Reklama
Reklama

Wlej do kawy, zmieni nie tylko jej smak. Wyborny napój, który dodaje energii i wspomaga koncentrację

Dla wielu osób może być to dziwne połączenie składników. Już po pierwszym łyku okazuje się jednak, że jest pyszne i orzeźwiające. Co to jest orange espresso? Kawowy napój zyskał ogromną popularność i dziś serwują go kawiarnie w całej Polsce. Bez problemu możesz przygotować go w domu i spróbować, jak smakuje.

Orange espresso, czasem nazywane orange freshpresso, pojawia się w menu popularnych kawiarni i śniadaniarni. Dwukolorowy napój pomoże obudzić się z rana lub orzeźwić w ciągu dnia. Można go też bardzo prosto przygotować w domu. Przekonaj się, co to jest orange espresso i dlaczego zyskało sympatię smakoszy kawy.

Co to jest orange espresso?

Orange espresso to połączenie kawy i soku pomarańczowego. Choć może w pierwszej chwili wydawać się dziwne, to wbrew pozorom wspaniale do siebie pasuje. Espresso jest mocne i cechuje się goryczką. Świetnie balansuje ją słodko-kwaśny, cytrusowy smak drugiego składnika. Całość wychodzi bardzo orzeźwiająco.

Reklama

Napój serwuje się na zimno, koniecznie z dodatkiem kostek lodu. Właśnie dlatego orange espresso poleca się pić podczas upałów. Nie tylko chłodzi organizm, ale też pobudza i uzupełnia dawkę witamin oraz minerałów. Jest również ciekawą alternatywą do popularnego ostatnio tonic espresso, czyli kawy z dodatkiem gorzkiego toniku. 

Właściwości kawy i soku pomarańczowego

Dlaczego warto pić orange espresso? Bo łączy najlepsze wartości odżywcze kawy i soku pomarańczowego. Oba składniki są skarbnicą substancji, które korzystnie wpływają na zdrowie.

Espresso to źródło kofeiny i antyoksydantów. Pobudza, ulepsza koncentrację i może poprawić samopoczucie. Kawa usprawnia też krążenie, dlatego zwiększa wydolność fizyczną organizmu. Przyspiesza metabolizm i wykazuje działanie przeciwutleniające. Chroni więc przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, jak nowotwory, demencja, zawały serca czy udary mózgu. Dodatkowo opóźnia starzenie się organizmu. 

Dodatek soku pomarańczowego wzbogaca napój w sporą dawkę witamin z grupy B oraz witaminy C. Ten silny antyoksydant wspiera układ odpornościowy i dba o młody wygląd (stymuluje syntezę kolagenu). W soku znajduje się też potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i dba o zdrowie serca. Nie brakuje w nim również błonnika pokarmowego, usprawniającego trawienie i wpływającego na prawidłową perystaltykę jelit. Dodatkowo napój poprawia funkcjonowanie narządu wzroku i działa antynowotworowo.

Jeśli będziesz sięgał po orange espresso regularnie, to na pewno wzmocnisz odporność, poprawisz pracę układu nerwowego (pamięć i koncentrację) oraz pokarmowego. Możliwe, że wpłyniesz na zdrowszą kondycję skóry, oczu i lepszy nastrój.

Jak przygotować orange espresso?

Orange espresso to połączenie trzech składników - kawy, soku pomarańczowego i kostek lodu. Przygotuj te trzy produkty, aby cieszyć się podstawową wersją popularnego napoju. Jak zrobić orange espresso? To wyjątkowo proste zadanie, co uznaje się za jego kolejną zaletę - poza wyjątkowym smakiem i właściwościami.

Przepis na orange espresso

Składniki:

  • espresso (ok. 70 ml),
  • sok wyciśnięty z jednej lub dwóch pomarańczy (najlepiej dojrzałych; ok. 70 ml),
  • kostki lodu.

Sposób wykonania:

1. W ekspresie lub kawiarce przygotuj espresso. Powinno być mocne i wyraziste w smaku.

2. Umyj dokładnie pomarańcze. Wyciśnij z nich sok. Najlepiej użyć wyciskarki do cytrusów.

3. W propocji pół na pół wlej sok pomarańczowy do szklanki, a następnie powoli espresso (łącznie ok. 140 ml płynu w szklance o pojemności 200-250 ml). 

4. Dodaj kostki lodu (według preferencji i wielkości szklanki). 

5. Napój podaje się niezmieszany. Dopiero tuż przed wypiciem miesza się go i kosztuje. 

Z czym podawać orange espresso? Możesz użyć dodatków, które sprawią, że kawa z sokiem pomarańczowym będzie jeszcze ciekawsza lub elegantsza. Przed podaniem, na wierzchu napoju, ułóż plasterki pomarańczy. Dodadzą całości więcej smaku i koloru. Jako dekoracja, która uatrakcyjni kawowy drink, sprawdzi się też skórka pomarańczowa, laska cynamonu, gałązka rozmarynu czy świeża mięta. Jeśli owoce nie nadały napojowi odpowiedniej słodyczy, możesz go uratować odrobiną syropu cukrowego.

Źródło: terazgotuje.pl, megan-coffee.com

Zobacz też:

Przepis na najlepszą kruszonkę. Chrupiąca jak orzeszki i delikatna jak puch

Mało znany owoc dobry na serce, stawy i odporność. Smakuje jak miks truskawek, ananasa i agrestu

Już pojawił się w warzywniakach, choć jeszcze jest drogi. Ma sporo białka i błonnika, wspiera serce i pracę jelit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | owoce