Polacy wolą tradycyjną, a szkoda. Czarna jest dobra na odchudzanie, zdrowe oczy i wypadanie włosów
Choć kształtem przypomina lubiane w Polsce warzywo, to jej kolor może albo zaciekawić albo odstraszyć. Czarna marchew nie zyskała tak dużej popularności, jak ta pomarańczowa, mimo wielu właściwości prozdrowotnych. Przekonaj się, jak smakuje i jakie wartości odżywcze w sobie kryje.
Czarna marchew to jedno z tych warzyw, które nie są popularne w Polsce, ale o których warto poczytać, żeby zdobyć nową kulinarną wiedzę. Tym bardziej że warzywo - w sproszkowanej formie - jest używane jako naturalny barwnik. W innych krajach wykorzystuje się je w kuchni do stworzenia pełnowartościowych potraw. Jakie właściwości ma czarna marchew i jak smakuje?
Choć może się wydawać, że to zupełnie nowa odmiana popularnej, pomarańczowej marchewki, to nic bardziej mylnego. Czarna marchew, którą często nazywa się również fioletową, wywodzi się z Azji i jest tam uprawiana już od starożytności - to jedno z najstarszych warzyw, które hoduje się tam do dziś. Do Europy sprowadzono ją w XIII wieku, gdzie latami włączano ją do codziennych jadłospisów. Zdominowała ją dopiero produkcja pomarańczowej marchwi w Holandii w XVII wieku.
Czym ta odmiana różni się od klasycznej? Przede wszystkim wyglądem - ma intensywną, fioletową barwę, którą zawdzięcza dużej dawce utleniaczy w składzie. Dodatkowo zawiera zdecydowanie więcej wartościowych substancji niż popularna odmiana (np. 10 razy więcej antyoksydantów). Z tego powodu warto zainteresować się jej właściwościami.
W Polsce sproszkowane warzywo wykorzystuje się przede wszystkim do barwienia produktów spożywczych - napojów, win, jogurtów, słodyczy, dżemów, ciasteczek, a nawet konserw i tabletek. Surowe czarne marchwie można kupić w supermarketach ze zdrową i ekologiczną żywnością oraz bez problemu zamówić przez internet. Za kilogram trzeba będzie zapłacić od 12 do 17 złotych.
Czarna marchew słynie z potężnej dawki antyoksydantów, którą ma w swoim składzie. Są to antocyjany, kwasy fenolowe, ale też karotenoidy (np. beta-karotenu jest tu o 40 proc. więcej niż w pomarańczowej marchwi). Przeciwutleniacze chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które wywołuje wiele chorób cywilizacyjnych (miażdżycę, cukrzycę, nadciśnienie czy nowotwory). Zapobiegają też przedwczesnemu starzeniu się komórek, odmładzając i wygładzając skórę oraz wzmacniając układ mięśniowo-kostny.
Nietypowe warzywo to skarbnica witamin A, C, E, K i tych z grupy B oraz minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i selen. Jego wartości odżywcze przekładają się na lepszą pracę układu odpornościowego, nerwowego i sercowo-naczyniowego. Podczas regularnego spożywania czarnej marchwi obniża się zbyt wysoki poziom cholesterolu i za wysokie ciśnienie, co zmniejsza ryzyko zawału czy choroby niedokrwiennej serca. Warzywo pobudza też produkcję czerwonych krwinek, wspiera prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, odżywia skórę i wzmacnia włosy.
Jakie właściwości ma czarna marchew? Fioletowe warzywo jest niskokaloryczne i dostarcza błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne oraz perystaltykę jelit. Dzięki włączeniu produktu do diety można pozbyć się zaparć i wzdętego brzucha oraz skutecznie oczyścić organizm z toksyn. Dodatkowo warzywo przyspieszy metabolizm, zahamuje napady głodu i w ten sposób wesprze chudnięcie. Reguluje również poziom glukozy we krwi, ale cukrzycy powinni go jeść na surowo, nie gotowane (po obróbce wzrasta indeks glikemiczny).
Warzywo do dziś stanowi bazę wielu dań kuchni azjatyckiej, ale jest też popularne m.in. w Turcji. Smakiem nie różni się prawie w ogóle od pomarańczowej marchewki - jest może odrobinę mniej słodkie, a nieco ostrzejsze. Czarną marchew można jeść na surowo lub po obróbce termicznej (ugotowaną, upieczoną i usmażoną).
Do czego jej używać? Ze względu na to, że jest naturalnym barwnikiem, warto dodać ją np. do ciast, napojów lub smoothie. Fioletowe ciasto marchewkowe z pewnością zaskoczy twoich bliskich. Do wypieków z czarnej marchewki warto również dorzucić jabłko, miód, imbir i orzechy, bo ich aromaty dobrze się z nią komponują. Warzywo świetnie sprawdzi się też jako dekoracja potraw - doda im wyjątkowego charakteru i elegancji.
Na co dzień czarną marzchew możesz także obrać, pokroić i wrzucić do zupy czy potrawki. Świeża z kolei doskonale pasuje jako przekąska - do nabierania hummusu - albo składnik, który urozmaici surówkę czy sałatkę. Z fioletowego warzywa można przygotować również zdrowy sok. W Turcji ze sfermentowanego soku z czarnej marchwi przyrządza się tradycyjny napój şalgam.
Źródło: terazgotuje.pl, spirulina.pl
Zobacz też:
Serowa sakiewka z kremowym sercem, lepsza od mozzarelli. W Biedronce kupisz za niecałe 8 zł
Japonki piją regularnie. Mają skórę jak alabaster, rzadziej chorują na serce