Reklama
Reklama

W PRL-u były przysmakiem. Dziś znów robi się je na imprezy i święta

Ten przysmak zdecydowanie umilał nam czas w PRL-u. Gdy nie było w sklepach tyle słodkości co teraz, robiliśmy je sami w domu i zajadaliśmy ze smakiem. Ostatnio coraz częściej powraca się do smaków dzieciństwa i młodości. Domowe słodycze dziś znów robi się na imprezy czy święta.

Słodkościami, które najczęściej zajadano w PRL-u były zdecydowanie bajaderki. Można je było spotkać w cukierkach, ale o wiele częściej przygotowywane były w domowym zaciszu. Teraz po latach warto powrócić do tego smaku pełnego wspomnień i przygotować je na imprezę czy święta.

Bajaderki - słodki przysmak z PRL-u

Bajaderki to przysmak, który może być znany również pod nazwami takimi jak kula rumowa, kartofelek czy ziemniaczek. To kuliste ciastko, które przygotowuje się z resztek wszelkich słodkich ciast lub ciastek. Do nich dodawane jest kakao, rum, suszone owoce, orzechy, wiórki kokosowe

Bajaderki były prawdziwym hitem PRL-u. W tych czasach zdobycie dobrych czy różnorodnych słodyczy było naprawdę trudne. Bajaderki pozwalały na jednoczesne wykorzystanie resztek i stworzenie czegoś pysznego, słodkiego. Dzięki temu nic się nie marnowało, a dzieciaki miały co zajadać. 

Reklama

Bajaderki - przepis

Bajaderki to bardzo prosty i szybki deser. Świetnie sprawdzą się nie tylko dla osób, które chcą powrócić do dawnych lat, ale zarazem dla tych, którzy wyznają filozofię zero waste. To jeden z najpyszniejszych sposobów na przetworzenie resztek. Ciastka są idealne na popołudniowy deser do herbaty, przekąskę w pracy czy poczęstunek na imprezę lub święta. Goście będą w pozytywnym szoku. 

Składniki:

  • 100 g rodzynek sułtańskich, 
  • 50 g suszonej żurawiny, 
  • 500 g resztek z ciast bez kremów (np. biszkoptów, suchej babki, herbatników), 
  • 60 ml mleka, 
  • 50 g masła, 
  • 50 g cukru, 
  • 30 g ciemnego kakao, 
  • 200 g kwaskowej konfitury, 
  • 100 g orzechów, 
  • 200 g ciemnej czekolady, 
  • 200 ml śmietanki 36%, 
  • 100 g wiórków kokosowych, 
  • rum lub aromat rumowy. 

Sposób wykonania:

Suszone owoce namocz pod przykryciem w świeżo zagotowanej, ciepłej wodzie - przez ok. 30 minut. Po tym czasie przecedź je przez drobne sitko i odstaw na kolejne 15 minut, aż zostaną odsączone z nadmiaru płynu. 

Resztki ciasta pokrusz do konsystencji drobnych okruchów. Do rondelka wlej 60 ml mleka i dodaj do niego 50 g masła, cukier oraz kakao. Zawartość rondelka podgrzewaj, cały czas mieszając, aż do połączenia się składników. Powinny utworzyć jednolitą, gładką polewę.

Zawartość rondelka przelej do rozkruszonych ciast. Do składników dodaj również konfiturę, posiekane orzechy, odsączone z wody suszone owoce oraz rum. Zawartość naczynia wymieszaj drewnianą łyżką tylko do równego rozprowadzania dodatków w cieście i uzyskania konsystencji pozwalającej na uformowanie bajaderek. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać do niej więcej herbatników. 

Po wymieszaniu masy zacznij formowanie bajaderek. Na łyżkę nabierz porcję masy, a następnie uformuj ją w niewielką kulkę. Rób tak do skończenia się ciasta. Gotowe ciastka przełóż na tacę lub do naczynia z płaskim dnem i odstaw do lodówki na 30 minut

Po tym czasie przygotuj polewę czekoladową. Do miski przełóż ciemną czekoladę, dolej do niej śmietankę. Naczynie wstaw do mikrofali i nastaw na 20 sekund. Zawartość przemieszaj i nastaw na kolejne 20 sekund do pełnego rozpuszczenia się. Polewę można przygotować także z użyciem kąpieli wodnej. 

Schłodzone bajaderki obtocz w gotowej polewie czekoladowej. Następnie obtocz je w wiórkach kokosowych. Bajaderki przełóż ponownie do naczynia z płaskim dnem i odstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

To gwarancja udanych świąt wielkanocnych. Upiecz wilgotną babkę czekoladową

Puszysta i delikatna jak puch, zrobisz ją w 10 minut. Długo zachowuje świeżość

Wyraziste skrzydełka w glazurze. Mięso wychodzi obłędnie miękkie i soczyste

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska | desery | słodycze | ciastka