To najzdrowszy sok, babcia zawsze miała w kredensie. Chroni serce, wzmacnia odporność i poprawia wzrok
Domowy sok z czarnego bzu to naturalny eliksir zdrowia. Nie tylko pysznie smakuje, ale też pomaga łagodzić objawy przeziębienia, stany zapalne czy dbać o prawidłową kondycję serca. Niepozorne owoce kryją w sobie moc witamin i antyoksydantów potrzebnych na co dzień organizmowi. Warto dowiedzieć się, jak zrobić sok z czarnego bzu.
Sok z czarnego bzu wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem, gdy babcia gotowała owoce i robiła z nich pyszne przetwory. Dziś znowu wraca do łask - chętniej dodajemy go do herbaty jako naturalne wsparcie dla zdrowia. Nie musisz kupować napoju w sklepie - możesz zrobić sok z czarnego bzu samodzielnie w domu. Wtedy będziesz mieć pewność, że nie zawiera żadnych sztucznych słodzików i konserwantów.
Owoce czarnego bzu są niewielkie, ciemnofioletowe i lekko błyszczące. Mimo niepozornych rozmiarów już od wieków znane są w medycynie ludowej jako prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Zawierają duże ilości antocyjanów (silnych antyoksydantów), które działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Dzięki temu regularne picie soku z czarnego bzu wspiera układ sercowo-naczyniowy - poprawia elastyczność naczyń, obniża poziom "złego" cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Substancje wykazują również pozytywny wpływ na wzrok - mogą łagodzić objawy tzw. zmęczonych oczu (np. po długotrwałej pracy przy komputerze).
Sok z czarnego bzu zawiera więcej cennych składników odżywczych. Jest źródłem witaminy A i C, żelaza, potasu i błonnika pokarmowego (pektyn). Napój skutecznie wzmacnia odporność, szczególnie w sezonie przeziębień. Dodatkowo działa napotnie i przeciwbakteryjnie (przez co obniża gorączkę) oraz detoksykuje organizm. Rozrzedza wydzielinę, ułatwia odkrztuszanie i udrażnia drogi oddechowe. Może więc okazać się wsparciem w trakcie infekcji.
Włączenie soku z czarnego bzu do codziennej diety opóźnia procesy starzenia się i hamuje szkodliwe działanie wolnych rodników (wykazuje potencjał antynowotworowy). Witamina A dba o kondycję wzroku i skóry, żelazo zapobiega pojawieniu się anemii, potas reguluje ciśnienie krwi, a pektyny usprawniają procesy trawienne, pracę jelit oraz pomagają pozbyć się zaparć.
Przyrządzenie soku z czarnego bzu w domu nie jest wcale skomplikowane, ale wymaga nieco cierpliwości. Najlepszym momentem na zbieranie owoców jest przełom sierpnia i września, gdy jagody są już w pełni dojrzałe. Zawsze należy wybierać te zdrowe i nieuszkodzone, a pomijać zielone kuleczki, które muszą się jeszcze rozwinąć. Owoce trzeba usunąć z łodyżek i dokładnie wypłukać.
Musisz zapamiętać, że sok z czarnego bzu powinien być spożywany po obróbce termicznej. Surowe, najczęściej zielone jeszcze (lub nie do końca dojrzałe) owoce zawierają sambunigrynę, która - w nadmiarze - może wywołać przykre dolegliwości żołądkowe. Gotowanie usuwa tę substancję i sprawia, że napój jest całkowicie bezpieczny do spożycia.
Jak zrobić sok z czarnego bzu? Potrzebujesz 3 składników: owoców, cukru i soku z cytryny. Jagody wraz z cukrem gotuje się, żeby puściły cały sok i lekko się rozpadły. Całość następnie przelewa się przez sitko o gęstych oczkach lub gazę do wyparzonych słoików czy butelek, dosładza i pasteryzuje przez ok. 15-30 minut. Taki domowy sok z czarnego bzu można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka miesięcy.
Domowy sok z czarnego bzu
Składniki:
- kilogram dojrzałych owoców czarnego bzu,
- 2 litry wody,
- 60 ml soku z cytryny,
- 400 g cukru + 100 g cukru na każdy otrzymany litr soku.
Sposób wykonania:
Owoce czarnego bzu - już bez listków, szypułek - dokładnie umyj. Przełóż do garnka i zalej wodą.
Doprowadź do wrzenia, wlej sok z cytryny i wsyp 400 g cukru. Przykryj i odstaw na całą noc.
Kolejnego dnia ponownie doprowadź do wrzenia, wymieszaj.
Do czystego naczynia przelej płyn przez sito o gęstych oczkach (możesz przetrzeć owoce, ale ich fragmenty nie powinny znaleźć się w soku). Wsyp cukier (na litr uzyskanego płynu trzeba wsypać ok. 100 gramów cukru). Jeśli uzyskałeś ok. 2,5 litra płynu, powinieneś dodać ok. 250 g cukru. Zagotuj płyn z cukrem, przemieszaj.
Gotowy sok z czarnego bzu przelej do czystych, wyparzonych słoików i poddaj pasteryzacji przez ok. 20-30 minut (włóż zakręcone słoje do garnka z ciepłą wodą i zagotuj). Wystudź.
Sok z czarnego bzu warto stosować jako naturalne wsparcie dla odporności, serca i oczu. Cechuje się intensywnym, cierpkawym smakiem, często określanym jako lekko kwaskowo-słodki.
Najlepiej pić 1-2 łyżki w formie nierozcieńczonej lub jako dodatek do herbaty, wody albo koktajlu. Taka ilość w zupełności wystarczy, aby wesprzeć organizm. W sezonie jesienno-zimowym, a więc wzmożonych przeziębień, możesz zwiększyć porcję do 3-4 łyżek dziennie. Sok zadziała rozgrzewająco, gdy dodasz go do herbaty z miodem i cytryną.
Naturalny specyfik pomaga dzieciom nabrać odporności, osobom pracującym przy komputerze - odciążyć narząd wzroku, a seniorom - wesprzeć układ krążenia. Jak każdy naturalny preparat warto wprowadzać go ostrożnie, obserwując reakcję organizmu.
Źródło: terazgotuje.pl, aptelia.pl
Zobacz też:
Wystarczy pić łyżeczkę dziennie. Wygląd skóry się poprawi, pamięć i koncentracją będą lepsze
Dodaj dwie łyżki do pomidorówki. Ten dodatek wynosi zupę na inny poziom i pobija jej smak