Mało kto wie, że odkwaszają organizm i działają moczopędnie. Osoby na diecie powinny jeść codziennie
Ogórki szklarniowe to warzywa, które raczej nie kojarzą się z czymś smacznym i wartościowym. Okazuje się jednak, że powstaje z nich wiele pysznych przekąsek, a pod ich skórką kryją się cenne witaminy i minerały. Co można zrobić z ogórków szklarniowych i dlaczego warto je jeść?
Wiele osób czeka z utęsknieniem na lato, bo to właśnie wtedy w sklepach i na targowiskach pojawiają się sezonowe warzywa i owoce. Wśród produktów cieszących się największą popularnością prym wiodą ogórki gruntowe, które nadają się do kiszenia i stanowią idealny dodatek do sałatki czy obiadu. Czy to oznacza, że ich szklarniowe odpowiedniki są całkowicie bezwartościowe? Wręcz przeciwnie. Dowiedz się, co można zrobić z ogórków szklarniowych i dlaczego warto je spożywać.
Ile mają kalorii i co w sobie kryją ogórki szklarniowe? Wartości odżywcze w 100 g nieobranych warzyw kształtują się następująco:
Wartość energetyczna: 15 kcal;
Białko: 0,65 g;
Tłuszcz: 0,11 g;
Węglowodany: 3,63 g;
Błonnik: 0,5 g;
Witamina C: 2,8 g;
Witamina B1: 0,027 mg;
Witamina B2: 0,033 mg;
Witamina B3: 0,098 mg;
Witamina B6: 0,040 mg;
Witamina E: 0,03 mg;
Witamina A: 105 IU;
Witamina K: 16,4 µg;
Żelazo: 0,28 mg;
Wapń: 16 mg;
Magnez: 13 mg;
Potas: 147 mg;
Fosfor 24 mg;
Cynk: 0,20 mg;
Sód: 2 mg.
Jaki wpływ na organizm wykazują ogórki szklarniowe? Właściwości tych warzyw są naprawdę liczne. Przede wszystkim stanowią źródło przeciwutleniaczy, flawonoidów i kukurbitacyny - związków hamujących namnażanie się wolnych rodników i zmniejszających ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Jako że ogórki działają moczopędnie, powinny sięgać po nie osoby zmagające się z infekcjami układu moczowego oraz chorobami nerek.
Składniki zawarte w ogórkach usprawniają proces detoksykacji organizmu. Mowa m.in. o chlorofilu - zielonym barwniku, który redukuje ilość toksyn docierających do tkanek. Co ciekawe, może on przynieść wiele korzyści osobom borykającym się z nieprzyjemnym zapachem potu lub nieświeżym oddechem wynikającym z nagromadzenia szkodliwych substancji.
Ogórki szklarniowe zasilają grupę warzyw zasadotwórczych, co oznacza, że skutecznie odkwaszają organizm i tym samym pozwalają zniwelować wiele nieprzyjemnych dolegliwości, w tym uczucie zmęczenia i znużenia oraz trudności w skupieniu uwagi. Dodatkowo pomagają pozbyć się obrzęków, łagodzą objawy zgagi, a do tego świetnie nawadniają i pielęgnują cerę.
Zastanawiasz się, kto nie powinien jeść ogórków szklarniowych? Otóż nie są one polecane osobom stosującym dietę lekkostrawną, ponieważ mogą powodować wzdęcia i niestrawność. Przy zakupach należy zwrócić uwagę na ich wygląd i sposób przechowywania - unikaj produktów zafoliowanych, ponieważ mogą rozwijać się na nich grzyby lub pleśń. Zdecydowanie lepszym wyborem będą ogórki pozbawione folii, zwłaszcza te z ekologicznych upraw.
Ogórki szklarniowe to tak uniwersalne warzywa, że można wyczarować z nich wiele smacznych przekąsek, w tym surówki i sałatki na zimę. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów i zrealizuj je w zaciszu własnej kuchni.
Ogórki w zalewie
Ogórki w zalewie to idealny dodatek do obiadu w jesienno-zimowe dni. Poza kluczowym składnikiem do ich przygotowania potrzebujesz czosnku, cebuli, octu, cukru oraz soli. Umyj i pokrój ogórki w plastry. Po wykonaniu tych czynności umieść je w dużym naczyniu wraz z plasterkami czosnku i piórkami cebuli. Dopraw całość octem, solą i cukrem, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Po upływie czterech godzin wymieszaj ponownie zawartość naczynia i przełóż ogórki wraz z zalewą do słoików. Poddaj te ostatnie procesowi pasteryzacji.
Sałatka szwedzka
Co można zrobić z ogórków szklarniowych, jeśli nie warzywa w zalewie? Na przykład sałatkę szwedzką. Jest to bardzo uniwersalna przekąska, która pasuje do różnego rodzaju mięs, a nawet zwykłych kanapek. Poza ogórkami w jej skład wchodzi marchewka, cukier, sól, woda, ocet, liście laurowe oraz ziarna pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego.
Opłucz ogórki pod bieżącą wodą i pokrój je w cienkie plasterki - bez obierania. Przygotuj miksturę z wody i soli, a następnie umieść w niej ogórki. Po upływie ok. dwóch godzin przelej płyn do oddzielnego naczynia i zostaw same warzywa. Wypłucz i pokrój marchewkę. Ułóż jej plastry na dnie wyparzonych słoików i dodaj pozostałe warstwy z ogórków i przypraw.
Kolejnym krokiem w realizacji przepisu jest przyrządzenie zalewy. Jedyne, co musisz zrobić, to zagotować odlaną wodę z octem i cukrem. Wlej gorący płyn do słoików i delikatnie wymieszaj ich zawartość. Na koniec szczelnie je zakręć i poddaj procesowi pasteryzacji.
Ogórki z curry
Jeśli jesteś fanem niebanalnych połączeń smakowych, koniecznie spróbuj ogórków w zalewie curry. Wyczarujesz je z takich komponentów jak ocet, cukier, sól, kurkuma, woda, przyprawa curry, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gorczycy oraz ogórki szklarniowe. Opłucz i obierz warzywa, a następnie pokrój je wzdłuż w cienkie plastry. Wrzuć do słoików liście laurowe, pieprz, gorczycę, ziele angielskie oraz ogórki. Zalej całość zalewą i zapasteryzuj słoiki.
Surówka z ogórkiem i czerwoną papryką
Jak przywołać nieco słońca w jesienno-zimowe dni? Zrób kolorową surówkę, która tak samo świetnie smakuje jak wygląda. Poza ogórkami do jej przyrządzenia przydadzą ci się takie produkty jak czerwona papryka, por, czosnek, cytryna, oliwa z oliwek, majeranek, papryka w proszku oraz sól i pieprz.
Pokrój warzywa w dowolne kawałki, np. plasterki lub półplasterki. Wrzuć je do miski, polej oliwą z oliwek, skrop sokiem z cytryny i dopraw sproszkowaną papryką oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na ok. 15 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mają niewiele kalorii i chronią serce. Zapomniany deser z tych owoców działaj na skórę jak botoks
Dają uczucie sytości i szczęście. Zjedz kilka, gdy czujesz głód między posiłkami
Mała, ale z charakterem. Jedz często, bo dba o serce i reguluje poziom cukru