Jest na każdym bazarku, a nie chcemy kupować. Poprawia trawienie i wspiera układ nerwowy
Choć fenkuł, znany też jako koper włoski, łatwo znaleźć na każdym targu, wciąż zbyt rzadko go kupujemy. Szkoda, bo to naprawdę wyjątkowe warzywo. Nie tylko dodaje potrawom smaku, ale też wspiera prawidłowe działanie organizmu. Poprawia trawienie, działa kojąco na nerwy i wzmacnia odporność.
Fenkuł nie cieszy się w Polsce szczególnie dużą popularnością, choć ma długą historię zastosowania w kuchni i medycynie ludowej. Jego charakterystyczny posmak i prozdrowotne właściwości sprawiają, że powinien jak najczęściej trafiać na talerze. Tym bardziej że nie musi być tylko dodatkiem - może stać się bazą wielu pysznych dań głównych. Dowiedz się, kto powinien jeść fenkuły i w jakiej formie są najsmaczniejsze.
Przeczytaj też: Niskokaloryczne śniadania. Dla dbających o linię i zdrowie
Fenkuł, inaczej nazywany koprem włoskim, to roślina, która naturalnie wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego. Choć w Polsce nie jest jeszcze najchętniej wybieranym warzywem, to w krajach takich jak Włochy, Francja czy Grecja stanowi podstawę wielu potraw.
Jadalną częścią fenkułu jest jego zgrubiała, biała lub lekko zielonkawa bulwa, przypominająca nieco seler naciowy lub cebulę. Z bulwy wyrastają zielone łodygi z pierzastymi liśćmi, które także da się wykorzystać w kuchni. Podczas gotowania warto użyć też nasion.
Fenkuł wyróżnia się swoim wyglądem, ale też charakterystycznym smakiem. Ma wyrazisty, lekko słodkawy aromat z nutą anyżu. Dzięki temu świetnie komponuje się z rybami i mięsami, ale też owocami czy serami. To warzywo może zaskoczyć nie tylko wyglądem i aromatem, ale przede wszystkim bogatym składem. Zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie.
Fenkuł to prawdziwa skarbnica zdrowia i bulwa pełna witamin (C, D, E, K i tych z grupy B). Przede wszystkim zawiera witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, który wspiera układ nerwowy i jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Warzywo bogate jest też w witaminę C - wzmacniającą odporność. Już jedna, średniej wielkości bulwa, w całości pokryje dzienne zapotrzebowanie na tę substancję. Dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym ma on także właściwości napotne i przeciwkaszlowe, co pomoże w trakcie infekcji.
Nie brakuje w nim potasu - minerał reguluje ciśnienie krwi i pracę serca. Dostarcza też wapnia i fosforu, dbającego o zdrowe kości czy żelaza, zmniejszającego ryzyko anemii. W fenkule znajduje się również błonnik pokarmowy, który sprzyja lepszemu trawieniu, poprawia perystaltykę jelit, pomaga zapobiegać niekomfortowym zaparciom i obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu. Ponadto zawiera całkiem sporo przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie, spowalniają procesy starzenia się komórek i zwalczają szkodliwe wolne rodniki.
Koper włoski szczególnie poleca się osobom z problemami trawiennymi. Działa rozkurczowo, łagodzi zgagę i wzdęcia. W medycynie naturalnej od lat stosowany był jako specyfik na niestrawność. Fenkuł bardzo pozytywnie wpływa na nerki, m.in. zapobiega powstawaniu kameni nerkowych. Warto go włączyć do diety także przy zmęczeniu i przewlekłym stresie. Naturalne olejki eteryczne zawarte w fenkule wykazują działanie uspokajające.
Co więcej, to warzywo niskokaloryczne (ok. 31 kcal w 100 g) i pełne błonnika, dlatego świetnie sprawdza się w diecie osób dbających o linię. Pomoże skuteczniej kontrolować wagę i utrzymać zgrabną sylwetkę.
Choć nie każdy wie, co zrobić z nim w kuchni, to fenkuł jest warzywem uniwersalnym. Można go jeść na surowo - jest chrupiący, odświeżający i lekki. Cienko pokrojone plasterki bulwy wspaniale komponują się w sałatkach. Najlepiej pasują do cytrusów, oliwy z oliwek i orzechów.
Po upieczeniu lub podduszeniu koper włoski zyskuje łagodniejszy smak. W kuchni włoskiej pieczony fenkuł z parmezanem (finocchi al forno) to klasyka - proste, a jednocześnie wyrafinowane danie. Zapiekanka z kopru włoskiego z serem to elegancki obiad na spotkanie z najbliższymi.
Warzywo świetnie sprawdzi się też jako dodatek do zup kremów, risotto czy makaronu. Zagęści je, doda aromatu i sprawi, że będą jeszcze bardziej sycące. Fenkuł pasuje też do dań rybnych i mięsnych (szczególnie drobiu i cielęciny). Można go smażyć lub grillować. Niektórzy przygotowują z bulwy aromatyczne przetwory - konfiturę, która jest doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs.
Nasiona fenkułu można wykorzystać jak przyprawę (do mięs, pieczywa czy nawet naparów). Co ciekawe, ich żucie skutecznie odświeża oddech. Nie należy zapominać też o zielonych liściach - posiekane warto dodać do sosów, zup, past, sałatek czy dań z jajkami (z powodzeniem zastąpią dekorację z koperku).
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Zielony hit z bazarków smakuje jak migdały. Poprawia wzrok i wygląd skóry, pomaga w odchudzaniu
Ostrożnie z tą rybą, bo zawiera rtęć. Często jemy zamiast łososia