Soczyste sznycle gyros. Wszystkie ulubione smaki na jednym talerzu
Nie ma nic lepszego na obiad niż tradycyjne sznycle z dodatkiem cebulki. Nie można ich jednak jeść na okrągło. Od czasu do czasu warto nieco poeksperymentować z potrawą, aby nie spowszedniała. Do mięsa można np. dosypać jedną z ulubionych przypraw. Co powstanie, gdy połączymy dwa ulubione obiady Polaków? Soczyste i pyszne sznycle gyros.
Sznycle gyros to danie wzorowane kuchnią grecką i turecką. Są wyjątkowo aromatyczne i mięciutkie. Wspaniale pasują z sosem czosnkowym lub tzatziki. Kotleciki są pieczone w wysokiej temperaturze, a nie smażone. W przepisie użyto gotowej przyprawy gyros, ale z powodzeniem możesz użyć także własnej mieszanki w ulubionych proporcjach.
- 500 g mielonej wołowiny lub najlepiej jagnięciny,
- 1/2 małej cebuli,
- mała marchewka,
- 3 ząbki czosnku,
- jajko w rozmiarze L lub XL,
- łyżeczka przyprawy gyros,
- 1/2 łyżeczka soli,
- łyżeczka suszonej natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- majonez do posmarowania.
Sposób wykonania:
Cebulę i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Nadmiar soków odciśnij.
Do miski przełóż mięso mielone, starte warzywa, rozbełtane jajko i wszystkie przyprawy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i skrop sokiem z cytryny. Masę dokładnie wymieszaj przez kilkanaście minut, aż będzie puszysta i elastyczna. Umieść ją w lodówce na ok. godzinę.
Po tym czasie uformuj z mięsa podłużne kotleciki i odkładaj je na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdego kotlecika nałóż po łyżeczce majonezu. Rozprowadź je na powierzchni mięsa.
Piekarnik nastaw na 220 st. Celsjusza. Sznycle gyros piecz przez 10-15 minut, aż mięso w środku będzie upieczone. Danie podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym i surówką. Świetnie będą tu pasować frytki i delikatny colesław.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zrobisz je szybko, wszyscy będą się zajadać. Przepyszne oponki serowe
Ryżowa sałatka idealna na imprezy. Goście zawsze biorą dokładkę