Reklama
Reklama

Niewiele osób wie, że odkwaszają organizm i działają moczopędnie. Osoby na diecie powinny jeść codziennie

Ogórki szklarniowe to warzywa, które raczej nie kojarzą się z czymś smacznym i wartościowym. Okazuje się jednak, że powstaje z nich wiele pysznych przekąsek, a pod ich skórką kryją się cenne witaminy i minerały. Co można zrobić z ogórków szklarniowych i dlaczego warto je jeść?

Wiele osób czeka z utęsknieniem na lato, bo to właśnie wtedy w sklepach i na targowiskach pojawiają się sezonowe warzywa i owoce. Wśród produktów cieszących się największą popularnością prym wiodą ogórki gruntowe, które nadają się do kiszenia i stanowią idealny dodatek do sałatki czy obiadu. Czy to oznacza, że ich szklarniowe odpowiedniki są całkowicie bezwartościowe? Wręcz przeciwnie. Dowiedz się, co można zrobić z ogórków szklarniowych i dlaczego warto je spożywać.

Ogórki szklarniowe - wartości odżywcze

Ile mają kalorii i co w sobie kryją ogórki szklarniowe? Wartości odżywcze w 100 g nieobranych warzyw kształtują się następująco: 

Reklama

Wartość energetyczna: 15 kcal; 

Białko: 0,65 g; 

Tłuszcz: 0,11 g; 

Węglowodany: 3,63 g; 

Błonnik: 0,5 g; 


Witamina C: 2,8 g; 

Witamina B1: 0,027 mg; 

Witamina B2: 0,033 mg; 

Witamina B3: 0,098 mg; 

Witamina B6: 0,040 mg; 

Witamina E: 0,03 mg; 

Witamina A: 105 IU; 

Witamina K: 16,4 µg; 

 

Żelazo: 0,28 mg; 

Wapń: 16 mg; 

Magnez: 13 mg; 

Potas: 147 mg; 

Fosfor 24 mg; 

Cynk: 0,20 mg; 

Sód: 2 mg.  

Ogórki szklarniowe - właściwości 

Jaki wpływ na organizm wykazują ogórki szklarniowe? Właściwości tych warzyw są naprawdę liczne. Przede wszystkim stanowią źródło przeciwutleniaczy, flawonoidów i kukurbitacyny - związków hamujących namnażanie się wolnych rodników i zmniejszających ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Jako że ogórki działają moczopędnie, powinny sięgać po nie osoby zmagające się z infekcjami układu moczowego oraz chorobami nerek. 

Składniki zawarte w ogórkach usprawniają proces detoksykacji organizmu. Mowa m.in. o chlorofilu - zielonym barwniku, który redukuje ilość toksyn docierających do tkanek. Co ciekawe, może on przynieść wiele korzyści osobom borykającym się z nieprzyjemnym zapachem potu lub nieświeżym oddechem wynikającym z nagromadzenia szkodliwych substancji.

Ogórki szklarniowe zasilają grupę warzyw zasadotwórczych, co oznacza, że skutecznie odkwaszają organizm i tym samym pozwalają zniwelować wiele nieprzyjemnych dolegliwości, w tym uczucie zmęczenia i znużenia oraz trudności w skupieniu uwagi. Dodatkowo pomagają pozbyć się obrzęków, łagodzą objawy zgagi, a do tego świetnie nawadniają i pielęgnują cerę.

 Kto nie powinien jeść ogórków szklarniowych?

Zastanawiasz się, kto nie powinien jeść ogórków szklarniowych? Otóż nie są one polecane osobom stosującym dietę lekkostrawną, ponieważ mogą powodować wzdęcia i niestrawność. Przy zakupach należy zwrócić uwagę na ich wygląd i sposób przechowywania - unikaj produktów zafoliowanych, ponieważ mogą rozwijać się na nich grzyby lub pleśń. Zdecydowanie lepszym wyborem będą ogórki pozbawione folii, zwłaszcza te z ekologicznych upraw. 

