Wiosenna, lekka i chrupiąca. Sałatka z dietetycznym sosem
Wiosną chętnie sięgamy po orzeźwiające i chrupiące potrawy, które nie rozgrzewają i nie obciążają żołądka. Najlepiej, jeśli mają w sobie warzywa, bo te uzupełniają posiłek w nieco witamin i minerałów. Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do obiadu lub pyszną kolację, wypróbuj przepis na lekką sałatkę z sosem jogurtowym.
Lekka sałatka z sosem jogurtowym sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu, szczególnie jeśli serwujesz ciężkostrawne mięsa. Danie jest orzeźwiające, przyjemnie schładzające organizm i dostarczające niezbędnych substancji odżywczych oraz witamin. Lekki sos na bazie jogurtu z odrobiną soku cytrynowego nadaje nuty kwaskowatego smaku i świeżości. Całość jest bardzo szybka i prosta w przyrządzeniu - wystarczy zaledwie 10 minut i trochę czasu, który sałatka spędzi w lodówce. Możesz też z powodzeniem przygotować podwójną ilość, zwłaszcza jeśli masz liczną rodzinę lub chcesz zachować dodatek na dwa dni. Lekka sałatka z sosem jogurtowym - podana samodzielnie - będzie też pyszną i sycącą kolacją. Wystarczy tylko kromka świeżego chleba i gotowe.
Przeczytaj też: 5 najlepszych surówek do obiadu. Pasują do kotleta i do gulaszu
Składniki:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej,
- 100 g kukurydzy,
- 100 g sera,
- 4 jajka.
Dressing:
- 150 ml jogurtu,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
1) Jajka ugotuj na twardo, obierz je i pokrój na ósemki.
2) Kukurydzę odsącz z zalewy.
3) Kapustę pekińską drobno poszatkuj, a ser pokrój w drobną kostkę.
4) Wszystkie składniki umieść w misce sałatkowej i wstępnie przemieszaj.
5) Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Przyrządzonym sosem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj.
6) Lekką sałatkę z sosem jogurtowym wstaw do lodówki na ok. godzinę, by smaki się połączyły. Podawaj danie na zimno. Ewentualne resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku; zużyj w ciągu 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tak kremowej i puszystej jajecznicy nigdy nie jadłam. Zdziwisz się, co trzeba do niej dodać
Przekąska idealna dla sercowców i seniorów. Mają niewiele kalorii, za to dużo potasu i magnezu
Zupa z ulubionego warzywa królowej Bony. Smak na wiosnę i wczesne lato jest niepowtarzalny