Reklama
Reklama

Co roku na Wielkanoc robię majonez z przepisu Magdy Gessler. Gęsty, kremowy, o niepowtarzalnym smaku

Wielkanoc to święto, gdzie na stole królują głównie jajka. A jak jajka, to musi być także majonez. Ja zawsze, co roku, robię go z przepisu Magdy Gessler. Za każdym razem wychodzi gęsty i kremowy. Jest niepowtarzalny w smaku, a zrobienie go zajmuje dosłownie chwilę.

Tradycyjny majonez przygotowuje się przez połączenie żółtek jaj i oleju roślinnego. Do powstałej emulsji dodawane są przyprawy, np. ocet, cytryna, sól i pieprz. Taki sos sprawdza się zarówno do jaj na twardo, jajek faszerowanych, jak i wszelkich sałatek.  

Domowy majonez Magdy Gessler - pyszny i szybki do robienia

Sklepowy majonez jest smaczny, jednak ten domowy przebija wszystko, szczególnie jeśli zrobi się go z przepisu Magdy Gessler. Restauratorka poznała tę recepturę jeszcze, gdy mieszkała w Hiszpanii. Z tego względu nieco on się różni od tego majonezu, który znamy

Domowy majonez Magdy Gessler jest lżejszy od tradycyjnego majonezu. Przygotowywany jest z podstawowych składników, takich jak olej, jajka, ocet. Jego smak wzbogacony jest za to o ostrą musztardę rosyjską. Zdecydowanie nietypowym składnikiem jest mleko, które służy zahartowaniu emulsji

Przygotowanie domowego majonezu z przepisu Magdy Gessler zajmuje dosłownie chwilę. Natomiast do zrobienia go trzeba użyć blendera. Jeśli jednak nie mamy go w swoim wyposażeniu, sprawdzi się także trzepaczka, ale wówczas pracy będzie nieco więcej. Efekt jest zdecydowanie warty wysiłku. 

Majonez Magdy Gessler - przepis

Majonez Magdy Gessler zrobisz w mniej niż 5 minut. Wychodzi on niesamowicie gęsty, aksamitny i kremowy. W smaku wyraźnie wyczuwalne są jajka, które z powodzeniem przełamuje ostra musztarda. Ta nadaje nieco pikantności, odmieniając smak znanego wszystkim sosu. Robię na każde święta Wielkanocne, a rodzina jest zachwycona. 

Składniki:

  • 2 jajka, 
  • 2 szklanki oleju rzepakowego, 
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej, 
  • 3 łyżki octu spirytusowego, 
  • 5 łyżek zimnego mleka, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Sposób wykonania:

Do misy blendera wbij jajka i dodaj olej. Dodaj od razu musztardę, ocet, sól i pieprz do smaku. Całość zblenduj na jednolitą, gładką masę. Ubijanie powinno zająć ok. 4 minuty. Na koniec do miski stopniowo dolewaj po łyżce mleka. Całość ponownie ubij, ruszając blenderem góra-dół. 

Domowy majonez z przepisu Magdy Gessler jest gotowy. Można go zajadać od razu po przygotowaniu.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | dodatki