Reklama
Reklama

Bigos w wersji sezonowej. Młoda kapusta gra tu pierwsze skrzypce

Bigos wiosenny z młodej kapusty, z dodatkiem kiełbasek to danie, które najlepiej smakuje właśnie wiosną i wczesnym latem. Tylko wtedy można dostać składniki, które smakują tak wyjątkowo, słonecznie i aromatycznie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, ziemniaków czy samodzielnie jako lekki i pożywny lunch.

Lekki bigos wiosenny

Bigos wiosenny jest niezwykle delikatny i nie przytłacza. Jest lżejszą wersją tradycyjnego dania i świetnie wpisuje się w sezonowe gotowanie, które bazuje na prostocie i jakości składników. Przygotowanie potrawy zaczyna się od podsmażenia na złoto cebuli i pokrojonych kiełbasek. Najlepiej wybrać te o najwyższej jakości, z dużą zawartością mięsa i delikatnym wędzonym aromatem. Gdy zaczną apetycznie skwierczeć, trzeba dodać do nich poszatkowaną kapustę i zalać ją bulionem. 

Wiosenna młoda kapusta nie wymaga długiego duszenia - wystarczy do pół godziny, by zmiękła, zachowując jednocześnie świeży smak i lekką chrupkość. Doprawiona koperkiem, odrobiną soli i pieprzu, nabiera charakteru i koloru. 

Reklama

Bigos wiosenny - przepis

Składniki:

  • mała młoda kapusta, 
  • 5 małych kiełbasek dobrej jakości, 
  • 750 ml bulionu drobiowego, 
  • cebula, 
  • pęczek świeżego koperku, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 3 liście laurowe, 
  • łyżka nasion kminku, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

Kapustę poszatkuj ostrym nożem. Cebulę drobno posiekaj, a kiełbaski pokrój w półplasterki. 

W dużym garnku rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj cebulę i kiełbaski. Podsmażaj je przez 5-8 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj kapustę i wymieszaj. 

Wlej bulion drobiowy i dopraw wszystko solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i kminkiem. Wymieszaj wszystko razem i zagotuj. Trzymaj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. 

Na małą patelnię wsyp mąkę i podpraż ją, aż zacznie stawać się lekko brązowa. Wlej pozostałą oliwę i całość dobrze wymieszaj. Następnie przelej pół szklanki wywaru z gotowania kapusty i wymieszaj, by nie było grudek. 

Przelej zawartość patelni do garnka z kapustą. Przemieszaj. 

Koperek grubo poszatkuj i dodaj go do garnka. Gotuj wszystko przez kolejne 5-10 minut. 

Gotowy bigos wiosenny podawaj z młodymi ziemniakami lub chlebem, na ciepło. Przechowuj go w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 4 dni. Alternatywnie możesz kapustę zamrozić na okres do 3 miesięcy. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ten przepis to obiadowy hit. Zapiekany kalafior rozpływa się w ustach, mogłabym jeść codziennie

Wytrawne ciastka z mięsnym farszem. Wyglądają jak pierożki, smakują obłędnie

Kruche, kremowe i kwaskowe. Te ciastka znikają szybciej niż myślisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kapusta | kuchnia polska | warzywa | dania główne