Reklama
Reklama

Staropolski przysmak wraca do łask. Lepszy od masła, zapobiega rozwojowi cukrzycy

Kiedyś szeroko stosowany w polskiej kuchni, dzisiaj prawie zapomniany. Tłuszcz gęsi to cenny składnik, który w odróżnieniu od innych tłuszczów zwierzęcych, kryje w sobie mnóstwo cennych witamin i minerałów. Może mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Przekonaj się, dlaczego warto włączyć go do diety i jak to zrobić.

Tłuszcz gęsi - zdrowa alternatywa dla oliwy?

Tłuszcz gęsi warto docenić. Jako jeden z niewielu tłuszczów ma wysoką temperaturę dymienia, przez co podczas smażenia nie wydziela szkodliwych, rakotwórczych substancji. Dodatkowo znajdziemy w nim mnóstwo cennych składników odżywczych, dzięki którym wspiera nasz organizm i może pomóc w uzupełnieniu niedoborów. Należy jednak pamiętać, że ma on również swoje wady.

Częste spożywanie tłuszczu gęsiego może podwyższać poziom cholesterolu całkowitego oraz fakcji HDL, które są bezpośrednio związane z występowaniem chorób układu krwionośnego oraz otyłości. Tłuszcz gęsi jest bardzo kaloryczny, a dietetycy sugerują, że dziennie powinno się sięgać po nie więcej niż dwie łyżki tego produktu.

Biorąc pod uwagę tłuszcze roślinne, a szczególnie oliwę z oliwek, które jest jednym z najbardziej wartościowych produktów, tłuszcz gęsi wypada dość blado. Nie należy go jednak skreślać, jako że jego unikatowy smak oraz właściwości zdrowotne sprawiają, że może być dobrym urozmaiceniem diety oraz cennym składnikiem w kuchni.

Jakie właściwości ma tłuszcz gęsi?

Tłuszcz gęsi w odróżnieniu od innych tłuszczów zwierzęcych, charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Znajdziemy w nim cenne składniki odżywcze, jak witaminy A, E, D oraz witaminy z grupy B, a także minerały, jak cynk czy żelazo. Zawiera również aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie wyprodukować sam. Są one podstawowym materiałem budulcowym peptydów oraz białek, które tworzą cały organizm.

Tłuszcz gęsi wykazuje działanie przeciwzapalne. Polecany jest przy stanach zapalnych stawów, które występują przy chorobie zwyrodnieniowej. Pomaga je złagodzić oraz zmniejszyć ból, który odczuwalny jest w stawach kolanowych, łokciowych czy biodrowych.

Wzmacnia cały organizm i może pomóc w uzupełnieniu niedoborów. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy i pomaga zmniejszyć ryzyko złapania infekcji. Dodatkowo przyspiesza powrót to zdrowia i regenerację.

Włączenie tłuszczu gęsiego do diety ma duże znaczenie dla narządu wzroku. Wspiera prawidłowe działanie siatkówki oka, zmniejsza ryzyko rozwoju kurzej ślepoty i zwyrodnienia plamki żółtej. Dodatkowo ma wpływ na skórę, włosy i paznokcie - wzmacnia je i wspiera ich zdrowy wygląd.

Znajdziemy w nim również kwas oleinowy, który może być pomocny w zapobieganiu cukrzycy oraz insulinooporności.

Jak stosować tłuszcz gęsi w kuchni?

Tłuszcz gęsi jest uniwersalny, przez co w kuchni sprawdzi się praktycznie do wszystkiego. Przede wszystkim warto docenić go jako tłuszcz do smażenia, ze względu na to, że charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia. Dzięki tej właściwości nie wydziela do jedzenia szkodliwych substancji nawet podczas długiego smażenia. Przyda się do przyrządzania kotletów, placków czy warzyw.

Smalec gęsi ma ciekawy smak, który dodaje niepowtarzalnego aromatu każdej potrawie. Przez to może być składnikiem zup czy sosów. Można wykorzystać go do potraw duszonych i pieczonych. Doskonale smakuje również w najprostszej formie - wystarczy posmarować nim kanapkę i zagryźć ogórkiem kiszonym.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jak pozbyć się mulistego smaku karpia? Jest na to prosty sposób

Nie płać 10 zł za kostkę. Pyszne masło możesz zrobić w domu, wystarczy jeden składnik

Najlepsze mięso na świąteczny obiad. Jest zdrowsze i ma mniej tłuszczu niż schab

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | kuchnia polska | zdrowie