Reklama
Reklama

Zupa długowieczności. Niektórzy Sardyńczycy żyją 100 lat, jedzą ją codziennie

Długie życie w dobrej kondycji to marzenie wielu z nas. Okazuje się, że najwięcej osób dożywających "setki" mieszka na włoskiej wyspie Sardynii. Z pewnością wpływ na to ma klimat i spokojny wyspiarski styl życia, jednak również dieta odgrywa tu ogromną rolę. W artykule znajdziesz przepis na zupę długowieczności z Sardynii, którą bez trudu przygotujesz we własnej kuchni.

Nie od dziś wiadomo, że dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych, dlatego zalecają ją lekarze i dietetycy. Znajduje się w niej sporo warzyw, ryb, przypraw i ziół, a także oliwy z oliwek, która jest bogata w kwasy omega-3, wspierające układ krążenia oraz działające przeciwnowotworowo. Tymczasem tradycyjna polska kuchnia bogata jest w nasycone kwasy tłuszczowe, pochodzące z mięsa i produktów odzwierzęcych. Zwiększa to ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby serca i nowotwory. Dlatego, jeżeli chcesz zadbać o długie życie, warto zadbać o swój sposób odżywiania. Pomóc może ci w tym zupa długowieczności z Sardynii, sprawdź, jak ją zrobić oraz jakie ma właściwości.

Zupa długowieczności z Sardynii

Sardynia to włoska wyspa leżąca na Morzu Tyrreńskim, będącym częścią Morza Śródziemnego. Należy ona do tzw. niebieskiej strefy, czyli miejsca na Ziemi, w którym mieszka najwięcej osób, które dożyły swoich setnych urodzin. To właśnie tu mieszka rodzina Melis, która może pochwalić się rekordem Guinnessa w dziedzinie długowieczności - w 2012 roku dziewięcioro rodzeństwa miało łącznie, aż 818 lat, podczas gdy najstarsza siostra skończyła 105 lat. Okazuje się, że w ich jadłospisie nie mogło zabraknąć pewnej zupy. Mowa tu o włoskiej zupie minestrone, czyli pełnym warzyw i ziół sycącym daniu. 

Przepis na zupę długowieczności

Jak zrobić zupę długowieczności? Podobnie, jak w przypadku naszej polskiej zupy jarzynowej, przepisów na włoskie minestrone jest wiele, różnią się również od siebie w zależności od regionu. Możesz modyfikować jej skład, dodając do niej swoje ulubione warzywa, czy przyprawy. Do przygotowania sardyńskiej zupy długowieczności, będziesz potrzebować: 120 g suszonego bobu, 120 g fasoli, 80 g ciecierzycy, czterech pomidorów, oliwy z oliwek dobrej jakości, jednej cebuli, dwóch marchewek, trzech ząbków czosnku, trzech łodyg selera naciowego, trzech ziemniaków, 240 g kopru włoskiego, garści świeżej pietruszki, garści świeżych listków bazylii, 180 g makaronu lub kuskusu, włoskiego twardego sera, np. Pecorino Romano lub parmezanu, soli i czarnego pieprzu do smaku.

Zacznij od namoczenia fasoli, bobu i ciecierzycy w wodzie przez kilka godzin. Następnie odcedź je i przepłucz wodą. Do dużego garnka wlej trzy łyżki oliwy, wrzuć posiekaną cebulę, oraz pokrojone drobno marchewkę i seler, podsmaż, aż się zarumienią. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę podsmaż. Wrzuć pokrojone w drobną kostkę pomidory, ziemniaki, koper włoski, ból, ciecierzycę, fasolę oraz posiekaną pietruszkę i bazylię. Wlej wodę, tak aby przykryła wszystkie składniki, powinna być dwa centymetry nad nimi. Poczekaj, aż wszystko zacznie wrzeć, następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż do miękkości na wolnym ogniu. Na koniec dorzuć makaron, dopraw całość solą i pieprzem, gotuj przez ok. siedem minut, aż makaron będzie miękki. Do miski wlej zupę, dodaj łyżkę oliwy z oliwek oraz odrobinę tartego sera, wierzch udekoruj świeżą pietruszką lub bazylią. 

Jakie właściwości ma zupa długowieczności? 

Zupa długowieczności z Sardynii bogata jest w rośliny strączkowe, znajdziemy tu zarówno fasolę, bób, jak i soczewice, są one świetnym źródłem roślinnego białka. Proteiny są niezwykle istotne w diecie, po ich zjedzeniu długo odczuwamy sytość, białko jest również niezbędnym składnikiem budulcowym wszystkich tkanek, wpływa także na prawidłową pracę mięśni. Dodatkowo w strączkach znajduje się sporo błonnika pokarmowego,  który wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego, wspiera trawienie, zapobiega zaparciom, a także przyspiesza przemianę materii, co będzie korzystne podczas procesu odchudzania. Dodatkowo błonnik pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cukru i "złego" cholesterolu we krwi. Rośliny strączkowe zawierają także witaminy z grupy B, które korzystnie oddziałują między innymi na układ nerwowy, a także wieli minerałów, takich jak: magnez, fosfor, potas, wapń, czy żelazo.

minestrone nie może zabraknąć również pomidorów, które świetnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, pomagają obniżyć wysoki cholesterol, działają przeciwmiażdżycowo, a także regulują ciśnienie krwi. Zawarty w pomidorach likopen, jest silnym przeciwutleniaczem, neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe, a antynowotworowe. Polecane są także osobom, które chorują na cukrzycę, ponieważ pomagają wyrównać poziom cukru we krwi. Korzystnie wpływają także na zdrowie oczu. Zawierają także witaminę C, które wspiera odporność oraz witaminy A i E, które pomagają zbadać o urodę, w tym młody wygląd i kondycję skóry.

Podstawą tego dania jest również spora ilość oliwy z oliwek, która powinna znaleźć się w diecie wszystkich osób, które chcą zadbać o układ krążenia. Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Pomaga regulować ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą, wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko chorób, np. udaru czy zawału. Pomaga obniżyć wysoki poziom cukru we krwi, dzięki czemu pomaga zapobiegać cukrzycy. Ma także działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. 

Źródło: Smaker.pl, medonet.pl

Zobacz też:

5 nalewek, które warto zrobić na koniec lata

Dodaję do marynowania zamiast tradycyjnego octu. Papryka na zimę wychodzi najlepsza

Genialna szarlotka bez spodu. Nieoczywisty dodatek dodaje jej wyjątkowości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | dieta wegetariańska | kuchnia włoska