Reklama
Reklama

Możesz dodać do kawy, a nawet herbaty. Już pół łyżeczki dziennie chroni serce, wspomaga odchudzanie, a nawet poprawia nastrój

To trzecia najdroższa przyprawa świata i symbol gościnności na Bliskim Wschodzie. W krajach arabskich dodaje się ją do tradycyjnej kawy gahwa, by powitać gości cytrusowo-korzennym aromatem, a w Indiach jest głównym składnikiem mieszanki masala chai. Wystarczy, że dodasz pół łyżeczki do kawy lub herbaty, a wesprzesz serce, przyspieszysz metabolizm i poprawisz sobie nastrój. Sprawdź, na co dobry jest kardamon i do czego warto go dodawać.

Czym jest kardamon?

Zielony kardamon (Elettaria cardamomum) to przyprawa z rodziny imbirowatych, która uprawiana jest głównie w południowych Indiach, Gwatemali i Indonezji. Niewielkie, zielone strączki skrywają czarne nasiona o intensywnym, cytrusowo‑korzennym aromacie i lekko pikantnym smaku. Zawarte w nich olejki eteryczne, czyli 1,8‑cineol i limonen, decydują o charakterystycznym zapachu, a jednocześnie wykazują działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i odświeżające.

Od wieków kardamon był stałym elementem kuchni i medycyny Azji - od ajurwedyjskich naparów po arabską kawę. Współczesne badania, m.in. opublikowane w Biomedicine & Pharmacotherapy czy Phytotherapy Research, potwierdzają, że regularne spożywanie kardamonu może wspierać trawienie, sprzyjać kontroli ciśnienia krwi i korzystnie wpływać na metabolizm. Często zaleca się go jako naturalny środek łagodzący wzdęcia, nudności czy nieświeży oddech. W krajach Bliskiego Wschodu i Skandynawii dodaje się go do wypieków i napojów, w Indiach jest ważnym składnikiem masala chai, a w Europie - coraz częściej pojawia się w kuchniach fusion.

Reklama

Warto pamiętać, że to zielony kardamon jest uznawany za ten "prawdziwy" w odróżnieniu od czarnego, który jest mniej przebadany. A co najważniejsze, jest bezpieczny w małych dawkach, bez poważnych skutków ubocznych.

Na co dobry jest kardamon?

Kardamon cieszy się opinią przyprawy o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych, a współczesne badania coraz lepiej wyjaśniają, dlaczego bywa nazywany "strażnikiem serca". W metaanalizie z 2020 r., przeprowadzonej przez zespół z Mashhad University of Medical Sciences w Iranie, wykazano, że regularne spożywanie ok. 3 g kardamonu dziennie może obniżać poziom trójglicerydów we krwi, zbliżając go do wartości uznawanych za bezpieczne. 

Naukowcy dowiedli również, że podawanie takiej dawki kardamonu dziennie osobom z łagodnym nadciśnieniem przez 12 tygodni obniżyło ciśnienie skurczowe średnio o 19 mmHg, a rozkurczowe o 12 mmHg - efekt porównywalny z działaniem niektórych leków hipotensyjnych. Badania na modelach zwierzęcych z 2015 roku, opublikowane w International Journal of Molecular Sciences, potwierdziły dodatkowo, że kardamon chroni komórki mięśnia sercowego przed stresem oksydacyjnym po zawale.

 Korzyści nie kończą się jednak na układzie krążenia. Eksperymenty na zwierzętach, prowadzone na Narodowym Instytutcie Nauk Medycznych i Żywienia im. Salvadora Zubirána w Meksyku wykazały, że kardamon może zwiększać utlenianie kwasów tłuszczowych w mięśniach i wątrobie oraz podnosić tempo metabolizmu. W badaniu klinicznym z 2021 r. na Mashhad University of Medical Sciences w Iranie 16‑tygodniowa suplementacja 3 g kardamonu dziennie u kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS) obniżyła BMI, poprawiła profil glikemiczny i wskaźniki gospodarki lipidowej. Natomiast naukowcy z Florida A&M University potwierdzili, że ekstrakt z kardamonu może zahamować rozwój zaawansowanego raka jelita grubego.

Ciekawym obszarem badań jest także wpływ kardamonu na nastrój. Eksperymenty na szczurach, na Uniwersytecie Ain Shams w Egipcie, wykazały, że olejek kardamonowy może działać antydepresyjnie, modulując poziom neuroprzekaźników i łagodząc objawy wywołane stresem farmakologicznym. Choć to wstępne dane z modeli zwierzęcych, sugerują one, że aromat i składniki bioaktywne kardamonu mogą wspierać równowagę psychiczną.

Do czego dodawać kardamon?

Już pół płaskiej łyżeczki kardamonu dziennie wystarczy, by cieszyć się jego korzyściami zdrowotnymi. Najczęściej dodaje się go do kawy po tureckuherbaty masala chai i naparów ziołowych, ale równie dobrze komponuje się z gorącą czekoladą, smoothie, kompotami, grzanym winem i lemoniadą. W kuchni wytrawnej sprawdza się jako przyprawa do drobiu, jagnięciny i ryb, a także do ryżu basmati, curry, potrawek czy gulaszu. Wypieki z kardamonem, takie jak drożdżówki, pierniki, ciasta ucierane czy muffiny, zyskują wyjątkową głębię smaku. Można go też dodać do owsianki, naleśników, jogurtu z owocami, dżemów i chutneyów. Świetnie łączy się z cynamonem, imbirem, goździkami, gałką muszkatołową, anyżem oraz wanilią.

Prostym sposobem na codzienną porcję tej przyprawy jest mleko kardamonowe: pół łyżeczki świeżo zmielonych nasion zalej szklanką gorącego mleka krowiego lub roślinnego i zaparzaj pod przykryciem przez 10-15 minut. Po lekkim przestudzeniu możesz dosłodzić napój miodem, syropem klonowym i dodać odrobinę wanilii lub szczyptę kurkumy - wówczas uzyskasz rozgrzewający napój o właściwościach przeciwzapalnych. Taką porcję warto podzielić na poranek i popołudnie, by wspierać trawienie, regulację ciśnienia i metabolizm w ciągu dnia. Kardamon jest bezpieczny dla większości osób - sporadycznie może powodować łagodne dolegliwości żołądkowe u osób szczególnie wrażliwych.

Źródła: terazgotuje.pl, PubMed

Zobacz też:

Czerwone jagody to niedoceniany polski superfood. Chronią serce, wzrok, pomagają podczas odchudzania

Lepsze od ciepłej wody z cytryną z rana. Metabolizm rusza z kopyta, jelita pracują książkowo

Turbo zdrowe warzywo wreszcie wraca na polskie stoły. Seniorzy i cukrzycy powinni jeść zamiast ziemniaków

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyprawy | kardamon | napoje