Zupa z ulubionego warzywa królowej Bony. Smak na wiosnę i wczesne lato jest niepowtarzalny
W maju w warzywniakach pojawia się młoda kapusta. Jest pełna witamin, minerałów i błonnika, które korzystnie wpływają szczególnie na działanie układu pokarmowego. Jelita lepiej pracują, dlatego zanikają zaparcia i uczucie ociężałości. Kapuśniak z młodej kapusty to pyszny i delikatny w smaku obiad, który warto przyrządzić wiosną.
Kapusta pojawiła się na terytorium naszego kraju już w średniowieczu i podobno zajadał się nią sam król Władysław II Jagiełło. Dlaczego więc mówi się, że to królowa Bona Sforza sprowadziła włoszczyznę do Polski? Bo to właśnie ona zrewolucjonizowała nawyki kulinarne w XVI wieku. Przede wszystkim jadano wtedy dużo i tłusto, znane były wielodaniowe uczty. Królowa, pochodząca z Włoch, stawiała jednak przede wszystkim na warzywa oraz częstsze i mniejsze posiłki. Choć jej dieta nie przyjęła się w całości w Polsce, to udało jej się przemycić do jadłospisu więcej warzyw i owoców. Kuchnia polska zyskała nowe składniki, dzięki czemu do dziś możemy cieszyć się m.in. obłędnie smacznym kapuśniakiem.
Do dziś zresztą Włosi dobrze znają warzywne zupy. Do klasyków należy m.in. minestrone, które przyrządza się na bazie fasoli, marchwi i kapusty. W Polsce mamy za to pyszny kapuśniak, który w kuchni góralskiej nazywany jest kwaśnicą. To zupa z poszatkowanej kapusty i warzyw, najczęściej na mięsnym wywarze z boczku lub żeberek.
W domowych warunkach kucharze przygotowują ją najczęściej z kapusty:
- białej - warzywo zawiera witaminy A, C, E, K i te z grupy B. Jest skarbnicą potasu, wapnia i żelaza. Wykazuje działanie antynowotworowe, przede wszystkim wspiera układ trawienny, a w konsekwencji wzmacnia odporność. Liście zewnętrzne są zielone, a wewnętrzne białe. Surowa kapusta jest chrupiąca i nieco gorzkawa, ale po ugotowaniu mięknie i nabiera łagodnego oraz często słodkawego posmaku,
- włoskiej - niskokaloryczne warzywo pełne jest składników odżywczych. Dostarcza organizmowi witamin A, C, K i tych z grupy B, a także minerałów (magnez, żelazo, potas, wapń i fosfor). Kapusta włoska pomaga w walce z infekcjami i stanami zapalnymi. Ma podobne właściwości do kapusty białej - usprawnia trawienie. Ma duże, ciemnozielone i miękkie liście, które bardzo łatwo się gotuje. W smaku jest dużo łagodniejsza od kapusty białej, a po obróbce cieplnej - lekko słodkawa,
- stożkowej - wyróżnia się charakterystycznym, stożkowatym kształtem główki. Ma delikatne i łagodne w smaku liście, które świetnie nadają się nie tylko do zupy, ale też surowe - do sałatki. Podobnie jak kapusta biała i włoska jest źródłem: witamin C, K, B6, kwasu foliowego, a także błonnika i minerałów (wapń, magnez i potas). Wzmacnia odporność, poprawia kondycję układu mięśniowo-kostnego, wspiera trawienie i łagodzi stany zapalne.
Przeczytaj też: 5 najlepszych surówek z młodej kapusty. Witaminowa bomba nie tylko do obiadu
Wiosną na półki sklepowe w końcu wracają pyszne i świeże warzywa, które mogą uzupełnić niedobory witamin oraz minerałów. Młoda kapusta biała to świetny składnik, po który warto sięgać regularnie od maja do sierpnia. Tym bardziej, że różni się od jesiennej kapusty. Ma bardziej kruche liście o intensywnie zielonym zabarwieniu i jest słodsza. Można z niej przygotować aromatyczny kapuśniak - wychodzi dużo delikatniejszy w smaku niż ten przyrządzany pod koniec roku. Jego bazą, oprócz włoszczyzny, jest kiełbasa i wędzony boczek. Dzięki temu jest treściwy i ma jeszcze więcej aromatu.
Składniki:
- średnia młoda kapusta (ewentualnie stożkowa),
- 450 g ziemniaków,
- duża cebula,
- 250 g wędzonego boczku,
- 150 g kiełbasy,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- ćwiartka selera,
- 2 łyżki masła 82%,
- 4 listki laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 2,5 litra bulionu,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 150 ml słodkiej śmietanki 30% (można pominąć),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- posiekany koperek.
Przyprawy:
- 2 łyżeczki soli,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub wiecej.
Sposób wykonania:
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na maśle w dużym garnku.
Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na suchej patelni, aż do momentu, gdy wytopi się nieco tłuszczu. Wtedy dorzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę - zarumień.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewki, pietruszkę i seler obierz - pokrój w drobną kostkę. Wszystko wrzuć do garnka, dopraw przyprawami (solą, pieprzem, wędzoną, słodką oraz ostrą papryką) i przemieszaj.
Kapustę obierz z zewnętrznych liści (jeśli mają plamki itd.), umyj i poszatkuj na cienkie paski. Dorzuć do garnka, a następnie dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
Zalej wszystkie składniki bulionem. Gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw.
Na końcu wlej śmietankę (jeśli lubisz kremowe zupy) i udekoruj świeżym, posiekanym koperkiem. W zależności od kulinarnego gustu możesz też doprawić kapuśniak łyżką koncentratu pomidorowego lub zakwasić sokiem z cytryny. Zupa będzie jeszcze smaczniejsza.
Źródło: terazgotuje.pl, Instagram @annascooking_
Zobacz też:
Wiosenna, lekka i chrupiąca. Sałatka z dietetycznym sosem
Tak kremowej i puszystej jajecznicy nigdy nie jadłam. Zdziwisz się, co trzeba do niej dodać
Przekąska idealna dla sercowców i seniorów. Mają niewiele kalorii, za to dużo potasu i magnezu