Ma 30 razy więcej witaminy C niż cytryna. Pij napar lub dodawaj do herbaty
Zamiast czarnej herbaty zimą możesz sięgać po rozgrzewającą ziołową. Robi się ją z suszonych owoców lub płatków kwiatów, które kryją szereg właściwości korzystnych dla zdrowia. Także napar z owoców dzikiej róży to bogactwo witamin i innych składników odżywczych. Już filiżanka napoju może wesprzeć odporność, ograniczyć skoki cukru czy poprawić wygląd skóry.
Napar z owoców dzikiej róży to naturalne, lekko słodkie w smaku, wsparcie dla organizmu. Taki napój nie tylko rozgrzewa od środka, ale też wspiera prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów. Przekonaj się, że owoce dzikiej róży to prawdziwe bogactwo witamin.
Napar z dzikiej róży przygotowuje się z płatków lub owoców tej rośliny. Czerwone owoce mają cały wachlarz prozdrowotnych korzyści, które wynikają ze 130 związków o dobroczynnym wpływie na ludzkie zdrowie.
Napój to skarbnica witamin, w tym szczególnie witaminy C, której jest tu nawet 30 razy więcej niż w cytrynie. Oprócz niej, w składzie wyróżnić można też witaminy A, E, K i te z grupy B oraz wiele składników mineralnych, w tym sód, magnez, potas, żelazo i wapń. Dodatkowo owoce dostarczają antyoksydantów, kwasów organicznych i błonnika.
Wszystkie składniki odżywcze dzikiej róży wpływają na jej właściwości. Na co pomagają owoce? Ze względu na dużą zawartość witaminy C szczególnie silnie wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego. Mogą przyspieszyć zwalczenie przeziębienia. Działają też przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, moczopędnie (detoksykując organizm) i łagodzą stany zapalne (zmniejszając m.in. bóle stawów).
Regularne picie naparu z owoców dzikiej róży korzystnie wpływa również na układ pokarmowy (redukuje dolegliwości żołądka, zapobiega biegunkom) oraz układ sercowo-naczyniowy (chroni przed chorobą niedokrwienną serca). Dodatkowo reguluje poziom cukru, zapobiega anemii i koi układ nerwowy.
Na co jeszcze pomagają owoce dzikiej róży? Napar znany jest także z działania pielęgnacyjnego. Poprawia wygląd cery i opóźnia jej starzenie. Zwiększa elastyczność skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek.
Napar z owoców dzikiej róży przygotowuje się tylko z dwóch składników - owoców i wody. Jeśli owoce dzikiej róży zbierasz z ogrodu, to musisz je najpierw wysuszyć. Przetnij owoce na połówki, usuń środki i włoski, dokładnie przepłucz. Rozsyp na blaszce i włóż na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni Celsjusza. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 60 stopni i susz, aż do momentu, gdy owoce będą się kruszyć pod naciskiem. Wystudzone przełóż do czystego słoika i przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. Suszone owoce dzikiej róży możesz jednak bez problemu znaleźć w supermarkecie. Gdy już zdobędziesz składniki niezbędne do przyrządzenia naparu, przygotuj go według poniższej receptury:
Składniki (na jedną porcję):
- 1-2 łyżeczki suszonych owoców dzikiej róży,
- 250 ml wrzącej wody.
Sposób wykonania:
Przepis na napar z owoców dzikiej róży jest bardzo prosty. Zagotuj 250 ml wody, a do szklanki wsyp ok. 2 łyżeczek suszonych owoców. Zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem do ok. 10 minut. Po tym czasie wypij, ciesząc się pysznym smakiem i właściwościami zdrowotnymi napoju.
Źródło: terazgotuje.pl, poradnikzdrowie.pl
Zobacz też:
Nigdy nie łącz z ziemniakami. W żołądku dojdzie do fermentacji, będziesz się czuć fatalnie
Zwykle zajadamy suszone, ale świeża jest najzdrowsza. Na serce działa zbawiennie, podnosi odporność
Już pojawiły się na bazarach. Jedz, bo chronią serce, poprawiają trawienie i wygląd skóry