Zrób, póki jest sezon. Najpyszniejszy chleb, bez wyrabiania, gotowy w mniej niż godzinę
Chleb z cukinii może z powodzeniem zastąpić białe pieczywo i wprowadzić do twojej diety cenne składniki odżywcze. Jest nie tylko wersją fit dla osób odchudzających się, ale także propozycją dla każdego, kto lubi eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki.
Cukinia jest warzywem dość plennym, zasiana w ogrodzie może dać naprawdę spore plony. Co jednak zrobić z nadmiarem tego warzywa? Obok placków, zup czy przystawek proponujemy chleb z cukinii. Przygotujesz go szybko, bez wyrabiania i drożdży czy zakwasu. Jego smak wzbogaci śniadanie, obiad i kolację.
Cukinia jest warzywem dość uniwersalnym. Ma neutralny smak i konsystencję pozwalającą wykorzystać ją na różne sposoby. Dużą popularnością cieszą się placki z cukinii czy różnego rodzaju przetwory i przystawki zawijane w cienko pokrojone plasterki cukinii. Doskonale smakują także zupy krem z cukinii czy sosy do makaronu na bazie tego warzywa.
Tym razem proponujemy ci zupełnie coś innego. Chleb z cukinii jest wilgotny w środku, a dzięki dodatku czosnku - lekko pikantny. Doskonale będzie pasował do wytrawnego śniadania. Posmarowany serkiem, z dodatkiem pomidorów, szczypiorku i rzodkiewki dostarczy ci także mnóstwa witamin i składników mineralnych. Chleb z cukinii możesz podać również jako dodatek do zup kremów, gulaszy czy zjeść go samego - jako zdrową przekąskę.
Przeczytaj także: Zamiast kupować, zrób w domu. Chrupiący chleb z gara lepszy niż z piekarni
Poniżej znajdziesz podstawowy, prosty przepis na chleb z cukinii. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić go ulubionymi ziołami - oregano, tymiankiem czy nasionami i orzechami. Dopasuj go do swoich preferencji smakowych.
Przepis na chleb z cukinii jest bardzo prosty. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Nie wymaga użycia drożdży ani zakwasu. Nie musisz także czekać na wyrośnięcie ciasta, jak ma to miejsce podczas pieczenia tradycyjnego chleba. Aby przygotować chleb z cukinii, potrzebujesz:
- 350-400 g obranej cukinii szczypta soli,
- 300 ml mleka,
- 40 g masła,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka octu,
- 330 g mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki soli.
Jak przygotować chleb z cukinii?
- W rondelku rozpuść masło.
- Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Posól i odstaw, aby puściła sok. Następnie dobrze odsącz cukinię. Możesz ją lekko wycisnąć z nadmiaru soku.
- W osobnej misce połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- W drugiej misce zmiksuj mokre składniki: rozpuszczone masło, jajka, mleko, ocet i olej. Dodaj do nich także przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do mokrych składników dodaj składniki suche jednocześnie wszystko, mieszając za pomocą łyżki. Masa ma być jednolita. Jeśli zostały grudki po mące - użyj miksera na wolnych obrotach. Na koniec dodaj cukinię i wymieszaj wszystko łyżką.
- Formę o wymiarach 23 x 13 cm natłuść oliwą. Przełóż do niej ciasto. Chlebek piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Kiedy chlebek się upiecze, odstaw go do wystygnięcia. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub zjadaj jako samodzielną przekąskę. Smacznego!
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepszy obiad na piątek. Zapach tych placuszków zwabi wszystkich domowników do kuchni
Świetny patent na przechowywanie borówek długi czas. I to bez mrożenia
Pomysł na obiad bez mięsa. Aromatyczne kotlety z kaszy gryczanej