Wystarczy pić szklankę dziennie, by jelita i wątroba dobrze pracowały. Wspiera zdrowie kości i dodaje skórze blasku
Szklanka soku z suszonych śliwek dziennie to prosty nawyk, który może dużo zmienić. Usprawnia trawienie, odciąża wątrobę i dba o zdrowie kości. Napój ma przyjemnie słodko-kwaskowaty smak, naturalną gęstość i bogactwo składników odżywczych. To idealne wsparcie dla zabieganych, którzy chcą dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.
Sok z suszonych śliwek nie jest tym samym, co kompot czy przecier - to skoncentrowany napój, przygotowany z wysuszonych owoców, które oddają intensywny smak. Taki koktajl ma głęboki, lekko karmelowy aromat i jest naturalnie gęsty, bo suszone śliwki - po zmieleniu - dodają mu treści. W soku pozostają składniki odżywcze skoncentrowane podczas suszenia - błonnik, antyoksydanty, potas czy witaminy z grupy B. Dzięki temu już jedna porcja to dawka energii oraz spore wsparcie dla jelit, wątroby i skóry. Domowy sok z suszonych śliwek można zrobić bez cukru, kontrolując jego konsystencję i intensywność smaku.
W jednej szklance soku z suszonych śliwek kumuluje się wiele składników, które razem działają korzystnie na układ trawienny, wątrobę, układ sercowo-naczyniowy i skórę. Suszone śliwki zawierają duże ilości błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego (10 g w 100 g). Podczas przygotowania napoju część tego błonnika trafia do niego w postaci pektyn, co sprawia, że koktajl wspomaga perystaltykę jelit, obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu, działa lekko przeczyszczająco i ułatwia regulację wypróżnień. To szczególnie ważne dla osób z zaparciami albo nieregularnym rytmem dnia - jedna szklanka soku rano potrafi rozruszać układ pokarmowy.
Badanie pt. Prune Juice Containing Sorbitol, Pectin, and Polyphenol Ameliorates Subjective Complaints and Hard Feces While Normalizing Stool in Chronic Constipation: A Randomized Placebo-Controlled Trial, przeprowadzone przez japońskich naukowców w 2022 roku, wskazało, że sok okazał się skuteczną i bezpieczną naturalną terapią żywieniową w przypadku przewlekłych zaparć. Naukowcy wywnioskowali, że: "spożywanie suszonych śliwek złagodziło również subiektywne dolegliwości związane z zaparciami i twardymi stolcami, bez wpływu na wzdęcia, biegunkę, luźne stolce lub pilną potrzebę wypróżnienia".
W suszonych śliwkach znajduje się też sporo potasu - pierwiastka niezbędnego do regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej, pracy mięśnia sercowego i ciśnienia krwi. Sok, który robi się na ich bazie, może wspierać zatem równowagę elektrolitową i prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Dodatkowo owoce są źródłem witamin, w tym: A, C, E, K, B6 i B12. Witaminy z grupy B biorą udział w metabolizmie energetycznym i wspierają układ nerwowy.
Sok zawiera również antyoksydanty, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i mają potencjał przeciwnowotworowy. To wpływa na opóźnienie procesów starzenia się skóry i poprawę jej kondycji. Regularne spożywanie napoju może przełożyć się na lepsze nawilżenie i blask cery, zwłaszcza gdy zastępuje słodzone napoje i przekąski.
Kaloryczność soku z suszonych śliwek zależy od stężenia i ewentualnego dosłodzenia. Same owoce są skoncentrowanym źródłem cukrów naturalnych - w 100 gramach suszonych śliwek jest znacznie więcej kalorii niż w świeżych. Typowa porcja soku (ok. 200-250 ml) przygotowana bez dodatkowego cukru może zawierać od 100 do 160 kcal. Wartość ta wzrasta po dodaniu miodu czy cukru. Mimo to sok jest bardziej sycący i odżywczy niż słodkie napoje gazowane, więc jako świadomy wybór dietetyczny ma swoje zalety.
Jakie właściwości ma jeszcze sok z suszonych śliwek? Wpływa dobrze na wątrobę i procesy detoksykacyjne. Owoce działają antyoksydacyjnie i chronią wątrobę przed nadmiernym stresem metabolicznym. Sok nie jest lekarstwem, ale wspomaga przy diecie odciążającej wątrobę (np. przy ograniczeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw).
Warto wspomnieć też o minerałach, które zawiera napój - wapniu, fosforze i magnezie. Regularne spożywanie soku może uzupełniać niedobory tych składników oraz dbać o zdrowie kości (wpływa na poprawę gęstości kości i wspiera zahamowanie rozwoju osteoporozy).
Sok z suszonych śliwek poleca się w szczególności kilku grupom osób. Pierwszą z nich są osoby z problemami z wypróżnianiem - zaparcia i powolna perystaltyka często wynikają ze zbyt małej ilości błonnika i nieregularnego trybu życia. Codzienna porcja koktajlu wypita rano ułatwi rozpoczęcie dnia i ureguluje rytm. Dzięki naturalnym pektynom i sorbitolowi sok działa łagodnie i bezpiecznie (o ile nie jest nadużywany).
Koktajlem powinny się też zainteresować osoby z obniżoną odpornością i skłonnością do infekcji - antyoksydanty zawarte w suszonych śliwkach wspierają mechanizmy ochronne organizmu.
Kolejną grupą, która skorzysta z napoju, są osoby dbające o zdrowie serca i ciśnienie. Potas obecny w soku pomaga zachować równowagę elektrolitową, a polifenole przyczyniają się do ochrony naczyń krwionośnych przed stresem oksydacyjnym. To dobry wybór zamiast napojów słodzonych, szczególnie dla tych, którzy chcą ograniczyć tzw. puste kalorie, a jednocześnie dostarczyć organizmowi wartości odżywczych.
Sok może być cennym wsparciem dla osób odchudzających się, ale tylko jako jeden ze składników zdrowego planu żywieniowego. Porcja soku daje poczucie sytości i dostarcza błonnik i energię, bez konieczności sięgania po przekąski o niskiej jakości. Ważne jednak, żeby napój spożywać z umiarem - sok jest treściwy, ale też kaloryczny.
Kto nie powinien pić soku z suszonych śliwek? Przede wszystkim uważać powinni diabetycy i osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Suszone śliwki - i przyrządzony z nich sok - zawierają skoncentrowane cukry naturalne, które mogą powodować szybki wzrost glukozy we krwi. Również osoby z kamicą nerkową lub ze skłonnością do tworzenia się kamieni szczawianowo-wapniowych powinny zachować ostrożność, bo suszone śliwki są bogate w szczwiany. Kobiety w ciąży także powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem spożywania soku - choć może pomóc w zaparciach, to nie jest wskazany np. przy cukrzycy ciążowej. Także wszyscy z przewlekłymi chorobami jelit powinni uważać - ze względu na dużą porcję błonnika.
Podsumowując, sok z suszonych śliwek polecany jest osobom z problemami trawiennymi, dbającym o serce, szukającym naturalnej alternatywy dla słodkich napojów i tym, którzy chcą dodać do diety więcej wartości odżywczych.
Zrobienie domowego soku z suszonych śliwek jest proste i daje pełną kontrolę nad smakiem i słodkością. Serwis zdrowie.interia.pl wskazuje, że już zakup właściwych suszonych śliwek ma duże znaczenie dla naszego organizmu: "jeśli po śliwki suszone udajesz się do sklepu, powinieneś zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Staraj się wybierać produkty wysokiej jakości, bez dodatku substancji konserwujących, które bywają używane w procesie suszenia owoców. Najlepsze będą owoce suszone naturalnie. Na opakowaniu sprawdzaj też informację o zawartości cukru. Wybieraj te bez dodatku cukru, zawierające tylko naturalnie występujące cukry".
Sok z suszonych śliwek - przepis podstawowy
Jak zrobić sok z suszonych śliwek? W wersji podstawowej potrzebujesz tylko suszonych śliwek i wody. Szklankę owoców przełóż do wyparzonego słoika i zalej 5 szklankami bardzo ciepłej, ale nie wrzącej, wody (tak, aby wszystkie śliwki były w niej zanurzone). Po 24 godzinach możesz już wypić płyn i zjeść owoce. Jeśli wolisz, przełóż zawartość słoika do blendera, zmiksuj całość do uzyskania aksamitnej konsystencji i dopiero wypij.
Sok z suszonych śliwek z dodatkami
Opcjonalnie, do koktajlu, można też dodać odrobinę cytryny, imbiru lub cynamonu, żeby wzbogacić jego aromat i podkręcić właściwości. Metoda polega na moczeniu i gotowaniu suszonych owoców, a następnie ich zmiksowaniu. Taki sok jest naturalny, bez dodatko konserwantów i cukru.
Składniki:
- 300 g suszonych śliwek (bez pestek),
- 1,2 litra wody,
- opcjonalnie: sok z 1/2 cytryny, kawałek świeżego imbiru (pół centymetra), szczypta cynamonu lub łyżka miodu do smaku.
Sposób wykonania:
- Suszone sliwki dobrze przepłucz pod wodą, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia.
- Przełóż owoce do garnka i zalej ok. 500 ml wody. Odstaw na godzinę do napęcznienia.
- Po namoczeniu dolej resztę wody. Jeśli używasz dodatków, wsyp cynamon i wkrój imbir (plasterki), a następnie doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Wtedy zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż śliwki będą bardzo miękkie.
- Odstaw garnek z ognia, aby lekko ostygł. Po tym czasie zmiksuj blenderem całość na gładką masę. Jeśli chcesz uzyskać klarowny sok, przecedź miks przez sito lub gazę, wyciskając płyn. Jeśli jest za gęsty, dodaj trochę wody.
- Dopraw jeszcze sokiem z cytryny do smaku (co ustabilizuje barwę napoju). Jeśli potrzebujesz słodszej wersji, dodaj miód. Pamiętaj jednak, że to zwiększy kaloryczność koktajlu.
- Przelej sok do czystych, szklanych butelek i odstaw do pełnego schłodzenia. W lodówce przechowuj do 7 dni.
Sok z suszonych śliwek to prosty, naturalny sposób na wsparcie pracy jelit, wątroby i poprawę kondycji skóry. Szklanka dziennie wystarczy, żeby dostarczyć organizmowi niezbędne witaminy i minerały. Domowy wariant koktajlu pozwala skontrolować skład i cieszyć się dobrym smakiem bez sztucznych dodatków.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl, PubMed
Zobacz też:
Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Przepis na najlepsze ciasteczka z czekoladą
Zrób na andrzejki, a powtórzysz na sylwestra. Sycące roladki imprezowe