Reklama
Reklama

Wypróbuj wodę owsiano-lnianą. Najlepsza na tłuszcz na brzuchu i dobrą pracę jelit

Odchudzanie nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Problemy pojawiają się szczególnie gdy metabolizm zaczyna zwalniać. Znalazłam na to domowy sposób, który działa cuda. Napój, który przygotowuję, piję codziennie, z brzucha zniknął tłuszcz, a jelita pracują jak dawniej.

Woda owsiano-lniana to produkt, który pozwolił mi na poprawę swojej wagi i osiągnięcie wymarzonej sylwetki. Nie był to jednak jedyny powód, dlaczego codziennie ją piję. Domowy napój jest przepełniony niezbędnymi witaminami i minerałami, przez co czuję się znacznie lepiej.

Siemię lniane i płatki owsiane - dobre połączenie

Zarówno siemię lniane, jak i płatki owsiane, to skarbnica wartości dla organizmu. Między innymi składniki uzupełnią zapotrzebowanie na witaminę C, E oraz witaminy z grupy B. Z minerałów dostarczą wapnia, magnezu, fosforu, cynku, miedzi i manganu. W dodatku kryją w sobie pełno błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz związków antyoksydacyjnych.

Duże ilości błonnika w połączeniu siemienia lnianego i płatków owsianych usprawni pracę jelit. Przyspieszony zostanie metabolizm, zapobiegając występowaniu zaparć i pozwalając na łatwiejsze zrzucenie wagi. Mikroflora jelit zostanie unormowana, dzięki czemu unormują się także procesy trawienne.

Do zrzucania wagi przyczyni się również fakt, że siemię lniane i płatki owsiane nasycają na długie godziny. W ten sposób zahamują apetyt i zapobiegną podjadaniu między wyznaczonymi posiłkami.

Regularne przyjmowanie do organizmu siemienia lnianego i płatków owsianych pozwoli na zadbanie o układ sercowo-naczyniowy. Produkty obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, jednocześnie obniżając ciśnienie tętnicze krwi. Ochronią więc od wystąpienia chorób takich jak m.in. miażdżyca, udar, zawał.

Właściwości antyoksydacyjne siemienia lnianego i płatków owsianych zmniejszą ilość występujących stanów zapalnych w organizmie. Zadziałają przeciwnowotworowo, przeciwcukrzycowo i przeciwstarzeniowo.

Jak przygotować wodę owsiano-lnianą?

Przygotowanie wody owsiano-lnianej to prawdziwy banał. Jego robienie zaczynam już wieczorem, dzięki czemu rano mam gotowy napój. Jest nie tylko zdrowy, ale zarazem naprawdę pyszny.

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 4 szklanki letniej wody.

Do miski wsyp płatki owsiane i mielone siemię lniane. Mieszankę zalej 2 szklankami letniej, przegotowanej wody. Całość przykryj i odstaw na całą noc, najlepiej do lodówki. W takich warunkach powinna spędzić co najmniej od ośmiu do dziesięciu godzin.

Po tym czasie napęczniałe płatki z siemieniem lnianym przełóż do misy blendera. Do nich dolej kolejne 2 szklanki wody i całość zmiksuj na gładką masę. Mieszankę odcedź przez sitko lub gazę.

Gotową wodę owsiano-lnianą pij od razu po przygotowaniu. Aby była jeszcze lepsza w smaku, możesz ją wzbogacić o dodatek cynamonu lub miodu. Najlepszy efekt uzyskasz, pijąc ją codziennie rano, jeszcze przed śniadaniem.

Na co pomaga picie wody owsiano-lnianej?

Picie wody owsiano-lnianej to głównie wsparcie dla całego układu pokarmowego. Taka pomoc przyczyni się do prostszego zrzucania wagi, obniżenia poziomu cholesterolu czy cukru. Przy tym odczujemy pozytywny wpływ na zdrowie układu nerwowego czy układu sercowo-naczyniowego. Napój pomoże w walce ze stanami zapalnymi i ich objawami, nie tylko od wewnątrz, ale i na zewnątrz.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ma mniej kalorii i więcej białka od kurczaka. To mięso polecają dietetycy

Ryba z polskich wód, o wiele zdrowsza od łososia. Kiedyś chętnie jedzona, dziś zapomniana

Naturalne podpora dla serca i skóry. "Złoty" owoc możesz jeść nawet ze skórką

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: płatki owsiane | siemię lniane | napoje