Reklama
Reklama

Metabolizm ruszył z kopyta, łatwiej chudniesz. Wystarczy dodać odrobinę do herbaty

Mniejsze porcje, zdrowsze składniki i więcej ruchu to podstawa przy gubieniu nadmiarowych kilogramów. Czasem wystarczy jednak naprawdę niewiele, żeby wesprzeć organizm w odchudzaniu. Do herbaty dodaj tylko szczyptę popularnej przyprawy, żeby przyspieszyć spalanie tłuszczu. Efekty na pewno cię ucieszą.

Picie herbaty może stać się ulubionym codziennym rytuałem. Jest tyle rodzajów do wyboru, że każdy znajdzie napój dla siebie. Herbata - czarna, zielona czy czerwona - zawiera mnóstwo wartościowych składników. Jeśli dodatkowo połączysz ją z przyprawami, tylko podkręcisz jej prozdrowotne właściwości. Czym uzupełnić herbatę, żeby była nie tylko smaczniejsza, ale też jeszcze zdrowsza?

Dodaj szczyptę do herbaty, metabolizm przyspieszy

Herbata, niezależnie od swojego rodzaju, dostarcza organizmowi mnóstwo antyoksydantów. To substancje, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym. To ważne w profilaktyce takich chorób jak nowotwory, miażdżyca czy cukrzyca. Regularne picie teinowego napoju opóźnia też procesy starzenia się, dbając o młody wygląd, ale też prawidłową kondycję narządów wewnętrznych. 

Co dodać do herbaty, żeby przyspieszała metabolizm? Okazuje się, że wystarczy wrzucić szczyptę pieprzu, a jej właściwości będą jeszcze korzystniejsze dla organizmu. Przyprawa ma właściwości termogeniczne, co usprawnia przemianę materii, a w konsekwencji - wspiera gubienie zbędnych kilogramów. Herbata z pieprzem pozytywnie wpływa też na układ trawienny - warto ją pić po spożyciu ciężkostrawnego posiłku. Co więcej, napój ureguluje ciśnienie krwi.

Zawarta w przyprawie piperyna wykazuje również właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Świetnie sprawdzi się podczas przeziębienia, bo działa napotnie i rozgrzewająco. Pozwoli na szybsze dojście do pełni zdrowia. Pieprz, który dosypiesz do herbaty, ułatwi też przyswajanie witamin. 

Jak pić herbatę z pieprzem?

Jak zrobić herbatę z pieprzem? Wystarczy, że weźmiesz torebkę ulubionej czarnej lub zielonej herbaty. Możesz oczywiście postawić na tę liściastą - wtedy zaparz około łyżeczki suszu. Przygotuj też kilka ziaren pieprzu, szczyptę cynamonu, kilka plasterków imbiru, plaster cytryny i łyżeczkę dobrej jakości miodu. 

Ziarna pieprzu zmiel w młynku lub zmiażdż w moździerzu. W kubku zaparz herbatę, zalewając ją gorącą wodą. Dodaj pieprz, plaster imbiru i szczyptę cynamonu. Odstaw na około 5 minut, aby esencja się zaparzyła, a napój ochłodził. Jeśli zalewałeś liściastą herbatę, przecedź ją przez sitko. Dodaj miód i cytrynę. Możesz też wzbogacić smak napoju, dorzucając goździki, kardamon lub gałkę muszkatałową - wszystkie z nich dodatkowo przyspieszą przemianę materii. W przypadku przeziębienia - idealnie sprawdzą się cytrusy jak pomarańcza czy limonka. Nie jest to jednak obowiązkowe.

Jak pić herbatę z pieprzem? Choć wykazuje dużo wartościowych właściwości, trzeba pamiętać, że pieprz i przyprawy korzenne w nadmiarze mogą działać drażniąco na układ pokarmowy. Nie należy więc przesadzać i ograniczyć się do 2 filiżanek dziennie.


Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Zielony koktajl piję od dwóch tygodni na śniadanie. Przemiana materii ruszyła, tłuszczyk się spala

Orzeźwiający napój na chudnięcie. Jest pyszny i poprawia samopoczucie

Piję zamiast kawy. Schudłam i mam dużo energii przez cały dzień

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta | napoje