Reklama
Reklama

Ta surówka robi furorę na rodzinnych spotkaniach. Przepis dostałam od szwagierki

Do klasycznego polskiego obiadu, w którym główną rolę gra kotlet schabowych, mięsne rolady, czy pieczeń, nie można zapomnieć zrobić warzywnego dodatku. Świetnie sprawdzają się wszelkie surówki i sałatki, koniecznie z dużą ilością kolorowych warzyw. To prawdziwa bomba witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika. Dziś przedstawimy ci przepis na Surówkę Szwagierki z prostym, a zarazem charakternym dressingiem.

Surówka Szwagierki jest pełna smaku i składników odżywczych, które są tak niezbędne, szczególnie jesienią i zimą. Zastosowanie oleju z awokado dodatkowo dostarcza niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują stany zapalne i działają pozytywnie na układy nerwowy, odpornościowy i sercowo-naczyniowy. Całość jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i trochę czasu spędzonego w lodówce, a ta surówka urozmaici każdy obiad. Jej piękne barwy wprowadzą promyk słońca, szczególnie w trakcie ciemniejszych i pochmurnych dni. 

Sprawdź także: Najlepsze smarowidło do chleba jakie jadłam. Jako dip też świetnie się sprawdza

Przepis na Surówkę Szwagierki

Do przygotowania Surówki Szwagierki będziesz potrzebować klasycznych warzyw, które z pewnością znasz z innych przepisów. Wyjątkowy smak zawdzięcza zielonemu dressingowi 

Składniki:

  • ½ główki kapusty białej, 
  • 1 mała czerwona papryka, 
  • 350 g marchewki, 
  • 1 zielona cebulka. 

Dressing: 

  • 75 ml oleju z awokado, 
  • 50 ml octu jabłkowego, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.

Jak zrobić Surówkę Szwagierki? 

Kapustę bardzo drobno poszatkuj. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paseczki. Warzywa umieść w misce sałatkowej i wstępnie przemieszaj. 
Przygotuj dressing, umieszczając wszystkie składniki w miseczce. Dobrze wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Alternatywnie możesz włożyć składniki do słoika, zakręcić go i dobrze potrząsnąć. 

Sosem zalać warzywa i dobrze wymieszać. Zieloną cebulkę poszatkować. Posypać nią wierzch dania. Surówkę Szwagierki włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno jako dodatek do mięs. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku i spożyj w ciągu 3 dni. 

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce
 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki