Reklama
Reklama

Wiosenna, lekka i chrupiąca. Sałatka z dietetycznym sosem

Wiosną chętnie sięgamy po orzeźwiające i chrupiące potrawy, które nie rozgrzewają i nie obciążają żołądka. Najlepiej, jeśli mają w sobie warzywa, bo te uzupełniają posiłek w nieco witamin i minerałów. Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do obiadu lub pyszną kolację, wypróbuj przepis na lekką sałatkę z sosem jogurtowym.

Lekka sałatka z sosem jogurtowym 

Lekka sałatka z sosem jogurtowym sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu, szczególnie jeśli serwujesz ciężkostrawne mięsa. Danie jest orzeźwiające, przyjemnie schładzające organizm i dostarczające niezbędnych substancji odżywczych oraz witamin. Lekki sos na bazie jogurtu z odrobiną soku cytrynowego nadaje nuty kwaskowatego smaku i świeżości. Całość jest bardzo szybka i prosta w przyrządzeniu - wystarczy zaledwie 10 minut i trochę czasu, który sałatka spędzi w lodówce. Możesz też z powodzeniem przygotować podwójną ilość, zwłaszcza jeśli masz liczną rodzinę lub chcesz zachować dodatek na dwa dni. Lekka sałatka z sosem jogurtowym - podana samodzielnie - będzie też pyszną i sycącą kolacją. Wystarczy tylko kromka świeżego chleba i gotowe.

Reklama

Przeczytaj też: 5 najlepszych surówek do obiadu. Pasują do kotleta i do gulaszu

Lekka sałatka z sosem jogurtowym - przepis

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej, 
  • 100 g kukurydzy, 
  • 100 g sera, 
  • 4 jajka. 

Dressing: 

  • 150 ml jogurtu, 
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

1) Jajka ugotuj na twardo, obierz je i pokrój na ósemki. 

2) Kukurydzę odsącz z zalewy. 

3) Kapustę pekińską drobno poszatkuj, a ser pokrój w drobną kostkę. 

4) Wszystkie składniki umieść w misce sałatkowej i wstępnie przemieszaj. 

5) Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Przyrządzonym sosem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj. 

6) Lekką sałatkę z sosem jogurtowym wstaw do lodówki na ok. godzinę, by smaki się połączyły. Podawaj danie na zimno. Ewentualne resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku; zużyj w ciągu 2 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Tak kremowej i puszystej jajecznicy nigdy nie jadłam. Zdziwisz się, co trzeba do niej dodać

Przekąska idealna dla sercowców i seniorów. Mają niewiele kalorii, za to dużo potasu i magnezu

Zupa z ulubionego warzywa królowej Bony. Smak na wiosnę i wczesne lato jest niepowtarzalny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | dodatki | kapusta | jaja | nabiał