Ma 30 razy więcej witaminy C niż cytryna. Pij napar lub dodawaj do herbaty
Zamiast czarnej herbaty zimą możesz sięgać po rozgrzewającą ziołową. Robi się ją z suszonych owoców lub płatków kwiatów, które kryją szereg właściwości korzystnych dla zdrowia. Także napar z owoców dzikiej róży to bogactwo witamin i innych składników odżywczych. Już filiżanka napoju może wesprzeć odporność, ograniczyć skoki cukru czy poprawić wygląd skóry.
Napar z owoców dzikiej róży to naturalne, lekko słodkie w smaku, wsparcie dla organizmu. Taki napój nie tylko rozgrzewa od środka, ale też wspiera prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów. Przekonaj się, że owoce dzikiej róży to prawdziwe bogactwo witamin.
Napar z dzikiej róży przygotowuje się z płatków lub owoców tej rośliny. Czerwone owoce mają cały wachlarz prozdrowotnych korzyści, które wynikają ze 130 związków o dobroczynnym wpływie na ludzkie zdrowie.
Napój to skarbnica witamin, w tym szczególnie witaminy C, której jest tu nawet 30 razy więcej niż w cytrynie. Oprócz niej, w składzie wyróżnić można też witaminy A, E, K i te z grupy B oraz wiele składników mineralnych, w tym sód, magnez, potas, żelazo i wapń. Dodatkowo owoce dostarczają antyoksydantów, kwasów organicznych i błonnika.
Wszystkie składniki odżywcze dzikiej róży wpływają na jej właściwości. Na co pomagają owoce? Ze względu na dużą zawartość witaminy C szczególnie silnie wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego. Mogą przyspieszyć zwalczenie przeziębienia. Działają też przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, moczopędnie (detoksykując organizm) i łagodzą stany zapalne (zmniejszając m.in. bóle stawów).
Regularne picie naparu z owoców dzikiej róży korzystnie wpływa również na układ pokarmowy (redukuje dolegliwości żołądka, zapobiega biegunkom) oraz układ sercowo-naczyniowy (chroni przed chorobą niedokrwienną serca). Dodatkowo reguluje poziom cukru, zapobiega anemii i koi układ nerwowy.
Na co jeszcze pomagają owoce dzikiej róży? Napar znany jest także z działania pielęgnacyjnego. Poprawia wygląd cery i opóźnia jej starzenie. Zwiększa elastyczność skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek.
Napar z owoców dzikiej róży przygotowuje się tylko z dwóch składników - owoców i wody. Jeśli owoce dzikiej róży zbierasz z ogrodu, to musisz je najpierw wysuszyć. Przetnij owoce na połówki, usuń środki i włoski, dokładnie przepłucz. Rozsyp na blaszce i włóż na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni Celsjusza. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 60 stopni i susz, aż do momentu, gdy owoce będą się kruszyć pod naciskiem. Wystudzone przełóż do czystego słoika i przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. Suszone owoce dzikiej róży możesz jednak bez problemu znaleźć w supermarkecie. Gdy już zdobędziesz składniki niezbędne do przyrządzenia naparu, przygotuj go według poniższej receptury:
Składniki (na jedną porcję):
- 1-2 łyżeczki suszonych owoców dzikiej róży,
- 250 ml wrzącej wody.
Sposób wykonania:
Przepis na napar z owoców dzikiej róży jest bardzo prosty. Zagotuj 250 ml wody, a do szklanki wsyp ok. 2 łyżeczek suszonych owoców. Zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem do ok. 10 minut. Po tym czasie wypij, ciesząc się pysznym smakiem i właściwościami zdrowotnymi napoju.
Źródło: terazgotuje.pl, poradnikzdrowie.pl
Zobacz też:
Niedoceniane owoce mocy. Na serce działają zbawiennie, cukrzycy powinni jeść regularnie
Pij codziennie zamiast herbaty. W pasie będzie mniej centymetrów, odporność się poprawi