Reklama
Reklama

Wreszcie zrobiłam bieszczadzki zawyłec. Przepis dostałam od koleżanki z Ustrzyk Dolnych

O bieszczadzkich zawyłcach słyszałam wiele dobrego i wreszcie je zrobiłam. Były jeszcze lepsze, niż się spodziewałam. Przepis dostałam od dobrej koleżanki z Ustrzyk Dolnych i jest on fenomenalny. Dawno nie jadłam nic tak smacznego.

Kuchnia bieszczadzka nie należy do grona najpopularniejszych kuchni regionalnych. Mimo tego kryje ona wiele ciekawych, nietypowych i pysznych przepisów, które oparte są na lokalnych dobrach. Zacznij odkrywać potrawy z gór, przygotowując zawyłce

Bieszczadzki zawyłec - gołąbki inne niż wszystkie

Tradycyjne gołąbki to zawinięte liście białej kapusty, które wypełnione są farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Niejednokrotnie do nadzienia dodawane są ryż lub kasza, a także dodatki w postaci cebuli, grzybów czy przypraw. Natomiast w kuchni bieszczadzkiej danie to znane jest w nieco innej formie. 

W Bieszczadach przysmakiem są bieszczadzkie zawyłce, czyli gołąbki, które mają inne wypełnienie niż klasyczne. Zawyłce wypełnione są gotowanymi ziemniakami, które połączone są ze smażoną cebulą i boczkiem. Inny jest także sposób przygotowania. 

Zawyłce najpierw moczy się w soku z kapusty. Następnie rolki z kapusty są zapiekane w piekarniku. Dzięki temu liście są z zewnątrz przyrumienione i mają odmieniony aromat. 

Sprawdź także: Zamiast zawijać w kapustę, zrób mielone. Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny

Bieszczadzki zawyłec - przepis

Bieszczadzkie zawyłce są w smaku niepowtarzalne. Od długiego czasu chciałam ich spróbować, jednak nie miałam dobrej, sprawdzonej receptury. Ten przepis dostałam od swojej koleżanki z Ustrzyk Dolnych i jest niezastąpiony. Gołąbki z gór są mięciutkie i aksamitne. Najwięcej aromatu dodaje im przypieczona kapusta i smażony boczek. Po prostu obiad idealny. 

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków, 
  • 500 g boczku, 
  • 4 cebule,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc., 
  • 1 główka kapusty, 
  • 1 l soku z kiszonej kapusty, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach, aż staną się miękkie. Odcedź je i odstaw do ostygnięcia. Wtedy obierz je ze skórki, a następnie rozgnieć je lub przeciśnij przez praskę. 

Boczek pokrój w kostkę i przysmaż go na dobrze rozgrzanej patelni. Wysmażaj go na małej mocy palnika. Pod koniec obróbki termicznej dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, smaż do zeszklenia. Odstaw do ostygnięcia. 

Do ziemniaków dodaj śmietanę oraz przestygnięty boczek z cebulą. Składniki dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, powinna utworzyć się jednolita masa. 

Z kapusty oderwij wierzchnie liście i wykrój głąb. Kapustę sparz we wrzącej wodzie do momentu, aż liście zaczną mięknąć. Wtedy liście zacznij delikatnie ściągać i wytnij z nich twarde części przy głąbie. 

Na każdy z liści nałóż porcję farszu z ziemniaków. Zawiń roladki i przełóż je do dużego garnka. Gotowe gołąbki zalej sokiem z kiszonej kapusty i odstaw do lodówki na dwie doby. Po tym czasie wyciągamy je z lodówki i przekładamy je do naczynia żaroodpornego. 

Zawyłce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza, aż staną się rumiane. Wtedy można je przewrócić na drugą stronę i zapiekać ponownie do złotego koloru. Gotowe bieszczadzkie zawyłce podawaj ze zsiadłym mlekiem lub śmietaną.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Cała rodzina naje się do syta. Prosty i szybki obiad na Środę Popielcową

Leciutkie ciasto z piankami marshmallow. Przyjemnie rozpływa się w ustach

Nasze babcie kręciły miksturę na zdrowe serce i stawy. Kazały też pić na odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska | danie główne | obiad