Reklama
Reklama

Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita

Surówka z białej kapusty, marchwi i jabłka zawiera w sobie dużą porcję witamin. Warto jeść ją jesienią i zimą, gdy - w sezonie grypowym - nieco spada odporność. Surówka wspomaga układ immunologiczny w walce z chorobami, ale też wpływa na poprawę samopoczucia i wyglądu. Przekonaj się, jak prosto zrobić taką przekąskę.

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty, marchwi i jabłka to prawdziwie smaczny dodatek do mięsnych dań oraz zdrowa przekąska. Każdy ze składników to skarbnica witamin, a dodatkowo - kapusta jest naturalnym probiotykiem, który dba o detoksykację organizmu i oczyszczenie jelit z zalegających resztek.

Wyrazistego i niepowtarzalnego aromatu surówce dodaje marynowany czosnek. Za to kremowy sos na bazie śmietany i majonezu z nutą cytrynowego orzeźwienia doskonale dopełnia smak. Przygotuj tylko kilka składników i ciesz się zdrowym i pysznym przysmakiem.

Surówka z białej kapusty - przepis

Składniki:

  • 500 g kapusty białe, 
  • duża marchewka, 
  • jabłko, 
  • pół słoiczka marynowanego czosnku. 

Sos: 

  • 2 łyżki śmietany 18%, 
  • łyżka majonezu, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • łyżeczka cukru pudru, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Sposób wykonania:

Kapustę poszatkuj drobno i przełóż do dużej miski. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i również zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marynowany czosnek odsącz z zalewy, pokrój w cienkie plasterki. 

W małej miseczce połącz śmietanę, majonez, sok z cytryny i cukier puder. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolity sos. 

Do miski z kapustą, marchewką, jabłkiem i czosnkiem dodaj przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszaj, aby sos równomiernie pokrył wszystkie składniki. Przed podaniem odstaw na około 20 minut do lodówki pod przykryciem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację

Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste

Przepis na najlepsze gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami. Zapisz i zrób na święta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | dodatki | surówki | kapusta