Reklama
Reklama

Metabolizm rusza, kilogramy wreszcie spadają. Wystarczy, że dodasz do porannej kawy

Kawa to napój do zadań specjalnych. Powinna szybko pobudzić, usprawnić koncentrację i poprawić samopoczucie. Co ciekawe, wystarczy dodać do niej szczyptę popularnej przyprawy, żeby dodatkowo zadbała o serce, odporność i pomogła w utrzymaniu zgrabnej figury. Zacznij dzień od kawy z chilli, a poczujesz wspaniały przypływ energii.

Kawa z chilli to pyszny, rozgrzewający napój. Wspaniale pobudzi, szczególnie gdy sięgniesz po nią z samego rana. Nie tylko doda energii, ale też rozrusza cały organizm do sprawniejszego funkcjonowania.

Kawa z chilli - na szybki metabolizm

Kawa z chilli to napój, po który sięga się przede wszystkim dla jego prozdrowotnych właściwości. Na co pomaga? W wersji bazowej składa się tylko z dwóch składników, które wykazują dobroczynny wpływ na organizm. Kawa, dzięki kofeinie, pobudza, dodaje energii i poprawia koncentrację. Już po ok. pięciu-ośmiu minutach zaczyna wchłaniać się i stymulować pracę mózgu. 

Co więcej, czarny napój przyspiesza metabolizm i reguluje stężenie cukru. Kawa może też wspierać zdrowie serca, bo usprawnia krążenie krwi. Jest źródłem silnych przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia się komórek i chronią przed wieloma chorobami cywilizacyjnymiGdy doda się do niej trochę mleka, działa jeszcze lepiej - wykazuje silniejsze właściwości przeciwzapalne.

Dodatek chilli także wpływa na prozdrowotny wpływ kawy. Przyprawa rozgrzewa od środka, poprawia krążenie krwi i trawienie, wykazuje właściwości antybakteryjne oraz pomaga obniżyć ciśnienie. Dzięki kapsaicynie łagodzi stany zapalne i działa przeciwbólowo, ale również przyspiesza spalanie tłuszczu. Pozwala to na skuteczniejszą kontrolę wagi. W chilli znajduje się też dużo witaminy C, która wzmacnia odporność. Co ciekawe, chilli stymuluje wydzielanie endorfin przez organizm, więc może poprawić samopoczucie

Na co pomaga kawa z chilli? Łączy pobudzające działanie kofeiny z rozgrzewającymi właściwościami kapsaicyny. Wspaniale wspiera odchudzanie, poprawia odporność i koncentrację. Redukuje uczucie zmęczenia, może wpłynąć korzystnie na samopoczucie, zdrowie serca, układu pokarmowego i nerwowego. Nie wszyscy mogą jednak skorzystać z pozytywnego wpływu napoju. Kto nie powinien pić kawy z chilli? Przede wszystkim osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi (np. z wrzodami, refluksem czy zapalaniem żołądka), bo ich dolegliwości się nasilą. Oczywiście nie powinny spożywać jej też osoby nadwrażliwe na kofeinę i z chorobami serca - może wzrosnąć tętno, zostanie dodatkowo obciążony układ krążenia, pojawi się bezsenność i niepokój. Kawa z chilli nie jest też wskazana dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią, ponieważ kofeina wpływa na rozwój dziecka i samopoczucie mamy. 

Jak parzyć kawę z chilli?

Kawa z chilli przyjemnie rozgrzewa i pozostawia na języku delikatne uczucie ostrości. Nie wolno jednak przesadzić z porcją tej przyprawy, szczególnie jeśli wcześniej nie stosowałeś jej w swojej diecie. W nadmiarze może podrażnić żołądek, a nawet uczulić. Warto więc powoli przyzwyczajać do niej organizm, najpierw dodając dosłownie odrobinę chilli do napoju.

Jak parzyć kawę z chilli? Nie jest to wcale wymagający i trudny proces - po prostu do przygotowanego espresso dodaje się pozostałe produkty.

Składniki:

  • espresso,
  • szczypta mielonego chilli,
  • ewentualnie: mleko 2%, cukier, imbir, cynamon, kakao gorzkie.

Sposób przygotowania:

W podstawowej wersji zaparz espresso, oprósz szczyptą chilli i wypij. W wersji zabielanej - przelej espresso do nieco większej filiżanki, wlej mleko lub dodaj na wierzch gorące spienione mleko. Oprósz nie tylko chilli, ale też szczyptą mielonego imbiru, odrobiną cukru lub gorzkiego kakao. 

Kawę z chilli wypij od razu po jej przygotowaniu, gdy jest ciepła. Pamiętaj, żeby nie parzyć więcej niż jednej filiżanki napoju dziennie.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Napój z siemienia lnianego na zdrowe jelita. Wreszcie wejdziesz w stare spodnie

Dodaj łyżeczkę mało znanego produktu do porannej kawy, serce będzie wdzięczne. I talia się wysmukli

W Danii zakazane, a my jemy regularnie. Niektórzy nawet codziennie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | przyprawy | dodatki