Do jajek dodaję sezonowe warzywo. Omlet wychodzi przepyszny i syci na długo
Cukinia to sezonowe warzywo letnie, które jest bardzo uniwersalne i pasuje do naprawdę wielu dań. Cechuje się licznymi, korzystnymi dla organizmu, właściwościami. Nic dziwnego, że warzywo stało się bazą do przygotowania pysznego omletu. Pomysłem na sycące śniadanie podzielił się Tomasz Strzelczyk.
Cukinia to warzywo, które można zjeść zarówno na śniadanie, lunch, obiad, jak i kolację. Warto z niej przygotować pyszną surówkę, kotlety, chlebek albo dodać do apetycznej zapiekanki ziemniaczanej i makaronowej. Tomasz Strzelczyk, popularny bloger kulinarny i uczestnik programu Masterchef, ma nieco inny pomysł na to zdrowe warzywo.
Sezon na cukinię rozpoczyna się w sierpniu i trwa aż do końca lata. Warzywo składa się z wody aż w ok. 95 proc., dlatego świetnie nawadnia organizm. Ma mało kalorii (w 100 gramach tylko 16 kcal) i cechuje się niskim indeksem glikemicznym. Do wartości odżywczych cukinii zalicza się cenne witaminy (A, C, K i te z grupy B) oraz minerały (m.in. potas, magnez, żelazo). Zawiera też błonnik pokarmowy i antyoksydanty.
Wszystko to sprawia, że cukinia to prawdziwa królowa lata. Sezonowe warzywo nie tylko wzmocni odporność, ale też wesprze odchudzanie, prawidłową pracę jelit i zapewni uczucie sytości na dłużej. Wprowadzenie go na stałe do jadłospisu przysłuży się też narządowi wzroku. Antyoksydanty w cukinii wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwdziałając szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Co więcej, opóźniają procesy starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.
Tomasz Strzelczyk na swoim kanale "ODDASZFARTUCHA" na YouTube podzielił się z widzami prostym przepisem na sycące i pyszne śniadanie z zielonym warzywem w roli głównej. Najlepszy omlet z cukinii przygotujesz tylko z kilku składników i w maksymalnie pół godziny. Wyjdzie bardzo mięciutki i pożywny.
Składniki:
- 2 małe cukinie,
- 6 jaj,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- pęczek szczypioru cebuli dymki,
- sól i pieprz do smaku,
- sałata do podania,
- pomidor,
- oliwa z oliwek.
Sposób wykonania:
Umyj cukinie i obetnij końcówki. Zetrzyj na grubych oczkach tarki do głębszej miski. Delikatnie posól i wymieszaj. Odstaw na ok. 10 minut.
Do osobnej miski wbij jajka i zmiksuj je na puszystą, jasnożółtą masę. Następnie posól i dodaj garść pokrojonego szczypioru dymki. Odciśnij dłońmi nadmiar soku z cukinii i przełóż ją do miski z masą jajeczną. Wsyp jeszcze mąkę pszenną i dopraw pieprzem. Ponownie zmiksuj krótko do połączenia składników.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Masę przelej na gorący tłuszcz, wyrównaj. Przykryj naczynie i smaż na małym ogniu przez ok. 10-12 minut. Po tym czasie obróć omleta z cukinii, używając talerza. Po prostu podnieść przykrywkę, nakryj omleta z góry talerzem i przewróć patelnię - tak, aby omlet wylądował na talerzu. Potem ostrożnie zsuń go z powrotem na patelnię, zakryj i smaż jeszcze ok. 8 minut.
Gotowy omlet przełóż na talerz. Na wierzch wyłóż sałatkę i kilka plastrów pomidorów.
Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @ODDASZFARTUCHA, doz.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem