Reklama
Reklama

Zawsze robię na zapas, bo jest lepsza od keczupu. Smak i aromat ma niepowtarzalny

Muhammara jest bliskowschodnim przysmakiem, który szybko przygotujesz w domu. Podobny do ajvaru dip wzbogaci wiele potraw i wprowadzi do twojej kuchni egzotyczny akcent. Do przygotowania muhammary potrzebujesz pieczonej papryki i kilku dodatków.

Przepis na ten dip wędrował po Bliskim Wschodzie od średniowiecza, nabierając lokalnego kolorytu. Składa się między innymi z pieczonej papryki i melasy z granatu, co nadaje mu niepowtarzalnego, słodko-dymnego smaku. Możesz użyć go do dań mięsnych, ale równie dobrze zastępuje masło do kanapek czy keczup do kiełbasek. Wypróbuj ten prosty przepis na muhammarę.

Muhammara - pasta z pieczonej papryki

Muhammara wywodzi się z Syrii, a dokładnie miasta Aleppo, które niegdyś było kolebką bliskowschodniego handlu. To właśnie tam mieszały się towary, zwyczaje i kuchnie z całego świata. Dip na bazie pieczonej papryki znany jest także w kuchni tureckiej i libańskiej. Podobny do bałkańskiego ajwaru nie zawiera jednak typowego dla niego bakłażana. Zamiast tego znajdziesz w nim orzechy włoskie i melasę z granatu, co nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Podczas podróży do Syrii muhammarę możesz spróbować, m.in. zamawiając mezze - zestaw przystawek, do których jest podawana.  

Reklama

W swojej kuchni również możesz przygotować ten wyjątkowy dip. Wzbogaci on smak wielu twoich dań i wprowadzi egzotyczną nutę do codziennych kanapek. Potrzebujesz jedynie pieczonej papryki, kilku przypraw, a typową dla bliskowschodniej kuchni melasę z granatu z powodzeniem zastąpisz miodem z octem balsamicznym.  

Przeczytaj także: Na imprezie znika do ostatniego kęsa. Przepis na tę sałatkę chce mieć każdy

Muhammarę możesz wzbogacać własnymi dodatkami i przyprawami. Często dodawany je do niej koncentrat pomidorowy czy bułka tarta, która zagęszcza sos. Dzięki temu lepiej utrzymuje się na kanapkach i nie wsiąka w pieczywo.  

Po przygotowaniu muhammarę możesz przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Aby zapobiec jej wysychaniu, wystarczy, że jej powierzchnię pokryjesz cienką warstwą oliwy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby słoiki z dipem pasteryzować w piekarniku czy wodzie lub nawet zamrozić. W ten sposób przedłużysz świeżość pasty.  

Muhammara - przepis

Muhammara smakuje obłędnie, gdy papryka jest dobrze upieczona. Jej skórka powinna miejscami być nawet czarna, dzięki czemu dymny smak przeniknie do pasty. Sok z cytryny równie dobrze możesz zastąpić sokiem z limonki, a melasę z granatu miodem i octem balsamicznym lub samym miodem. Na sam koniec pastę wymieszaj z posiekaną pietruszką, która nada jej polskiego akcentu lub posyp pestkami granatu. Eksperymentuj i dopasuj muhammarę do swoich preferencji. Poniżej znajdziesz podstawowy, prosty przepis na muhammarę.  

Składniki: 

  • czerwona papryka - 3 szt.,
  • orzechy włoskie- 60 gramów, 
  • oliwa z oliwek - 3-4 łyżki, 
  • limonka - 1/2 sztuki, 
  • czosnek - 2 ząbki, 
  • sól - szczypta, 
  • miód - płaska łyżeczka,  
  • ocet balsamiczny - łyżka,
  • kmin rzymski - łyżeczka, 
  • płatki chilli - pół łyżeczki. 

Jak przygotować muhammarę? 

  1. Papryki umyj dokładnie i ułóż na blaszce. Piecz je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez 20-30 minut. Co jakiś czas obróć papryki na drugą stronę, aby równomiernie się upiekły.  
  2. Po upieczeniu zdejmij delikatnie skórkę z papryki (możesz zamknąć je w szczelnym woreczku foliowym lub przykryć folią spożywczą, co ułatwi zdejmowanie skórki). Pokrój papryki, usuwając gniazdo nasienne.  
  3. W blenderze rozdrobnij orzechy włoskie (zostaw kilka z nich do ozdoby). Dodaj do nich oliwę, sok z limonki, paprykę, czosnek, chilli, miód, ocet balsamiczny i sól, kmin rzymski i blenduj do połączenia składników.  

Pastę przełóż do miseczki i posyp siekanymi orzechami, pestkami granatu lub natką pietruszki. Podczas przechowywania w słoiku zalej powierzchnię pasty odrobiną oliwy

Jak jeść muhammarę?

Muhammarę możesz podawać w formie dipu do chrupiących warzyw lub pieczonych ziemniaków. Wzbogaci smak twoich kanapek, jeśli zastąpisz nią masło. Świetnie sprawdzi się także w roli ketchupu do kiełbasek.  

Zastosowań muhammary jest jednak znacznie więcej. Możesz podawać ją na ciepło jako sos do makaronu, grillowanych mięs, ryb czy chleba pita wypełnionego świeżymi warzywami.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Raz zrobiłam ten omlet i nigdy już nie wrócę do kanapek na śniadanie. Rozpływa się w ustach

Pyszna przekąska z bobem w roli głównej. Chrupiące grzanki na kolację lub imprezę

Ogórki po królewsku są wyjątkowe. Podaj je z pasztetem na pajdzie świeżego pieczywa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: papryka | przekąski | dodatki