Zupa na jesienny chłody. "Wkładka" jest tak treściwa, że nie potrzeba drugiego dania
Zimne i długie wieczory wprawiają wiele osób w zły nastrój. Doświadczenie pokazuje, że o jesiennej chandrze najłatwiej jest zapomnieć nad parującą miską gorącej zupy. Właśnie dlatego przedstawiamy przepis na oryginalną pomidorową, która zachwyca nie tylko charakterystycznym kwaskiem, ale także kremową konsystencją i serowym aromatem. Przekonaj się, w jaki sposób ją przygotować.
Zupy najlepiej smakują jesienią. Ta pomidorowa sprawdzi się nie tylko ze względu na pyszny smak i niepowtarzalny aromat, ale również treściwość. Jedna miseczka wystarczy, aby zapomnieć o drugim daniu.
Pomidorowa jest doskonale znanym daniem w kuchni polskiej. Warto jednak przygotować ją z włoskim twistem. Dzięki kilku składnikom całkowicie zmieni swój charakter i stanie się nową ulubioną potrawą w twojej rodzinie.
Do przygotowania włoskiej pomidorowej potrzebna będzie włoska kiełbasa, która po podsmażeniu nadaje zupie odrobiny ostrości oraz niepowtarzalnego wędzonego aromatu. Jeśli nie mamy jej pod ręką, możemy zawsze zastąpić ją mięsem mielonym. W takiej sytuacji warto jednak zwiększyć ilość wędzonej papryki w daniu.
To, co wyróżnia tę pomidorową to użycie zamiast klasycznego makaronu, tortellini. Te małe włoskie pierożki, wypełnione najróżniejszymi nadzieniami bez problemu znajdziemy w sklepie. My polecamy wybrać te z serowym wnętrzem. W połączeniu z kwaśnymi pomidorami stworzą pyszny duet, który będzie się idealnie dopełniał. Dodatkową zaletą jest to, że tortellini jest niezwykle sycące. To właśnie ono wraz z mięsem odpowiada za pożywność zupy. Koniecznie sprawdź, czy ci zasmakuje.
Składniki:
- 1 czerwona papryka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 450 g włoskiej kiełbasy lub mięsa mielonego,
- 1 l bulionu drobiowego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 szklanka przecieru pomidorowego,
- 1 szklanka śmietany kremówki 30 proc.,
- 400 g tortellini z serem,
- 30 g tartego parmezanu,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę oraz masło. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy przez kilka minut. Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę i dorzucamy do papryki. Na końcu siekamy czosnek i dodajemy go do warzyw. Całość smażymy jeszcze przez 1-2 minuty, aby wszystkie składniki były ładnie zarumienione.
Następnie dodajemy do garnka kiełbasę oraz przyprawy. Rozdrabniamy ją za pomocą drewnianej łyżki. Możemy również użyć zwykłego mięsa mielonego. Smażymy przez ok. 5 minut. Wlewamy bulion, dodajemy koncentrat i przecier pomidorowy. Mieszamy do połączenia składników, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut.
Na końcu dodajemy tortellini. Po dwóch minutach dodajemy śmietanę i starty parmezan. Całość mieszamy. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy od razu — tortellini po zbyt długim czasie w gorącej zupie może zacząć się rozpadać.
Źródło: terazgotuje.pl, servingdumplings.com
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej