Już kilka sztuk dziennie zbija poziom cukru i dostarcza solidną dawkę potasu. Robię z nich wyśmienitą sałatkę
Wyraziste w smaku, ale uniwersalne. Pomidory suszone to dodatek, który sprawi, że praktycznie każda potrawa nabierze niepowtarzalnego aromatu. Warto z nich skorzystać w swojej kuchni również ze względu na bogactwo składników odżywczych. Okazuje się, że ten niewielki i niepozorny słoiczek kryje w sobie mnóstwo cennych wartości.
Suszone pomidory to domena kuchni śródziemnomorskiej. Warto jednak docenić ich smak i włączyć do swojej diety. Organizm nam za to podziękuje.
Sprawdź także: Niekwestionowany hit każdej imprezy. Sałatka gyros mieszana uda się każdemu
Suszone pomidory znajdziemy w sklepie w niewielkim słoiczku, zalane aromatycznym olejem. Często łączone są z dodatkami w postaci żurawiny czy pestek dyni. Te naładowane smakiem pomidory powinny mieć dla nas znaczenie nie tylko ze względu na smak. Kryją w sobie wiele witamin oraz minerałów. W ich składzie znajdziemy witaminę C, A oraz K, minerały jak potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo oraz mnóstwo antyoksydantów. Jednym z najważniejszych jest likopen. Zawierają również cenny błonnik.
Niestety w odróżnieniu od surowych pomidorów, te suszone mają o wiele większą wartość kaloryczną. W 100 g znajdziemy już od 260 do 300 kcal, zależnie od produktu. Wynika to ze sposobu ich produkcji oraz sporej zawartości oleju. Na szczęście ich smak jest na tyle intensywny, że już kilka sztuk wystarczy, aby całkiem odmienić zwykłe danie.
Suszone pomidory będą szczególnie przydatne podczas zimy. Kiedy brakuje w sklepach i na bazarach smacznych polskich pomidorów, o wiele lepiej jest wybrać te ze słoika. Szczególnie że podobnie jak te świeże, mają pozytywny wpływ na nasz organizm.
Przede wszystkim antyoksydanty, w tym likopen oraz potas ważne są dla układu krwionośnego i serca. Pomagają uregulować ciśnienie krwi, a także zmniejszają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Ze względu na zawartość błonnika, suszone pomidory poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego. Wspierają prawidłową perystaltykę jelit i trawienie. Co więcej, mogą uregulować poziom cukru we krwi i zapobiec jego nagłym skokom. Zmniejszają ryzyko otyłości oraz rozwoju cukrzycy.
Zawartość fosforu i magnezu sprawia, że są wsparciem również dla układu kostnego. Dzięki nim nasze kości oraz zęby będą zdrowe i silne. Spożywanie ich może też poprawić wygląd naszej skóry. Spora dawka przeciwutleniaczy spowalnia proces starzenia się oraz chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Składniki:
- garść ulubionej sałaty (sprawdzi się rukola, roszponka, szpinak albo mix sałat),
- 50 g sera mozzarella,
- 2-3 sztuki suszonych pomidorów,
- 0,5 małej cebuli,
- 0,5 awokado,
- dodatkowo: olej z pomidorów lub oliwa z oliwek.
Na talerzu układamy sałatę, a na niej kładziemy rozdartą w palcach mozzarellę. Cebulę siekamy w piórka, odsączone z oleju pomidory kroimy w cienkie paski. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i obieramy ze skórki. Kroimy na cienkie paski. Warzywa układamy na sałacie i mozzarelli, a na końcu polewamy odrobiną oleju z pomidorów lub oliwą. Serwujemy jako dodatek do posiłku lub lekką przekąskę.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki