Wystarczy dodać łyżeczkę do porannej kawy, serce będzie wdzięczne. I talia się wysmukli
Kawa może być idealnym wspomagaczem odchudzania. Nawet pita samodzielnie poprawia przemianę materii czy hamuje głód. Gdy jednak wzbogacimy ją o szczególne dodatki, zaczyna się dziać prawdziwa magia. W pasie będzie ubywać zbędnych centymetrów, a przy tym wzbogacimy dietę w cenne kwasy omega-6 i omega-3. Za to nietuzinkowe połączenie serce też będzie wdzięczne.
Tahini to wywodząca się z Bliskiego Wschodu pasta z prażonych nasion sezamu. Tradycyjnie wykorzystywana jest do wielu potraw, aby wzbogacić ich smak. Może być też używana samodzielnie jako dip.
Dla przykładu Greczynki postanowiły wzbogacić kawę o pastę tahini, jako sposób na odchudzanie. Gdy dowiesz się, jak działa na organizm, taki napój będzie na stałe w twoim menu. Do tego ma nietuzinkowy smak.
Tahini to pasta bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę E. Obfituje też w minerały, m.in. magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor, selen. Spożywanie jej dostarczy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Nie sposób nie wspomnieć również o zawartości błonnika czy przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i fenole.
W ten sposób tahini pozytywnie wpłynie na profil lipidowy. Regularne jedzenie pasty może obniżyć ciśnienie krwi oraz cholesterol. Tym samym uchroni przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego.
Przeciwutleniacze nadają tahini właściwości antynowotworowych. Zwalczą one szkodliwe działanie wolnych rodników, które zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych. Mogą zarazem zniwelować stres oksydacyjny, który często prowadzi do wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, tj. alzheimera czy parkinsona.
Wysoka zawartość błonnika sprawi, że tahini wesprze pracę układu pokarmowego. Wymiecie złogi z jelit i poprawi trawienie, wspomagając proces odchudzania. Zwiększy uczucie sytości i zapobiegnie podjadaniu między posiłkami.
Zrobienie kawy z tahini jest banalne. Zacznij od przygotowania swojej ulubionej kawy i zaparzenia jej w standardowy sposób. Następnie pozostaw ją do przestygnięcia. Gdy kawa będzie chłodniejsza, dodaj do niej łyżeczkę pasty, wymieszaj i gotowe.
Pastę tahini możesz zrobić samodzielnie w domu z uprażonych ziaren sezamu. Wystarczy zmielić je w blenderze na gładką masę. Wówczas masz pewność, że skład produktu jest prosty i zdrowy. Jeśli za to wolisz kupić ją w sklepie, koniecznie sprawdź, czy wybrana pasta nie zawiera zbędnych ulepszaczy, oleju czy soli.
Jeżeli nie zasmakuje ci kawa z tahini, to absolutnie nie wyrzucaj pozostałej pasty. Tahini możesz wykorzystać między innymi jako dodatek do deserów. Możesz nim polać ciasta, ciastka, gofry czy lody.
Do tego tahini użyjesz do zrobienia domowego hummusu. Wzbogacisz pastą smak wszelkich orientalnych sosów, zup czy makaronów. Możesz zastąpić nią nawet masło do smarowania kanapek.
Źródło: zywienie.medonet.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ani cynamon, ani imbir. Wrzuć do herbaty najlepszą z przypraw, działa kojąco
Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę