Soczysty kurczak po szanghajsku. Jego sekretem są odpowiednio dobrane przyprawy
Kurczak po szanghajsku jest bogaty w smaki - ostry, słony, słodki. Jego urozmaiceniem są warzywa, miękkie i delikatnie podsmażone, ale wciąż chrupiące. Sprawdź, jak łatwo można zrobić azjatycki obiad dla całej rodziny.
Kurczak w takim azjatyckim wydaniu przygotowuje się naprawdę prosto. Wystarczy umyć filet, osuszyć i odpowiednio doprawić (m.in. papryką wędzoną czy curry), aby nabrał więcej charakteru. Do mięsa niezbędne będą jeszcze warzywa - te pokrojone i obsmażone pozostaną nieco chrupiące. Całym sekretem kurczaka po szanghajsku jest jednak orientalny sos. Przyrządza się go na bazie soku z limonek, brązowego cukru, kolendry i oleju sezamowego. To właśnie te składniki sprawiają, że potrawa nabiera aromatów azjatyckiej kuchni.
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 300 g cukinii
- 2 czerwone cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 marchewka
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sos:
- 2 limonki
- 60 ml sosu sojowego
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- kilka gałązek świeżej kolendry
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Dopraw curry, papryką mieloną wędzoną, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Odstaw na około 15-20 minut.
Cukinię umyj i pokrój w cienkie paski. Cebule obierz i pokrój w piórka. Papryki posiekaj w słupki. Obraną marchewkę też.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej do smażenia. Dodaj zamarynowane filety z kurczaka i smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż mięso będzie złociste i dobrze usmażone. Następnie wyjmij kurczaka z patelni i odstaw na bok.
Na tej samej patelni podsmaż warzywa. Wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż stanie się szklista. Dodaj papryki i cukinię, smaż jeszcze przez około 3 minuty, aż warzywa będą miękkie. Dalej powinny być chrupiące. Podlej odrobiną wody.
W miseczce wymieszaj sok z limonek, sos sojowy, olej sezamowy, cukier brązowy, ocet winny i starty imbir. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wlej na patelnię, smaż dalej na średnim ogniu aż sos się zredukuje. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę. Podaj kurczaka po szanghajsku z ryżem.
Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pyszne paszteciki do barszczu na Boże narodzenie. Ich sekretem jest farsz
Pyszny kompot wigilijny na ostatnią chwilę. Nie ma goryczy, każdemu smakuje
Ciasto inspirowane znanym deserem. Jest obłędnie pyszne, sklepowa wersja się chowa