Reklama
Reklama

Soczysty kurczak po szanghajsku. Jego sekretem są odpowiednio dobrane przyprawy

Kurczak po szanghajsku jest bogaty w smaki - ostry, słony, słodki. Jego urozmaiceniem są warzywa, miękkie i delikatnie podsmażone, ale wciąż chrupiące. Sprawdź, jak łatwo można zrobić azjatycki obiad dla całej rodziny.

Kurczak po szanghajsku

Kurczak w takim azjatyckim wydaniu przygotowuje się naprawdę prosto. Wystarczy umyć filet, osuszyć i odpowiednio doprawić (m.in. papryką wędzoną czy curry), aby nabrał więcej charakteru. Do mięsa niezbędne będą jeszcze warzywa - te pokrojone i obsmażone pozostaną nieco chrupiące. Całym sekretem kurczaka po szanghajsku jest jednak orientalny sos. Przyrządza się go na bazie soku z limonek, brązowego cukru, kolendry i oleju sezamowego. To właśnie te składniki sprawiają, że potrawa nabiera aromatów azjatyckiej kuchni. 

Kurczak po szanghajsku - przepis

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka 
  • 300 g cukinii 
  • 2 czerwone cebule 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 papryka żółta 
  • 1 marchewka 
  • 1 łyżka curry 
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 

Sos: 

  • 2 limonki 
  • 60 ml sosu sojowego 
  • 4 łyżki oleju sezamowego 
  • 2 łyżeczki cukru brązowego 
  • kilka gałązek świeżej kolendry 
  • sól i pieprz 

Sposób wykonania:

Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Dopraw curry, papryką mieloną wędzoną, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Odstaw na około 15-20 minut. 

Cukinię umyj i pokrój w cienkie paski. Cebule obierz i pokrój w piórka. Papryki posiekaj w słupki. Obraną marchewkę też.  

Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej do smażenia. Dodaj zamarynowane filety z kurczaka i smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż mięso będzie złociste i dobrze usmażone. Następnie wyjmij kurczaka z patelni i odstaw na bok.  

Na tej samej patelni podsmaż warzywa. Wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż stanie się szklista. Dodaj papryki i cukinię, smaż jeszcze przez około 3 minuty, aż warzywa będą miękkie. Dalej powinny być chrupiące. Podlej odrobiną wody. 

W miseczce wymieszaj sok z limonek, sos sojowy, olej sezamowy, cukier brązowy, ocet winny i starty imbir. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wlej na patelnię, smaż dalej na średnim ogniu aż sos się zredukuje. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę. Podaj kurczaka po szanghajsku z ryżem.  

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

Jesienny frykas pełen witamin. Robię zapas na zimę, bo jest niezastąpiona do naleśników i herbaty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | mięso | kuchnia azjatycka | dania główne