Sos sycylijski do słoików. Uwielbiam ten zapach zaraz po otwarciu słoika
Sos sycylijski do słoików to prawdziwa uczta dla miłośników jarskiej kuchni i świetny pomysł na zatrzymanie smaków lata na dłużej. Sos przygotowany z soczystych pomidorów, aromatycznej cebuli i czosnku, z delikatnym akcentem bazylii stanowi doskonałą bazę dla wielu dań. Dodatkowym składnikiem, który nadaje mu wyjątkowego charakteru, jest bakłażan, wzbogacający sos o głęboki, śródziemnomorski smak.
Sos zamknięty w słoikach jest idealny na zimowe dni, kiedy chcemy przywołać wspomnienie wakacyjnych smaków. Ten uniwersalny dodatek fantastycznie komponuje się z makaronem, mięsem czy warzywami, wnosząc do każdego dania nutę sycylijskiego słońca.
Składniki:
- 3 kg pomidorów o zwartym miąższu,
- główka czosnku,
- kilogram cebuli,
- 500 g marchewki,
- 2 kg bakłażana,
- 100 ml octu 9%,
- 100 g soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 100 g cukru,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- opcjonalnie: garść liści bazylii.
Sposób wykonania:
Pomidory przelej wrzątkiem, włóż do zimnej wody i zdejmij z nich skórkę. Następnie wytnij twarde części, pokrój na mniejsze kawałki i przemiel w maszynce do mielenia mięsa lub zblenduj na mus. Bakłażany umyj i pokrój w plasterki. Obraną cebulę pokrój w piórka lub półpierścienie, a obrane marchewki zetrzyj na tarce jarzynowej. Umyj listki bazylii.
Przełóż wszystkie warzywa do dużego garnka z grubym dnem, wsyp cukier, sól, czarny pieprz i ostrą paprykę. W razie potrzeby wlej ok. 100 ml wody. Gotuj warzywa 40-60 minut, mieszając od czasu do czasu. Na 10 minut przed końcem wlej ocet, zagotuj i gotuj jeszcze kilka minut.
Wyparzone słoiki napełniaj przygotowanym sosem (zostaw ok. 2 cm wolnego miejsca do rantu słoika), wytrzyj ścianki i mocno zakręcaj zakrętką. Po wystygnięciu zakrętki powinny się zassać do środka. Jeśli chcesz mieć większą pewność co do trwałości swojego sosu podczas zimy, pasteryzuj słoiki ok. 5 minut od momentu zagotowania wody.
Sos sycylijski do słoików przechowuj przez zimę w lodówce, a po otwarciu serwuj na ciepło jako element dania obiadowego z ulubionymi dodatkami.
Z czym łączyć sos sycylijski? Intuicja od razu podpowiada makaron - faktycznie, możesz go użyć do bardzo prostego, jarskiego obiadu. Może też stać się częścią pysznej makaronowej zapiekanki. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś potraktowała przetwór jako sos do mięsa. Możesz go też zajadać jako dodatek do naleśników, sałatki z kaszą albo chrupiących grzanek.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej