Ta surówka robi furorę na rodzinnych spotkaniach. Przepis dostałam od szwagierki
Do klasycznego polskiego obiadu, w którym główną rolę gra kotlet schabowych, mięsne rolady, czy pieczeń, nie można zapomnieć zrobić warzywnego dodatku. Świetnie sprawdzają się wszelkie surówki i sałatki, koniecznie z dużą ilością kolorowych warzyw. To prawdziwa bomba witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika. Dziś przedstawimy ci przepis na Surówkę Szwagierki z prostym, a zarazem charakternym dressingiem.
Surówka Szwagierki jest pełna smaku i składników odżywczych, które są tak niezbędne, szczególnie jesienią i zimą. Zastosowanie oleju z awokado dodatkowo dostarcza niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują stany zapalne i działają pozytywnie na układy nerwowy, odpornościowy i sercowo-naczyniowy. Całość jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i trochę czasu spędzonego w lodówce, a ta surówka urozmaici każdy obiad. Jej piękne barwy wprowadzą promyk słońca, szczególnie w trakcie ciemniejszych i pochmurnych dni.
Sprawdź także: Najlepsze smarowidło do chleba jakie jadłam. Jako dip też świetnie się sprawdza
Do przygotowania Surówki Szwagierki będziesz potrzebować klasycznych warzyw, które z pewnością znasz z innych przepisów. Wyjątkowy smak zawdzięcza zielonemu dressingowi
Składniki:
- ½ główki kapusty białej,
- 1 mała czerwona papryka,
- 350 g marchewki,
- 1 zielona cebulka.
Dressing:
- 75 ml oleju z awokado,
- 50 ml octu jabłkowego,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.
Kapustę bardzo drobno poszatkuj. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paseczki. Warzywa umieść w misce sałatkowej i wstępnie przemieszaj.
Przygotuj dressing, umieszczając wszystkie składniki w miseczce. Dobrze wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Alternatywnie możesz włożyć składniki do słoika, zakręcić go i dobrze potrząsnąć.
Sosem zalać warzywa i dobrze wymieszać. Zieloną cebulkę poszatkować. Posypać nią wierzch dania. Surówkę Szwagierki włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno jako dodatek do mięs. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku i spożyj w ciągu 3 dni.
Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie