Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dorsz, łosoś, makrela, śledź czy tuńczyk to najpopularniejsze ryby, po które sięgają Polacy w codziennej diecie. Warto jednak przekonać się, jak smakują i jak oddziałują na organizm inne gatunki dostępne w sprzedaży. Jedną z najlepszych polskich ryb jest miętus, o którym nieco zapomnieliśmy.
Ryby dostarczają zdrowych tłuszczów i wartościowego białka, wspierając prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jakie właściwości ma ryba miętus i dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu?
Zanim dowiesz się, dlaczego warto jeść miętusa, powinieneś poznać kilka faktów na jej temat. Miętus jest jedynym słodkowodnym gatunkiem z rodziny dorszowatych. Występuje naturalnie w północnej i środkowej Europie, ale też w północnej Azji i Ameryce Północnej.
Żyje przy dnie, w rzekach lub górskich potokach, najczęściej z czystą i szybko rwącą wodą. Występuje też niekiedy w zbiornikach zaporowych. W Polsce można go znaleźć w Zalewie Wiślanym oraz Szczecińskim, a także w przybrzeżnych wodach Bałtyku. Stanowi jeden z mazurskich przysmaków.
Mierzy ok. 60 cm długości i waży do 2 kilogramów. Wyróżnia się spłaszczoną głową (nieco podobną do żabiej) i brązowawą lub żółtą skórą, pokrytą marmurkowym wzorem na grzbiecie. Od spodu widać białawy brzuch. Charakterystyczną cechą ryby, po której można ją odróżnić, jest pojedynczy wąs znajdujący się na środku brody.
Miętus smakuje równie dobrze co dorsz i jest prosty do przygotowania. Warto go kupować nie tylko dla aromatu, ale również dla jego prozdrowotnych właściwości.
W 100 gramach ryby znajduje się ok. 100 kcal. Mięso jest tłuste, dostarczy organizmowi sporą ilość białka i zdrowych tłuszczów. Wśród wartości odżywczych można też wymienić witaminę A i te z grupy B oraz minerały (wapń, żelazo, magnez, potas, selen, fosfor, cynk).
Regularne zajadanie miętusa wesprze reakcję organizmu w przypadku infekcji, zadziała bakteriobójczo i wzmocni odporność. Zadba też o prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku - zapobiegnie chorobom oczu, w tym tzw. kurzej ślepocie. Miętus może wpłynąć korzystnie na układ nerwowy i pomóc w uregulowaniu gospodarki hormonalnej. Ryba zawiera selen, który polecany jest przy niedoczynności tarczycy.
W składzie ryby znajdują się też antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia, chronią przed chorobami cywilizacyjnymi i dbają o dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci.
Miętus cechuje się tłustym, białym mięsem i prawie nie ma ości. Rybę trzeba poddać obróbce cieplnej - usmażyć, upiec lub udusić. Przed smażeniem można ją obficie skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem lub przyprawą do ryb i opanierować. Miętusa można też upiec w piekarniku z dodatkiem pora czy cebuli i sosu z białego wina.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność