje się w niej nieoczywisty składnik.
Składniki:
- kilogram karkówki wieprzowej,
- 200 g boczku,
- 3-4 cebule.
Składniki marynaty:
- 125 ml oleju roślinnego,
- 2 łyżki musztardy miodowej,
- kilka ząbków czosnku (do smaku),
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka rozmarynu,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- sól, pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
Obierz ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę. Połącz wszystkie składniki marynaty.
Umyj mięso i pokrój w kostkę. Umieść w misce wraz z marynatą. Wymieszaj dokładnie - tak, by obtoczyć w marynacie każdy kawałek mięsa.
Owiń miskę folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed dalszą obróbką ogrzej mięso do temperatury pokojowej.
Pokrój cebulę i boczek w plastry - mniej więcej wielkości kostek mięsa.
Przygotuj szpikulce lub patyczki do szaszłyków. Nadziej na nie na przemian kawałki mięsa, boczku i cebuli.
Upiecz szaszłyki na rozgrzanym grillu lub nad ogniskiem. Piecz przez około 30-40 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa), co pewien czas obracając.
Szaszłyki z karkówki możesz przygotować także w piekarniku. Wówczas piecz je przez 40-60 minut w temperaturze 180°C. Obracaj co pewien czas.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dodaję do ciasta drożdżowego. Jest delikatne jak puch i nie wysycha
Na Śląsku to rarytas. Dziś już mało kto je w ten sposób ziemniaki, choć są pyszne
To najlepszy wiosenny obiad. Młoda kapusta z warzywami smakuje wybitnie