Wystarcza za zupę i drugie danie. Sycący, rozgrzewający rosół z klopsikami
Jesteś miłośnikiem klasycznego rosołu, jednak raz na jakiś masz ochotę na coś specjalnego? Wypróbuj przepis na rozgrzewający rosół z klopsikami i makaronem. To idealna propozycja na chłodniejsze, zimowe dni. Danie jest niezwykle sycące, dzięki czemu żaden głodomór nie będzie narzekał, że na obiad jest dziś tylko zupa.
Rozgrzewający rosół z klopsikami to pożywna zupa, idealna na zimę. Spełnia także rolę głównego dania dla całej rodziny, zasmakuje na pewno zarówno dużym, jak i małym smakoszom. Przyrządzisz ją w bardzo podobny sposób, co tradycyjny rosół, ale ten jest wyjątkowo mięsny i wyrazisty, z mocną nutą imbiru i chili w klopsikach. Rozgrzeje cię nawet w najzimniejsze dni.
Sprawdź także: Przepis na "antygrypowy" rosół. Od razu zrób więcej i włóż do zamrażarki
Do przygotowania rosołu, będziesz potrzebować:
- 2 l wody,
- 500 g kości wołowych i porcji rosołowej z kurczaka,
- 200 g makaronu nitki,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- ½ cebuli,
- ½ białej części pora,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- ½ łyżeczki imbiru.
Składniki na klopsiki:
- 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki bazylii,
- 1 szczypta chili.
Cebulę opal w łupinie nad ogniem.
Mięso zalej zimną wodą. Gotuj przez 2 godziny, cały czas zbierając szumowiny. Następnie dołóż warzywa i przyprawy, z wyłączeniem soli i imbiru. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 3 godziny.
Przygotuj klopsiki. Wszystkie składniki połącz w jednolitą masę. Uformuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i odkładaj je na bok.
Bulion przecedź przez gęste sitko, najlepiej wyłożone gazą. Płyn ponownie zagotuj na małym ogniu i wrzucaj do niego pojedynczo klopsiki. Gotuj je przez 15-20 minut, do całkowitego ugotowania.
Dołóż makaron nitki i ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dopraw zupę solą i imbirem. Rozlej ją do bulionówek i podawaj na gorąco.
Rozgrzewający rosół z klopsikami przechowuj w lodówce pod przykryciem. Zużyj w ciągu 2-3 dni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka Mimoza na święta i sylwestra. Kremowa jak jarzynowa, ale z wyrazistym dodatkiem
Obtaczam, smażę, a potem wrzucam do zalewy. Ta przekąska na wigilii jest rozchwytywana
Najlepszy makowiec na kruchym cieście. Szybko zrobisz i szybko zniknie ze świątecznego stołu