Co roku na Wielkanoc robię majonez z przepisu Magdy Gessler. Gęsty, kremowy, o niepowtarzalnym smaku
Wielkanoc to święto, gdzie na stole królują głównie jajka. A jak jajka, to musi być także majonez. Ja zawsze, co roku, robię go z przepisu Magdy Gessler. Za każdym razem wychodzi gęsty i kremowy. Jest niepowtarzalny w smaku, a zrobienie go zajmuje dosłownie chwilę.
Tradycyjny majonez przygotowuje się przez połączenie żółtek jaj i oleju roślinnego. Do powstałej emulsji dodawane są przyprawy, np. ocet, cytryna, sól i pieprz. Taki sos sprawdza się zarówno do jaj na twardo, jajek faszerowanych, jak i wszelkich sałatek.
Sklepowy majonez jest smaczny, jednak ten domowy przebija wszystko, szczególnie jeśli zrobi się go z przepisu Magdy Gessler. Restauratorka poznała tę recepturę jeszcze, gdy mieszkała w Hiszpanii. Z tego względu nieco on się różni od tego majonezu, który znamy.
Domowy majonez Magdy Gessler jest lżejszy od tradycyjnego majonezu. Przygotowywany jest z podstawowych składników, takich jak olej, jajka, ocet. Jego smak wzbogacony jest za to o ostrą musztardę rosyjską. Zdecydowanie nietypowym składnikiem jest mleko, które służy zahartowaniu emulsji.
Przygotowanie domowego majonezu z przepisu Magdy Gessler zajmuje dosłownie chwilę. Natomiast do zrobienia go trzeba użyć blendera. Jeśli jednak nie mamy go w swoim wyposażeniu, sprawdzi się także trzepaczka, ale wówczas pracy będzie nieco więcej. Efekt jest zdecydowanie warty wysiłku.
Majonez Magdy Gessler zrobisz w mniej niż 5 minut. Wychodzi on niesamowicie gęsty, aksamitny i kremowy. W smaku wyraźnie wyczuwalne są jajka, które z powodzeniem przełamuje ostra musztarda. Ta nadaje nieco pikantności, odmieniając smak znanego wszystkim sosu. Robię na każde święta Wielkanocne, a rodzina jest zachwycona.
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej,
- 3 łyżki octu spirytusowego,
- 5 łyżek zimnego mleka,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
Do misy blendera wbij jajka i dodaj olej. Dodaj od razu musztardę, ocet, sól i pieprz do smaku. Całość zblenduj na jednolitą, gładką masę. Ubijanie powinno zająć ok. 4 minuty. Na koniec do miski stopniowo dolewaj po łyżce mleka. Całość ponownie ubij, ruszając blenderem góra-dół.
Domowy majonez z przepisu Magdy Gessler jest gotowy. Można go zajadać od razu po przygotowaniu.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Czaruje subtelną słodyczą, doskonale prezentuje się na stole. Ciasto miodowe rozpływa się w ustach
Śniadanie po królewsku. Przygotuj jajka z sosem holenderskim
Gulasz, ale inaczej. Z dodatkiem tego warzywa będzie jeszcze bardziej sycący