Co można zrobić z ogórków szklarniowych?

Ogórki szklarniowe to tak uniwersalne warzywa, że można wyczarować z nich wiele smacznych przekąsek, w tym surówki i sałatki na zimę. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów i zrealizuj je w zaciszu własnej kuchni.

Ogórki w zalewie

Ogórki w zalewie to idealny dodatek do obiadu w jesienno-zimowe dni. Poza kluczowym składnikiem do ich przygotowania potrzebujesz czosnku, cebuli, octu, cukru oraz soli. Umyj i pokrój ogórki w plastry. Po wykonaniu tych czynności umieść je w dużym naczyniu wraz z plasterkami czosnku i piórkami cebuli. Dopraw całość octem, solą i cukrem, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Po upływie czterech godzin wymieszaj ponownie zawartość naczynia i przełóż ogórki wraz z zalewą do słoików. Poddaj te ostatnie procesowi pasteryzacji. 

Sałatka szwedzka

Co można zrobić z ogórków szklarniowych, jeśli nie warzywa w zalewie? Na przykład sałatkę szwedzką. Jest to bardzo uniwersalna przekąska, która pasuje do różnego rodzaju mięs, a nawet zwykłych kanapek. Poza ogórkami w jej skład wchodzi marchewka, cukier, sól, woda, ocet, liście laurowe oraz ziarna pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego.

Opłucz ogórki pod bieżącą wodą i pokrój je w cienkie plasterki - bez obierania. Przygotuj miksturę z wody i soli, a następnie umieść w niej ogórki. Po upływie ok. dwóch godzin przelej płyn do oddzielnego naczynia i zostaw same warzywa. Wypłucz i pokrój marchewkę. Ułóż jej plastry na dnie wyparzonych słoików i dodaj pozostałe warstwy z ogórków i przypraw.

Kolejnym krokiem w realizacji przepisu jest przyrządzenie zalewy. Jedyne, co musisz zrobić, to zagotować odlaną wodę z octem i cukrem. Wlej gorący płyn do słoików i delikatnie wymieszaj ich zawartość. Na koniec szczelnie je zakręć i poddaj procesowi pasteryzacji.

Ogórki z curry

Jeśli jesteś fanem niebanalnych połączeń smakowych, koniecznie spróbuj ogórków w zalewie curry. Wyczarujesz je z takich komponentów jak ocet, cukier, sól, kurkuma, woda, przyprawa curry, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gorczycy oraz ogórki szklarniowe. Opłucz i obierz warzywa, a następnie pokrój je wzdłuż w cienkie plastry. Wrzuć do słoików liście laurowe, pieprz, gorczycę, ziele angielskie oraz ogórki. Zalej całość zalewą i zapasteryzuj słoiki. 

Surówka z ogórkiem i czerwoną papryką

Jak przywołać nieco słońca w jesienno-zimowe dni? Zrób kolorową surówkę, która tak samo świetnie smakuje jak wygląda. Poza ogórkami do jej przyrządzenia przydadzą ci się takie produkty jak czerwona papryka, por, czosnek, cytryna, oliwa z oliwek, majeranek, papryka w proszku oraz sól i pieprz.

Pokrój warzywa w dowolne kawałki, np. plasterki lub półplasterki. Wrzuć je do miski, polej oliwą z oliwek, skrop sokiem z cytryny i dopraw sproszkowaną papryką oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na ok. 15 minut.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ten olej jest jeszcze u nas mało znany. Ma ogrom kwasów omega-3, łyżeczka dziennie poprawia pamięć

Mało kto wie, że powstaje w procesie fermentacji. Chroni wątrobę jak tarcza, zatrzymuje stany zapalne

Jeśli masz jeść ser żółty, to wybierz ten. Ma delikatny, orzechowy smak, mało sodu, ale sporo białka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | warzywa