Niedoceniane "czarne złoto". Jej owoce to skarb dla serca i nerek
Owoce mogą nie tylko zaspokoić naszą ochotę na coś słodkiego, ale również stać się źródłem wielu cennych związków, za które nasz organizm nam podziękuje. Jednym z pysznych darów lasu jest czeremcha. Kiedy powinno się zbierać jej owoce, na co konkretnie pomaga i w jakiej formie można ją spożywać? Odpowiadamy.
Czeremcha to duży krzew lub drzewo osiągające około 15 metrów wysokości. Jest dość pospolita na terenie Polski. Czeremcha występuje w zbiorowiskach zaroślowych w dolinach rzek i strumieni oraz nad jeziorami, a także w w łęgach wiązowo-jesionowych i jesionowo-olszowych.
Owoce czeremchy przybierają postać czarnych i błyszczących pestkowców. Są one jadalne, jednak należy unikać spożywania pestek – zawierają one pewne ilości amigdaliny, której składnikiem rozpadu jest trujący cyjanowodór. Z tego względu zaleca się także poddawanie owoców czeremchy obróbce termicznej, która może zredukować ilość rzeczonego związku.
Kiedy zbierać nazywane przez niektórych "czarnym złotem" owoce czeremchy? Charakterystyczne kuleczki stają się dojrzałe mniej więcej na przełomie sierpnia i września. Można je również kupić w wielu sklepach z ekologiczną żywnością.
Owoce czeremchy mają charakterystyczny smak – są nieco słodkie, cierpkie i dość intensywne, jeśli chodzi o aromat. Zawierają one wiele cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, potas, fosfor, wapń, flawonoidy czy karotenoidy. Mogą wykazywać właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Owoce czeremchy mogą przyczyniać się do poprawy odporności, a także działać korzystnie na serce i nerki.
Przeczytaj też: Zjedz dwa lub trzy dziennie zamiast słodyczy. Za taką przekąskę jelita i serce będą wdzięczne
W zasadzie nie istnieją większe przeciwwskazania, jeśli chodzi o spożywanie owoców czeremchy. Jak już zostało wcześniej wspomniane – lepiej unikać jedzenia pestek, które zawierają amigdalinę. W zredukowaniu ilości tego szkodliwego związku może także pomóc poddanie owoców obróbce termicznej. Konsumpcję czeremchy powinny ograniczyć kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Owoce czeremchy można spożywać między innymi w formie różnego rodzaju przetworów. Przygotowuje się z niej dżemy czy konfitury. Wówczas owe wyroby można wykorzystać do przyrządzania słodkich wypieków. Co ciekawe, z czeremchy da się także zrobić pyszną galaretkę, a nawet domową nalewkę czy wino.
Czeremcha może posłużyć także do przygotowania doskonałego soku. Można pić go po rozcieńczeniu z wodą lub dodawać do herbaty.
Źródła: terazgotuje.pl, lasy.gov.pl, wapteka.pl
Zobacz też:
Azjaci jedzą od 1,5 tysiąca lat. Opóźnia starzenie, obniża poziom cukru, łagodzi stany zapalne
To zielone ziarenka mocy. Zbijają cholesterol, pomagają na bóle mięśni i głowy, dbają o sece