Reklama
Reklama

Wystarcza za zupę i drugie danie. Sycący, rozgrzewający rosół z klopsikami

Jesteś miłośnikiem klasycznego rosołu, jednak raz na jakiś masz ochotę na coś specjalnego? Wypróbuj przepis na rozgrzewający rosół z klopsikami i makaronem. To idealna propozycja na chłodniejsze, zimowe dni. Danie jest niezwykle sycące, dzięki czemu żaden głodomór nie będzie narzekał, że na obiad jest dziś tylko zupa.

Rozgrzewający rosół z klopsikami to pożywna zupa, idealna na zimę. Spełnia także rolę głównego dania dla całej rodziny, zasmakuje na pewno zarówno dużym, jak i małym smakoszom. Przyrządzisz ją w bardzo podobny sposób, co tradycyjny rosół, ale ten jest wyjątkowo mięsny i wyrazisty, z mocną nutą imbiru i chili w klopsikach. Rozgrzeje cię nawet w najzimniejsze dni. 

Sprawdź także: Przepis na "antygrypowy" rosół. Od razu zrób więcej i włóż do zamrażarki

Reklama

Przepis na rozgrzewający rosół z klopsikami

Do przygotowania rosołu, będziesz potrzebować:

  • 2 l wody, 
  • 500 g kości wołowych i porcji rosołowej z kurczaka, 
  • 200 g makaronu nitki,
  • 2 marchewki, 
  • 1 korzeń pietruszki, 
  • ½ cebuli, 
  • ½ białej części pora, 
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy, 
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
  • ½ łyżeczki imbiru.

Składniki na klopsiki: 

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka bułki tartej, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • ½ łyżeczki oregano,
  • ½ łyżeczki bazylii, 
  • 1 szczypta chili.

Jak zrobić rozgrzewający rosół z klopsikami? 

Cebulę opal w łupinie nad ogniem.

Mięso zalej zimną wodą. Gotuj przez 2 godziny, cały czas zbierając szumowiny. Następnie dołóż warzywa i przyprawy, z wyłączeniem soli i imbiru. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 3 godziny. 

Przygotuj klopsiki. Wszystkie składniki połącz w jednolitą masę. Uformuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i odkładaj je na bok. 

Bulion przecedź przez gęste sitko, najlepiej wyłożone gazą. Płyn ponownie zagotuj na małym ogniu i wrzucaj do niego pojedynczo klopsiki. Gotuj je przez 15-20 minut, do całkowitego ugotowania. 

Dołóż makaron nitki i ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Dopraw zupę solą i imbirem. Rozlej ją do bulionówek i podawaj na gorąco. 

Rozgrzewający rosół z klopsikami przechowuj w lodówce pod przykryciem. Zużyj w ciągu 2-3 dni. 

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Sałatka Mimoza na święta i sylwestra. Kremowa jak jarzynowa, ale z wyrazistym dodatkiem

Obtaczam, smażę, a potem wrzucam do zalewy. Ta przekąska na wigilii jest rozchwytywana

Najlepszy makowiec na kruchym cieście. Szybko zrobisz i szybko zniknie ze świątecznego stołu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | danie główne