Reklama
Reklama

Wreszcie zrobiłam bieszczadzki zawyłec. Przepis dostałam od koleżanki z Ustrzyk Dolnych

O bieszczadzkich zawyłcach słyszałam wiele dobrego i wreszcie je zrobiłam. Były jeszcze lepsze, niż się spodziewałam. Przepis dostałam od dobrej koleżanki z Ustrzyk Dolnych i jest on fenomenalny. Dawno nie jadłam nic tak smacznego.

Kuchnia bieszczadzka nie należy do grona najpopularniejszych kuchni regionalnych. Mimo tego kryje ona wiele ciekawych, nietypowych i pysznych przepisów, które oparte są na lokalnych dobrach. Zacznij odkrywać potrawy z gór, przygotowując zawyłce

Bieszczadzki zawyłec - gołąbki inne niż wszystkie

Tradycyjne gołąbki to zawinięte liście białej kapusty, które wypełnione są farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Niejednokrotnie do nadzienia dodawane są ryż lub kasza, a także dodatki w postaci cebuli, grzybów czy przypraw. Natomiast w kuchni bieszczadzkiej danie to znane jest w nieco innej formie. 

Reklama

W Bieszczadach przysmakiem są bieszczadzkie zawyłce, czyli gołąbki, które mają inne wypełnienie niż klasyczne. Zawyłce wypełnione są gotowanymi ziemniakami, które połączone są ze smażoną cebulą i boczkiem. Inny jest także sposób przygotowania. 

Zawyłce najpierw moczy się w soku z kapusty. Następnie rolki z kapusty są zapiekane w piekarniku. Dzięki temu liście są z zewnątrz przyrumienione i mają odmieniony aromat. 

Sprawdź także: Zamiast zawijać w kapustę, zrób mielone. Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny

Bieszczadzki zawyłec - przepis

Bieszczadzkie zawyłce są w smaku niepowtarzalne. Od długiego czasu chciałam ich spróbować, jednak nie miałam dobrej, sprawdzonej receptury. Ten przepis dostałam od swojej koleżanki z Ustrzyk Dolnych i jest niezastąpiony. Gołąbki z gór są mięciutkie i aksamitne. Najwięcej aromatu dodaje im przypieczona kapusta i smażony boczek. Po prostu obiad idealny. 

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków, 
  • 500 g boczku, 
  • 4 cebule,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc., 
  • 1 główka kapusty, 
  • 1 l soku z kiszonej kapusty, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach, aż staną się miękkie. Odcedź je i odstaw do ostygnięcia. Wtedy obierz je ze skórki, a następnie rozgnieć je lub przeciśnij przez praskę. 

Boczek pokrój w kostkę i przysmaż go na dobrze rozgrzanej patelni. Wysmażaj go na małej mocy palnika. Pod koniec obróbki termicznej dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, smaż do zeszklenia. Odstaw do ostygnięcia. 

Do ziemniaków dodaj śmietanę oraz przestygnięty boczek z cebulą. Składniki dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, powinna utworzyć się jednolita masa. 

Z kapusty oderwij wierzchnie liście i wykrój głąb. Kapustę sparz we wrzącej wodzie do momentu, aż liście zaczną mięknąć. Wtedy liście zacznij delikatnie ściągać i wytnij z nich twarde części przy głąbie. 

Na każdy z liści nałóż porcję farszu z ziemniaków. Zawiń roladki i przełóż je do dużego garnka. Gotowe gołąbki zalej sokiem z kiszonej kapusty i odstaw do lodówki na dwie doby. Po tym czasie wyciągamy je z lodówki i przekładamy je do naczynia żaroodpornego. 

Zawyłce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza, aż staną się rumiane. Wtedy można je przewrócić na drugą stronę i zapiekać ponownie do złotego koloru. Gotowe bieszczadzkie zawyłce podawaj ze zsiadłym mlekiem lub śmietaną.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Idealny obiad dla dużej rodziny. Zapiekanka z fasolą i ryżem powstaje ekspresowo

Na 11 listopada zrobię taki obiad. Ten farsz zaskoczy rodzinę

Staropolska zupa była uważana za potrawę siłaczy. Jest lekkostrawna, ale sycąca, dla jelit jak eliksir

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska | danie główne | obiad