Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita
Surówka z białej kapusty, marchwi i jabłka zawiera w sobie dużą porcję witamin. Warto jeść ją jesienią i zimą, gdy - w sezonie grypowym - nieco spada odporność. Surówka wspomaga układ immunologiczny w walce z chorobami, ale też wpływa na poprawę samopoczucia i wyglądu. Przekonaj się, jak prosto zrobić taką przekąskę.
Surówka z białej kapusty, marchwi i jabłka to prawdziwie smaczny dodatek do mięsnych dań oraz zdrowa przekąska. Każdy ze składników to skarbnica witamin, a dodatkowo - kapusta jest naturalnym probiotykiem, który dba o detoksykację organizmu i oczyszczenie jelit z zalegających resztek.
Wyrazistego i niepowtarzalnego aromatu surówce dodaje marynowany czosnek. Za to kremowy sos na bazie śmietany i majonezu z nutą cytrynowego orzeźwienia doskonale dopełnia smak. Przygotuj tylko kilka składników i ciesz się zdrowym i pysznym przysmakiem.
Składniki:
- 500 g kapusty białe,
- duża marchewka,
- jabłko,
- pół słoiczka marynowanego czosnku.
Sos:
- 2 łyżki śmietany 18%,
- łyżka majonezu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka cukru pudru,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Kapustę poszatkuj drobno i przełóż do dużej miski. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i również zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marynowany czosnek odsącz z zalewy, pokrój w cienkie plasterki.
W małej miseczce połącz śmietanę, majonez, sok z cytryny i cukier puder. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolity sos.
Do miski z kapustą, marchewką, jabłkiem i czosnkiem dodaj przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszaj, aby sos równomiernie pokrył wszystkie składniki. Przed podaniem odstaw na około 20 minut do lodówki pod przykryciem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia