Mocna mieszanka na zdrowe jelita. Podstawowy składnik to ulubiony napój naszych babć
Dzisiejsze jedzenie może zawierać szkodliwe substancje, które przenikają do organizmu i niszczą florę jelitową. Specjalista ds. zdrowego żywienia radzi, aby do diety włączyć specjalny napój na zdrowe jelita. Nie tylko pomoże lepiej wchłaniać minerały, ale też ochroni przed niebezpiecznymi składnikami z żywności.
Dr Marek Skoczylas to lekarz stomatolog i fitofarmakolog, który na swoich kanałach społecznościowych edukuje na temat dietetyki i suplementacji. Często podkreśla wagę zdrowego żywienia i prozdrowotnych nawyków, które mają duże znaczenie dla kondycji całego organizmu. Między innymi skupia się na jadłospisie, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Tłumaczy, jak przygotować napój na zdrowe jelita.
Doktor Marek Skoczylas zwraca uwagę na problem tzw. nieszczelności jelit, który związany jest ze spożywaną dziś żywnością. Okazuje się, że często zawiera ona konserwanty, antybiotyki (szczególnie mięso), metale ciężkie, mikroplastik czy środki ochrony roślin. Wszystkie atakują jelita od środka, wskutek czego tracą one swoją szczelność. Zaczynają przepuszczać do krwi substancje, które nie powinny do niej trafić - np. niestrawione resztki pokarmu lub toksyny bakteryjne. Skutkuje to też zaburzonym wchłanianiem potrzebnych minerałów.
Nieszczelne jelita prowadzą do przewlekłego stanu zapalnego o niewielkim nasileniu, a w konsekwencji do chorób serca, naczyń krwionośnych, mózgu czy trzustki. Wzrasta więc ryzyko miażdżycy, a nawet depresji. Co ciekawe, jedzenie produktów fermentowanych może pomóc w utrzymaniu szczelności jelit.
Dlaczego warto pić kefir? Ponieważ zawiera bakterie Lactobacillus, które - dostarczane do organizmu - poprawiają skład flory jelitowej. Trzeba jednak pamiętać o dodatkach do kefiru, które będą pożywką dla tych bakterii, aby mogły zagościć w brzuchu na stałe. Tylko w ten sposób mamy pewność, że uszczelnią jelita na dłużej.
Ekspert tłumaczy, że kefir zmniejszy ryzyko wielu chorób. Spożywany w towarzystwie właściwych składników może pomóc w uszczelnianiu jelit. Doktor Skoczylas wyjaśnia, że dieta wysokobłonnikowa oraz pełna produktów, będących pożywką dla bakterii Lactobacillus może uchronić przed przenikaniem niebezpiecznych substancji do krwi.
Specjalista ds. zdrowego żywienia poleca przygotować napój na zdrowe jelita. Przepis wymaga na początku upieczenia specjalnej granoli, a następnie wymieszania ze sobą zaledwie kilku składników. Warto wypróbować zdrową przekąskę, która zadba o właściwy skład flory jelitowej.
Składniki:
Granola:
- 2,5 szklanki płatków owsianych,
- 4 łyżki nasion słonecznika,
- 2 dojrzałe banany,
- 4 łyżki migdałów,
- 5 łyżek rodzynek,
- 50 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao).
Napój z kefirem:
- 300 ml kefiru,
- 2 łyżeczki inuliny,
- 2 łyżki siemienia lnianego (świeżo zmielonego),
- 5 łyżek granoli,
- garść świeżych borówek.
Sposób wykonania:
Na początku przygotuj granolę. Weź miskę i rozgnieć w niej dobrze banany. W osobnej miseczce przemieszaj płatki owsiane i nasiona słonecznika. Wsyp do miski z masą bananową.
Masę przełóż na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 30-40 minut. Mieszaj masę co 10 minut podczas pieczenia.
Wyjmij, gdy płatki będą już chrupiące. Wystudzoną przełóż do szklanego słoika, wsyp rodzynki, migdały i posiekaną gorzką czekoladę. Przechowuj w lodówce.
Zabierz się za napój na zdrowe jelita. Kefir przelej do miseczki, połącz z inuliną i siemieniem lnianym. Dodaj też granolę i świeże borówki. Wymieszaj, przelej do szklanki i wypij.
Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @MarekSkoczylasPL
Zobacz też:
Pij codziennie rano. Jelita zaczną dobrze pracować, szybko zgubisz centymetry w pasie
Prawdziwy pogromca oponki na brzuchu. Przyspiesza metabolizm i wymiata zalegające resztki z jelit
Nazywana jest truskawkową gruszką. Dobrze działa na serce i zmęczenie, przyspiesza metabolizm