Bigos w wersji sezonowej. Młoda kapusta gra tu pierwsze skrzypce
Bigos wiosenny z młodej kapusty, z dodatkiem kiełbasek to danie, które najlepiej smakuje właśnie wiosną i wczesnym latem. Tylko wtedy można dostać składniki, które smakują tak wyjątkowo, słonecznie i aromatycznie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, ziemniaków czy samodzielnie jako lekki i pożywny lunch.
Bigos wiosenny jest niezwykle delikatny i nie przytłacza. Jest lżejszą wersją tradycyjnego dania i świetnie wpisuje się w sezonowe gotowanie, które bazuje na prostocie i jakości składników. Przygotowanie potrawy zaczyna się od podsmażenia na złoto cebuli i pokrojonych kiełbasek. Najlepiej wybrać te o najwyższej jakości, z dużą zawartością mięsa i delikatnym wędzonym aromatem. Gdy zaczną apetycznie skwierczeć, trzeba dodać do nich poszatkowaną kapustę i zalać ją bulionem.
Wiosenna młoda kapusta nie wymaga długiego duszenia - wystarczy do pół godziny, by zmiękła, zachowując jednocześnie świeży smak i lekką chrupkość. Doprawiona koperkiem, odrobiną soli i pieprzu, nabiera charakteru i koloru.
Składniki:
- mała młoda kapusta,
- 5 małych kiełbasek dobrej jakości,
- 750 ml bulionu drobiowego,
- cebula,
- pęczek świeżego koperku,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 liście laurowe,
- łyżka nasion kminku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
Kapustę poszatkuj ostrym nożem. Cebulę drobno posiekaj, a kiełbaski pokrój w półplasterki.
W dużym garnku rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj cebulę i kiełbaski. Podsmażaj je przez 5-8 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj kapustę i wymieszaj.
Wlej bulion drobiowy i dopraw wszystko solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i kminkiem. Wymieszaj wszystko razem i zagotuj. Trzymaj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
Na małą patelnię wsyp mąkę i podpraż ją, aż zacznie stawać się lekko brązowa. Wlej pozostałą oliwę i całość dobrze wymieszaj. Następnie przelej pół szklanki wywaru z gotowania kapusty i wymieszaj, by nie było grudek.
Przelej zawartość patelni do garnka z kapustą. Przemieszaj.
Koperek grubo poszatkuj i dodaj go do garnka. Gotuj wszystko przez kolejne 5-10 minut.
Gotowy bigos wiosenny podawaj z młodymi ziemniakami lub chlebem, na ciepło. Przechowuj go w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 4 dni. Alternatywnie możesz kapustę zamrozić na okres do 3 miesięcy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ten przepis to obiadowy hit. Zapiekany kalafior rozpływa się w ustach, mogłabym jeść codziennie
Wytrawne ciastka z mięsnym farszem. Wyglądają jak pierożki, smakują obłędnie
Kruche, kremowe i kwaskowe. Te ciastka znikają szybciej niż myślisz