Zawsze robię na zapas, bo jest lepsza od keczupu. Smak i aromat ma niepowtarzalny
Muhammara jest bliskowschodnim przysmakiem, który szybko przygotujesz w domu. Podobny do ajvaru dip wzbogaci wiele potraw i wprowadzi do twojej kuchni egzotyczny akcent. Do przygotowania muhammary potrzebujesz pieczonej papryki i kilku dodatków.
Przepis na ten dip wędrował po Bliskim Wschodzie od średniowiecza, nabierając lokalnego kolorytu. Składa się między innymi z pieczonej papryki i melasy z granatu, co nadaje mu niepowtarzalnego, słodko-dymnego smaku. Możesz użyć go do dań mięsnych, ale równie dobrze zastępuje masło do kanapek czy keczup do kiełbasek. Wypróbuj ten prosty przepis na muhammarę.
Muhammara wywodzi się z Syrii, a dokładnie miasta Aleppo, które niegdyś było kolebką bliskowschodniego handlu. To właśnie tam mieszały się towary, zwyczaje i kuchnie z całego świata. Dip na bazie pieczonej papryki znany jest także w kuchni tureckiej i libańskiej. Podobny do bałkańskiego ajwaru nie zawiera jednak typowego dla niego bakłażana. Zamiast tego znajdziesz w nim orzechy włoskie i melasę z granatu, co nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Podczas podróży do Syrii muhammarę możesz spróbować, m.in. zamawiając mezze - zestaw przystawek, do których jest podawana.
W swojej kuchni również możesz przygotować ten wyjątkowy dip. Wzbogaci on smak wielu twoich dań i wprowadzi egzotyczną nutę do codziennych kanapek. Potrzebujesz jedynie pieczonej papryki, kilku przypraw, a typową dla bliskowschodniej kuchni melasę z granatu z powodzeniem zastąpisz miodem z octem balsamicznym.
Przeczytaj także: Na imprezie znika do ostatniego kęsa. Przepis na tę sałatkę chce mieć każdy
Muhammarę możesz wzbogacać własnymi dodatkami i przyprawami. Często dodawany je do niej koncentrat pomidorowy czy bułka tarta, która zagęszcza sos. Dzięki temu lepiej utrzymuje się na kanapkach i nie wsiąka w pieczywo.
Po przygotowaniu muhammarę możesz przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Aby zapobiec jej wysychaniu, wystarczy, że jej powierzchnię pokryjesz cienką warstwą oliwy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby słoiki z dipem pasteryzować w piekarniku czy wodzie lub nawet zamrozić. W ten sposób przedłużysz świeżość pasty.
Muhammara smakuje obłędnie, gdy papryka jest dobrze upieczona. Jej skórka powinna miejscami być nawet czarna, dzięki czemu dymny smak przeniknie do pasty. Sok z cytryny równie dobrze możesz zastąpić sokiem z limonki, a melasę z granatu miodem i octem balsamicznym lub samym miodem. Na sam koniec pastę wymieszaj z posiekaną pietruszką, która nada jej polskiego akcentu lub posyp pestkami granatu. Eksperymentuj i dopasuj muhammarę do swoich preferencji. Poniżej znajdziesz podstawowy, prosty przepis na muhammarę.
Składniki:
- czerwona papryka - 3 szt.,
- orzechy włoskie- 60 gramów,
- oliwa z oliwek - 3-4 łyżki,
- limonka - 1/2 sztuki,
- czosnek - 2 ząbki,
- sól - szczypta,
- miód - płaska łyżeczka,
- ocet balsamiczny - łyżka,
- kmin rzymski - łyżeczka,
- płatki chilli - pół łyżeczki.
Jak przygotować muhammarę?
- Papryki umyj dokładnie i ułóż na blaszce. Piecz je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez 20-30 minut. Co jakiś czas obróć papryki na drugą stronę, aby równomiernie się upiekły.
- Po upieczeniu zdejmij delikatnie skórkę z papryki (możesz zamknąć je w szczelnym woreczku foliowym lub przykryć folią spożywczą, co ułatwi zdejmowanie skórki). Pokrój papryki, usuwając gniazdo nasienne.
- W blenderze rozdrobnij orzechy włoskie (zostaw kilka z nich do ozdoby). Dodaj do nich oliwę, sok z limonki, paprykę, czosnek, chilli, miód, ocet balsamiczny i sól, kmin rzymski i blenduj do połączenia składników.
Pastę przełóż do miseczki i posyp siekanymi orzechami, pestkami granatu lub natką pietruszki. Podczas przechowywania w słoiku zalej powierzchnię pasty odrobiną oliwy.
Muhammarę możesz podawać w formie dipu do chrupiących warzyw lub pieczonych ziemniaków. Wzbogaci smak twoich kanapek, jeśli zastąpisz nią masło. Świetnie sprawdzi się także w roli ketchupu do kiełbasek.
Zastosowań muhammary jest jednak znacznie więcej. Możesz podawać ją na ciepło jako sos do makaronu, grillowanych mięs, ryb czy chleba pita wypełnionego świeżymi warzywami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Raz zrobiłam ten omlet i nigdy już nie wrócę do kanapek na śniadanie. Rozpływa się w ustach
Pyszna przekąska z bobem w roli głównej. Chrupiące grzanki na kolację lub imprezę
Ogórki po królewsku są wyjątkowe. Podaj je z pasztetem na pajdzie świeżego pieczywa